Eşti cumva un creştin periculos: demascarea "nonsensului ocrotitor"

Unul din cele mai faimoase argumentele ale autorului C. S. Lewis este "trilema", care apare în "Creştinism, pur şi simplu". Datorită lucrurilor spuse şi făcute de Isus, argumenta Lewis în cartea sa, El era ori un mincinos, un lunatic sau Domn.

Practic şi-a atins punctul atunci când a făcut pasul de a demasca cea mai comună concepţie seculară greşită despre Isus, care s-a intensificat mai mult în ultima jumătate de secol. "Îl pot accepta pe Isus ca un mare învăţător moral", spune secularistul. "Poate că El a fost un fel de Gandhi al primului secol; doar că nu-l pot accepta drept Dumnezeu în formă umană."

Lewis a numit această idee "nonsensul ocrotitor". Aparte de crezul istoric că Isus este Dumnezeu şi om, născut dintr-o fecioară, că El a murit pentru păcatele noastre, a fost îngropat şi a înviat dintre cei morţi a treia zi, Lewis nu putea vedea vreun viitor pentru Creştinism. "Pur şi simplu" sau minimul strict al credinţei creştine, argumenta el, necesită un crez în aceste miracole. Cu toate acestea sunt mulţi astăzi care încă insistă asupra faptului că un anumit tip de credinţă creştină dezbrăcată, a "strictului esenţial", este posibilă, şi că sumarele antice precum Crezul Apostolic sunt prea exclusive.

Pastor Tim Keller şi jurnalismul Nicolas Kristof, fotografii preluate de pe google images, colajul este efectuat de mineÎn timpul unui interviu deschis cu pastorul Tim Keller (foto alăturat) înainte de Crăciun, autorul de editoriale Nicholas Kristof de la New York Times a sugerat faptul că Creştinismul poate supravieţui fără naşterea din fecioară sau fără de Înviere.

"Îl admir profund pe Isus şi mesajul său", a spus el, "dar sunt totodată sceptic cu privire la temele care au fost integrate în Creştinism - naşterea din fecioară, Învierea, miracolele şi aşa mai departe". Oare sunt acestea atât de esenţiale pentru credinţa creştină? Oare nu e posibil să fi un creştin fără să îmbrăţişezi aceste lucruri?

Keller a răspuns că nu poţi înlătura intrarea miraculoasă a lui Isus în această lume sau revenirea Sa miraculoasă la viaţă "fără să destabilizezi întregul [Creştinismului]. O religie nu poate fi orice îşi doreşte fiecare să fie."

El a continuat să explice că punctul principal din învăţătura lui Isus, şi a întregului Nou Testament, nu este o maximă morală, ci un mesaj: că Isus Hristos este Dumnezeu în formă umană, Care a fost şi a făcut tot ceea ce spun crezurile antice. Şi a crede acestea este ceva esenţial. După cum a scris Pavel în 1 Corinteni 15, dacă Hristos nu a înviat din morţi atunci credinţa noastră este zadarnică, şi noi creştinii trebuie să fim cei mai compătimiţi dintre toţi oamenii.

În ceea ce mă priveşte pe mine, Keller a cam pus punctul pe "i". Dar judecând după scrisorile trimise către editor... se pare că mulţi cititori au simţit diferit.

O slujitoare din cadrul United Church of Christ a dojenit ziarul pentru că a permis unui evanghelic să reprezinte Creştinismul. Crezurile, scria ea "nu sunt teste de credinţă pentru indivizi", şi "naşterea din fecioară nu este centrală".

Un profesor de religie de la Holfstra University a certat pe cei de la Times că au oferit o "platformă" pentru citirea "periculoasă" a Creştinismului de către Keller.

Dacă nu ştiţi prea multe despre Tim Keller, multe adjective vă pot veni în minte. Dar "periculos" nu ar fi unul din ele. Însă pentru cei care preferă nonsensul ocrotitor în schimbul Creştinismului istoric, nu există nimic mai periculos decât cineva care poate articula cu convingere doctrinele miraculoase ale miezului credinţei noastre.

În cultura noastră de scepticism şi necredinţă, a fi atrăgător nu garantează neapărat şi o primire caldă. Însă mesageri precum Keller nu doar că fac din pretenţiile Creştinismului istoric să fie mai accesibile în cultura noastră seculară, dar şi modelează ceea ce pare a fi atât iubitor şi - după cum o formulează criticii noştri - "periculos".

În perioada 19-21 mai 2017 va avea loc weekend-ul Wilberforce care va găzdui la Colson Center pe doi dintre cei mai periculoşi creştini - Ravi Zacharias şi Os Guinness. Evenimentul va avea loc în Washington D.C. şi vă invităm să fiţi prezent la el. De ce? Pentru că "Creştinismul periculos" nu poate fi externalizat doar către profesionişti. Toţi cei care-l urmează pe Hristos trebuie să fie informaţi şi echipaţi să-L proclame către întreaga lume din jurul lor. Vizitaţi site-ul WilberforceWeekend.org pentru a vă rezerva locul - şi să fiţi întăriţi în a susţine credinţa dată odată pentru toţi.

John Stonestreet, imagine preluată de pe site-ul colsoncenter.orgNotă: Materialul de mai sus a fost preluat/adaptat din site-ul Christian Headlines, un articol scris pe 12 ianuarie 2017 de John Stonestreet (foto alăturat), gazdă a emisiunii radio BreakPoint, care oferă comentarii ce provoacă la gândire asupra unor subiecte de viaţă sau evenimente curente dintr-un punct de vedere biblic. John este absolvent al Trinity Evangelical Divinity School (IL) şi Bryan College (TN) şi este co-autor al cărţii: Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Să desluşim lumea ta: o perspectivă biblică). Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog. Mulţumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.