Ţara cu cel mai scăzut nivel al religiei din lumea occidentală deschide primul cimitir ateist

Steagul Suediei - imagine preluată de pe site-ul swedenflag.facts.coSuedia, ţara la care se face uneori referire ca "cea mai puţin religioasă naţiune din cadrul lumii occidentale", s-a decis să deschidă primul său cimitir ateist, care este lipsit de orice sau oricare însemn religios.

Site-ul suedez The Local a transmis miercurea trecută (pe 19 octombrie 2016) că acest cimitir va fi deschis în localitatea Borlange din centrul Suediei şi a fost solicitat în urma ideii lui Josef Erdem, un profesor local.

"Este loc pe acest pământ pentru fiecare şi noi nu ar trebui să fim limitaţi în felul cum decidem să trăim sau să fim înmormântaţi", a spus Erdem.

Cimitirul nu este doar pentru atei, acesta ar accepta şi oameni din alte religii să fie îngropaţi acolo, cu condiţia ca aceştia să fie de acord să nu afişeze simboluri religioase pe mormintele lor.

Reprezentanţii Bisericii Suediei au fost de acord cu această idee şi au declarat că vor ajuta la întreţinerea mormintelor, doar că nu se vor implica în alte etape.

"Oamenii pot decide pentru ei înşişi cum să arate mormintele lor, numai că cimitirul va fi lipsit de toate simbolurile religioase şi naţionaliste", a declarat acest profesor.

Un studiu efectuat în anul 2014 a descoperit faptul că aproape opt din 10 suedezi sunt ori "nereligioşi" sau "ateişti convinşi", făcând din această ţară să fie cea mai puţin religioasă naţiune din lumea occidentală.

Sondajul efectuat de WIN/Gallup International din acea perioadă a mai desoperit faptul că doar China, Hong Kong şi Japonia au o proporţie mai mare de ateişti decât Suedia.

"E oarecum surprinzător deoarece avem o grămadă de membrii," a spus Gunnar Sjoberg, purtătorul de cuvânt al Bisericii Suediei către site-ul The Local în acea perioadă.

"Dar pe vremea aceea a fi membru nu avea de a face doar cu crezurile personale ale fiecăruia. Mulţi suedezi susţin lucrarea socială care o facem, acesta e motivul pentru care avem o mulţime de membrii. Oamenii ştiu că avem nevoie de biserică în Suedia chiar dacă ei nu sunt credincioşi," a adăugat acesta.

Vecinii scandinavieni ai Suediei, Danemarca şi Norvegia au experimentat şi ei un val imens în cadrul populaţiei nereligioase, atunci când vine vorba despre numerele raportate.

Statisticile din cadrul Bisericii Danemarcei din acest an au arătat că cel puţin 10.000 de oameni au părăsit biserica doar în perioada lunilor aprilie-iunie, urmate de o campanie ateistă naţională care-i îndemna pe oameni să se întrebe cu privire la divinitatea lui Isus.

Şi Norvegia a văzut un efect similar atunci când Biserica Luterană în mod oficial a creat o pagină de web ce permitea cu uşurinţă oamenilor să renunţe la calitatea lor de membrii, pe atunci 15.053 de persoane au părăsit biserica în primele 4 zile de la deschiderea acestui site.

"Vom continua să avem o biserică largă şi deschisă. Doar că nimeni nu ar trebui să fie membru al vreuiei comunităţi religioase împotriva voinţei lor, şi prin urmare sunt încântat că această soluţie auto-rezolvatoare a fost descoperită. Cei care s-au listat în mod greşit ca membrii ai Biserigii Norvegii, sau care nu doresc să fie membrii, pot cu uşurinţă să-şi schimbe poziţia lor şi aşa ne vor oferi registre mai precise," a declarat Kristin Gunleksrud Raaum, liderul conciliului Bisericii Norvegiei din acea perioadă.

Notă: Materialul de mai sus este un material scris de Stoyan Zaimov pe 20 octombrie 2016 în cadrul site-ului Christian Post, unde este reporter, sublinierile din text îmi aparţin. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi link-urile din el şi să oferiţi sursa citării acestuia, adică acest blog.





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.