7 motive dezamăgitoare pentru care oamenii părăsesc biserica

Biserică cu scaune goale - sursă foto: pubtheologian.comUna din dezamăgirile pe care le-am avut în cadrul slujirii creştine este a vedea cum vin oamenii la biserică, sunt încântaţi pentru o vreme... apoi dispar. Îţi cheltui energia şi îţi verşi toată inima pentru oameni, creşti într-o relaţie de a-i iubi şi a-i place, şi apoi ei nu mai sunt nicăieri de găsit.

Treaba e că cea mai mare dezamăgire nu este faptul că oamenii se transferă la o altă biserică; sunt liniştit în această privinţă dacă această mutare îi ajută să crească în relaţia lor cu Hristos. Aici vorbesc de fapt de cei care renunţă să mai meargă la biserică. Ei sunt într-o zi prezenţi, iar data viitoare... nu mai sunt.

Ce se întâmplă de fapt cu ei? De ce pleacă?

Am descoperit că există adesea motive similare care sunt repetate în mod continuu. Probabil că aţi observat şi voi acest tipar. Mai jos sunt 7 motive pentru care oamenii dispar din biserică:

Epuizare - Aceşti oameni au ieşit prea tare pe uşa bisericii. Au venit la slujbă, au fost încântaţi, şi s-au înscris la toate programele. Apoi au devenit aşa de ocupaţi încât au eşuat în a se mai bucura de mersul sau prezenţa la biserică.

Injurii - Oamenii din interiorul bisericii pot fi cruzi - urăsc când se întâmplă aşa ceva, însă este adevărat. Astfel de oameni au experimentat ceea ce le-au făcut acei oameni şi pur şi simplu nu mai pot trece de acel incident.

Distrageri - Aceşti oameni au fost distraşi de nişte lucruri aparent bune. Se jucau, probabil, un joc cu mingea, iubeau viaţa la viteză sporită, călătoreau în fiecare weekend. În cursul timpului stilul lor de viaţă de mers la biserică devine obiceiul de a nu o mai frecventa.

Schimbarea vieţii - Astel de oameni au avut o schimbare în viaţă, cum ar fi divorţul sau recăsătorirea - sau s-au mutat într-o altă comunitate - şi nu s-au mai reconectat niciodată cu o biserică.

Greşelile - Unii oamenii chiar au dat-o în bară! Poate că au făcut o greşeală care a avut loc în public - sau cel puţin ei ştiu că aceasta va fi cunoscută - şi locul care ar trebui să le acorde har apare că refuză să facă lucrul acesta, sau ei simt acest lucru. De multe ori când o persoană se simte astfel, de fapt aceasta este mai degrabă o percepţie decât o realitate, însă felul cum se simte o persoană faţă de sine poate determina dacă va rămâne sau nu dedicată bisericii.

Lupta cu puterea - Unii oameni au agenda lor. Ei urmau ceva - poate chiar o poziţie de conducere - şi atunci când solicitările lor nu sunt îndeplinite şi nu pot birui sistemul... ei pleacă.

Lipsa de legătură - Astfel de oameni nu se conectează cu alţii la un nivel mai profund. Drept rezultat ei nu s-au simţit niciodată ca "parte" a bisericii.

Pastorilor, aţi experimentat astfel de mişcări de oameni din cadrul slujirilor voastre? Cum confruntaţi astfel de subiecte?

În mod evident noi trebuie să facem tot ceea ce putem spre a-i ajuta pe oameni să devină ucenici. A şti motivul pentru care ei părăsesc biserica poate fi ajutător; noi nu putem adresa astfel de subiecte - sau poate majoritatea dintre ele - pentru că o mare parte din ele sunt în afara controlului. Însă, cu cât înţelegem mai mult aceste lucruri, cu atât mai mult putem ajuta pe oameni în timp ce ei au astfel de experienţe nedorite/neplăcute.

Cred că există un cuvânt şi pentru persoana care a dispărut sau se află pe pasul de dispariţie din biserică. Fii atent! Dacă simţi nevoia bisericii în viaţa ta - sau dacă înţelegi mandatul biblic de a fi parte a trupului de credincioşi - atunci păzeşte-te de aceste lucruri menţionate mai sus. Şi ajută-ne şi pe noi să ştim cum să fim o biserică mai bună. De fapt, vino să ne ajuţi să fim o biserică mai bună. Eu sunt unul (şi mai sunt aşa mulţi pastori şi slujitori) care sunt gata să asculte.

Ce alte motive ai mai adăuga tu la lista de mai sus?

Notă: Materialul de mai sus este o postare scrisă de Ron Edmondson (foto alăturat) pe blogul său pe 6 octombrie 2014 şi este folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Ron este pastorul bisericii Immanuel Baptist Church din Lexington, KY, SUA, şi este un lider pasionat în privinţa plantării de biserici precum şi ajutorarea pastorilor în acest proces. El poate fi urmărit pe Twitter aici, sau pe Google Plus +Ron Edmondson Pentru mai multe materiale accesaţi blogul său: http://www.ronedmondson.com

Dacă citaţi acest material pe alt site, rog păstraţi toate link-urile din el, precum şi nota aceasta de la final. Poza de la începutul acestui material este preluată de pe site-ul pubtheologian.com




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.