Seria Ponturi Creștine: Ce să faci când ești lovit de dezamăgire

O tânără dezamăgită - imagine preluată de pe google images, via shutterstock.comAcum 3 ani de zile în urmă scriam un articol pe aceiași temă și mi-am dat seama că subiectul ”dezamăgirii” nu este ceva care să fie trecut cu vederea. În acel articol vedeam 2 personaje din Biblie cum au tratat fiecare dezamăgirea lor, unul a ales calea depărtării de Dumnezeu și a devenit un trădător, celălalt a ales să-l caute pe Dumnezeu și a devenit mai aproape de El

Dezamăgirea nu este ceva prin care să treci cu ușurință. Este reală și te va vizita din când în când. Însă a învăța să trăiești și să cooperezi prin perioadele de dezamăgire te va salva de la o viață de resentiment și amărăciune.

Identifică dezamăgirea


Identificarea dezamăgirii ne va ajuta să cunoaștem la ce să ne așteptăm și probabil că ne va da o perspectivă cu privire la felul cum să trecem prin această stare. Mai jos este o listă care ne ajută să identificăm acele zone unde suntem loviți de dezamăgire:

1. Oamenii te vor dezamăgii. Toate felurile de oameni te vor dezamăgi în viață. Uneori chiar și cei pe care-i iubești și îi admiri te pot dezamăgi. Nici unul nu este perfect. Fiecare dintre noi a dezamăgit pe alți oameni. Din fericire, aceasta nu a fost niciodată intenționat, dar astfel de lucruri se întâmplă.

2. Organizațiile te vor dezamăgii. Atunci când ești implicat în organizații, există acel potențial în ele ca să te dezamăgească în adevăratul sens. Poate că nu se vor alinia cu ceea ce declară sau vor eșua să răspundă în felul în care ai presupus că ei o vor face. Aceasta poate fi o școală, biserica, afacerea, guvernul sau o organizație civică.

3. Circumstanțele te vor dezamăgii. Există momente în viaţă când muncim din greu să modelăm ceva ce îndrăgim sau poate chiar viitorul nostru. Apoi, deodată, ceva se schimbă, cineva pleacă, cineva ne întunecă viziunea, sau nu ne sunt oferite resursele de care avem nevoie. Tranziţia şi schimbarea pot provoca atitudinea ta şi te pot duce spre dezamăgire.

4. Aşteptările nerealiste te vor duce la dezamăgire. Fiecare dintre noi poate avea aşteptări nerealiste. Putem avea aşteptări nerealiste cu privire la oamenii pe care-i iubim cel mai mult şi poate chiar de la naţiunea noastră. În calitate de persoană care are aşteptări mari faţă de mine însumi şi faţă de alţii, a trebuit să moderez câteva din aşteptările mele.

Cum să trăieşti prin sezonul de dezamăgire


Când trăieşti într-un sezon de dezamăgire va fi nevoie să întreprinzi nişte acţiuni care să aibă loc în mod regulat.

Acţiunea #1: Realizează faptul că nimeni nu este perfect. Aşteptările noastre nerealiste ne duc la a presupune că oamenii sunt perfecţi şi că ei îşi operează vieţile şi le conduc în mod perfect. Aceasta este complet greşit şi neînţelept. Personal vorbind, eu trebuie să-mi amintesc întotdeauna că nu sunt perfect şi că nu trebuie să aştept ca alţi oameni să fie perfecţi.

Acţiunea #2: Iartă şi dă drumul. A ierta pe alţi oameni care ne-au dezamăgit este cheia spre a trăi în pace şi mulţumire. Nu putem să avem ceva împotriva altei persoane. Trebuie să iertăm şi să dăm drumul.

Acţiunea #3: Iartă şi mergi mai departe. Atunci când iertăm cu adevărat şi dăm drumul la ceva, uitam acel lucru şi mergem mai departe. Un luptător din cadrul războiului din Vietnam pe numele Clebe McClary a plătit cu mare preţ pentru libertatea altora şi a învăţat pe alţii acest principiu, pe care el îl numea prescurtat IMMD: Iartă şi mergi mai departe. Acesta este un sfat remarcabil pentru fiecare dintre noi atunci când suntem dezamăgiţi.

Acţiunea #4: Încredinţează situaţia lui Dumnezeu. Dumnezeu cunoaşte totul. El ştie unde eşti. El ştie ceea ce s-a întâmplat. El îi ştie pe oameni, situaţiile, organizaţia, sau experienţa care te-a dezamăgit. Aşa că dă-i-o lui Dumnezeu. El se va îngriji de aceasta.

Singurul lucru pe care-l poţi controla


Există un singur lucru pe care-l poţi controla în viaţă: răspunsul tău faţă de o situaţie dată.

Atunci când vine dezamăgirea prin oameni, circumstanţe, organizaţii sau poate chiar prin viaţa în sine, singurul lucru pe care îl poţi controla este răspunsul tău faţă de acea situaţie. Nu îi poţi controla pe alţii sau acţiunile lor.

Există un singur lucru pe care îl poţi controla tu: răspunsul tău faţă de situaţie.

Alege să îi accepţi pe toţi oamenii.

Alege să ierţi şi să dai drumul.

Alege să ierţi şi să mergi mai departe.

Alege să dai lui Dumnezeu toate dezamăgirile tale.

Acum e vremea de a conduce!

Notă: Materialul de mai sus este adaptat dintr-un articol scris iniţial de Dr. Ronnie Floyd (foto alăturat) pe site-ul său; el este Pastor Senior la biserica Cross Church şi fost preşedinte al Convenţiei Baptiste Sudice. El poate fi urmărit pe twitter la @ronniefloyd. Articol preluat din site-ul Christian Post, postat pe 22 ianuarie 2017. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog. Mulţumesc!







Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.