Sătul şi nemulţumit?

De câteva zile am pus mâna pe o carte bună care vorbeşte despre ziua noastră de odihnă. Cartea este scrisă de un doctor, Matthew Sleeth, şi el discută despre importanţa unei zi de odihnă în viaţa noastră de zi cu zi, care a devenit un ciclu de 24/7. Practic am ajuns să muncim până nu mai putem... şi să ne îmbolnăvim pe parcurs, şi nu ştim din ce cauză. Unii şi-au luat mai mult de 1-2 joburi ca să facă faţă la cheltuieli, când ar fi putut mai simplu să facă un curs de management financiar şi să vadă ce simplu e să nu cheltui mai mult decât produci.

"Dumnezeu vrea ca noi să petrecem o zi din săptămână la viteza stopului", scria autorul acestei cărţi. Mi-a plăcut ceea ce a zis el prin vorba asta. Autorul discută despre vremea când Dumnezeu s-a odihnit după ce a creat toate lucrurile, şi acea zi de odihnă a numit-o sfântă. Dumnezeu nu avea nevoie de odihnă, însă El a instituit acea zi ca una în care toate să se odihnească, să se oprească, să fie relaxare, linişte, o zi sfântă. Atât.

În decursul istoriei umanităţii, am ajuns să cunoaştem săptămâni de 10 zile, de 5 zile de lucru, de 7 zile, de 6 zile. Încet, încet am ajuns să fim sătui şi nemulţumiţi... şi acest lucru nu ne va duce altundeva decât la degenerare, boală, eşec, faliment.

Pe vremea când poporul Israel era scos din robia egipteană, Dumnezeu i-a călăuzit şi le-a purtat de grijă. Noaptea îi însoţea cu un stâlp de foc, ziua cu un stâlp de fum. Nu le-a lipsit niciodată nimic. Şi totuşi, poporul Israel era nemulţumit. Ei vroiau să se întoarcă în Egipt pentru că acolo aveau usturoi, sarmale şi restul. Atunci Dumnezeu s-a decis să le dea mană din cer, o hrană pe care nimeni nu o cunoaşte şi care a fost doar atunci când poporul Israel parcurgea drumul dinspre Egipt spre ţara Canaanului, locul pe care Dumnezeu l-a promis lui Avraam şi seminţiei lui pe vecie.

Este foarte interesant să notăm faptul că atunci când Dumnezeu le-a dat mană din cer, le-a spus să o strângă zilnic, şi să fie doar pentru nevoile lor din ziua respectivă. Tot ceea ce se strângea în plus... se strica şi producea viermi. Doar mana care se strângea înainte de ziua de odihnă (Sabat) era cea care trebuia să ajungă pentru 2 zile, pentru că ziua aceea de odihnă era o zi de repaus pentru toţi şi de la toate. Dacă cineva culega în timpul săptămânii mai multă mană decât avea nevoie... se strica. În timpul Sabatului au exista oameni care ieşeau afară din corturile lor să strângă mană... şi nu mai era nicăieri. E foarte interesant că mana care se strângea în ziua de dinaintea Sabatului nu se strica. Dumnezeu făcea pentru poporul Israel această minune în fiecare zi de odihnă a săptămânii. Iată un verset din cartea Deuteronom care m-a marcat în aceste zile, în timp ce reciteam povestirea despre Israel şi ziua de odihnă din cartea lui Matthew Sleeth, 24/6:

"Când vei mânca şi te vei sătura, să binecuvântezi pe Domnul, Dumnezeul tău, pentru ţara cea bună pe care ţi-a dat-o." (Deuteronom 8:10)

Când te saturi de ceea ce ţi-a dat Dumnezeu, adu-ţi aminte să Îl binecuvintezi. Dacă eşti sătul şi eşti tot nemulţumit, apar viermii. Aceasta e ceea ce s-a întâmplat în cadrul Vechiului Testament. Mulţi spun că "nemulţumitului i se ia darul", dar de fapt adevărul este că nemulţumirea produce doar viermi, au ei grijă să spulbere totul.

Dumnezeu ne-a creat pe fiecare în parte într-un mod atât de unic. El ştie că noi avem nevoie de odihnă în corpul uman. În timpul odihnei se reface sistemul nostru fizic. Cei care nu sunt mulţumiţi de ceea ce au acum înseamnă că trebuie să se schimbe. Undeva este ceva în neregulă acolo.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune clar că toate lucrurile de pe acest pământ sunt ale lui Dumnezeu (Psalmul 24:1; 1 Corinteni 10:26, 28; etc.) Şi dacă noi avem un loc de muncă şi putem să câştigăm pâinea cea de toate zilele, aceasta este un har de la Dumnezeu. A fi nemulţumit pentru ceea ce ai, ceea ce eşti, ceea ce ai realizat, înseamnă a fi nemulţumit de ceea ce ţi-a dat Dumnezeu, înseamnă a fi nemulţumit chiar de Dumnezeu!

Adu-ţi aminte să binecuvintezi pe Domnul! Acelaşi capitol din Deuteronom 8, în versetele 17 şi 18 spun un adevăr atât de profund: "Vezi să nu zici în inima ta: „Tăria mea şi puterea mâinii mele mi-au câştigat aceste bogăţii.” Ci adu-ţi aminte de Domnul Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le câştigi...". Versiunea în limba engleză New Living Translation a versetului 18 spune că Dumnezeu este cel care îţi dă putere să fii plin de succes (sursă aici).

Nu poţi avea succes în orice domeniu lucrezi dacă ai o atitudine de nemulţumit.

Aminteşte-ţi cine este Creatorul tău. Aminteşte-ţi de la cine ai tu viaţă. Aminteşte-ţi de la cine ai primit toate lucrurile şi prin a cărui ajutor ai ajuns ceea ce eşti. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru ceea ce ţi-a dat. Fă-ţi timp să te opreşti, să cugeţi şi să înţelegi că, atunci când eşti sătul, Dumnezeu merită binecuvântarea ta. Opreşte-te din alergarea ta de zi cu zi şi fă-ţi timp să-i mulţumeşti lui Dumnezeu pentru suflarea de viaţă de care ai parte chiar acum. Este mana pe care El ţi-o dă zilnic. Nu poţi să respiri mai mult aer în tine faţă de cât au nevoie plămânii tăi. Nu ai cum să fi nemulţumit de aerul care îl inspiri şi expiri clipă de clipă. Ai putea să fi mulţumitor şi pentru apă, pentru hrană, pentru ţara pe care ţi-a dat-o Dumnezeu să o locuieşti. Dacă ţara aceasta ar fi plină de oameni care ar fi mulţumitori, cu siguranţă că nu ar mai fi oameni care să cerşească la colţuri de stradă, oameni care să fure pentru că nu au, oameni care să ucidă pentru că ar fi invidioşi. Mulţumirea produce bucurie. Nemulţumirea produce viermi. Călcaţi în picioare nemulţumirea şi viermii aceştia! E vremea să ne schimbăm atitudinea! E vremea să ne aducem aminte să binecuvântăm pe Dumnezeu! Apoi să-i binecuvântăm pe cei din jurul nostru. Doamne ajută! Doamne dă-ne îndurarea Ta! Doamne ai milă de noi! Amin!




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.