Deschiderea mormântului lui Isus

Muncitori dezvăluie capacul de la mormântul din cadrul Bisericii Mormântului Sfânt, imagine de Dusan Vranic, AP pentru National Geographic, preluată de pe site-ul http://news.nationalgeographic.com/Într-un articol recent vă scriam că m-am apucat să studiez un fenomen care are amploare și care m-a determinat să public și eu personal această informație și relatare, după ce am studiat mai multe surse. Despre ce fenomen este vorba? Dezvelirea mormântului lui Isus din Ierusalim.

Vă puteți imagina cum ar fi să priviți în mormântul unde a fost pus trupul lui Isus? Ei bine, la finalul lunii octombrie 2016, un grup de arheologi au făcut lucrul acesta.

Pentru o perioadă de șase ore, pe 26 octombrie 2016, cercetătorii au avut accesul fără precedent în cadrul Bisericii Sfântului Mormânt, situl mult venerat ca fiind locul unde Iosif din Arimateea a pus trupul lui Isus în Vinerea Mare.

Ulterior, pe 28 octombrie, mormântul a fost resigilat și nu va mai putea fi re-deschis, după cum scrie și Crezul de la Niceea, până nu va reveni Isus în slavă să judece pe cei vii și pe cei morți.

Iată cum descriau cei de la National Geographic cititorilor săi acest eveniment, ”Din moment ce este imposibil din punct de vedere arheologic să spunem că mormântul recent dezvelit din cadrul Bisericii Mormântului Sfânt este situl de îngropare al... lui Isus din Nazaret, există evidența indirectă care sugerează faptul că identificarea sitului de către reprezentanții împăratului roman Constantin după 300 de ani ar putea fi unul rezonabil”.

Dar mai întăi să ne uităm în istorie: Conform istoricului Eusebiu din Cezareea, împăratul roman Hadrian, la circa 100 de ani după moartea și învierea lui Isus, a ridicat un templu dedicat zeiței Afrodita și l-a construit peste situl mormântului lui Isus. Acesta nu a fost făcul la întâmplare.

Cu două secole mai târziu, împăratul Constantin a pus să fie demolat templul păgân și în cadrul acestui proces a descoperit ceea ce se credea a fi mormântul lui Isus. Constantin a poruncit să se construiască o biserică în jurul mormântului.

Biserica pe care o vedem la situl de astăzi nu este cea originală. Cea originală a fost distrusă de cutremure și foc. A fost reparată dar mai apoi demolată de califul Fatimid în partea timpurie a secolului al 11 lea, apoi reclădită și distrusă din nou, și tot așa.

Cu toate aceastea... pelerinii au continuat să se perinde pe acolo, pe atât de mult încât în secolul al 16 lea locul de pat din interiorul mormântului a fost acoperit în marmură pentru a ține departe pe oamenii care veneau acolo să-și ia suveniruri.

Dap, este o poveste măreață, dar există oare vreun motiv să credem că acela este situl lucrării celei mai mărețe al lui Dumnezeu, învierea din morți a lui Isus?

Ceea ce au descoperit cercetătorii era ”perfect consistent cu ceea ce știm legat de felul cum evreii bogați își îngropau morții din vremea lui Isus”. Oameni bogați precum Iosif din Arimateea.

Prezența altor morminet în jur arată că ”această zonă era un cimitir evreiesc din afara zidurilor Ierusalimului din vremea lui Isus”, ceea ce este consistent cu relatarea Evangheliilor despre locul de îngropare al lui Isus, precum și cu Evrei 13:12, ”... și Isus... a pătimit dincolo de poarta orașului”.

Dan Bahat, fostul arheolog al orașului Ierusalim a pus-o astfel: ”Nu putem fi absolut de siguri că situl din cadrul Bisericii Sfântului Mormânt este situl îngropării lui Isus, dar cu certitudine nu avem alt sit care să poată avea revendicarea atât de greoaie, și noi nu avem nici un motiv să respingem autenticitatea sitului”.

După cum am spus anterior... este o povestire măreață. Dar este totodată și o reamintire a faptului că Creștinismul este o credință înrădăcinată în timpul real. Evenimentele care au avut loc în Vinerea Mare și au culminat în Duminica de Paști a avut loc nu într-un timp mitologic, ci în cadrul istoriei umane.

Luați în considerare Evanghelia lui Luca și volumul său comparativ, cartea Faptele Apostolilor. Luca menționează nume specifice de guvernatori și împărați romani, nu pe Zeus sau pe Hermes. Relatarea răscoalei din Efes descrisă de el în Fapte 19 a inclus detalii pe care doar cineva care cunoștea în mod intim orașul putea să le fi știut.

Cu greu ar putea fi altfel. Noi suntem mântuiți printr-un act istoric: Întruparea, Moartea și Învierea lui Isus din Nazaret, Fiul lui Dumnezeu.

Și într-o zi, această istorie va culmina în revenirea Sa în slavă. Noi știm asta pentru că mormântul care a fost deschis în octombrie 2016 era gol.

Eric Metaxas, imagine preluată de pe site-ul breakpoint.com
Notă: Materialul de mai sus este adaptarea unui articol scris de Eric Metaxas (foto alăturat) pe site-ul său breakipoint.org, preluat ulterior pe 28 noiembrie 2016 de Christian Post. Eric Metaxas este autor bestseller al cărții Bonhoeffer, Miracles, Seven Women, Seven Men and Amazing Grace. A scris mai mult de 30 de cărți pentru copii, o mare parte din lucrările lui au fost publicate în peste 20 de limbi. El este co-gazdă a emisiunii radio BreakPoint alături de John Stonestreet, precum și gazdă a emisiunii Eric Metaxas Show, care se transmite în peste 120 orașe din Statele Unite ale Americii. Mai multe detalii despre Eric Metaxas puteți gasi aici. Fotografia de la începutul acestei postări este preluată din site-ul news.nationalgeographic.com

Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el precum și această notă de final și să specificați sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.






Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.