De ce pastorii nu au niciodată timp destul

timpul... - imagine preluată de pe churchleaders.comExistă o rugăciune scurtă în Vechiul Testament, scrisă de Moise și înregistrată în cartea Psalmilor, iată ce spune:

Învață-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înțeleaptă! - Psalmul 90:12

Psalmul 90 este un psalm de jale, ceea ce înseamnă că este un răspuns rugăciune față de o tragedie. În Această rugăciune de fapt Moise se confruntă cu propria sa mortalitate. Și ne amintește la fiecare dintre noi că avem cu toții un număr limitat de zile pe pământ.

E ușor să petrecem timpul de parcă ar fi nelimitat. Mergem de la săptămână la săptămână și de la lună la lună de parcă am întoarce paginile unui calendar pentru totdeauna. Această rugăciune a lui Moise ne amintește de ceva ce trebuie să conștientizăm în mod profund: noi avem un timp limitat spre a face lucrarea de slujire.

Tindem să ne gândim la administrare de parcă ar fi o chestiune strict legată de bani, doar că acest principiu se aplică și la timp. Noi trebuie să fim bun administratori ai timpului care ni l-a dăruit Dumnezeu. Este o resursă limitată.

Punctul principal din rugăciunea lui Moise nu era acela de a deprima pe toți cu privire la caracterul trecător al vieții. A ne număra zilele este un exercițiu cumpătat, doar că aici nu este cuprins tot versetul. A doua parte a rugăciunii conține punctul... ”ca să căpătăm o inimă înțeleaptă”.

Ideea de a ne număra zilele nu are de a face cu deprimarea noastră legată de cât de puține ne-au mai rămas, ci ca să ne ajute să administrăm restul zilelor în mod înțelept, având veșnicia în minte.

Așadar, cum se face că mulți păstori nu par să găsească niciodată timp destul să facă ceea ce i-a chemat Dumnezeu pe ei să facă? De ce tot mai mulți pastori se leagănă spre epuizare?

#1 - Ei nu identifică diferența dintre urgent și important
Dwight Eisenhower a trăit într-o perioadă dificilă din cadrul istoriei Americii. Pe lângă faptul că era un General de cinci stele, la comanda trupelor din Normandy, slujea drept Președinte al Universității Columbia și ulterior și Președinte al Statelor Unite, el a găsit timp să joace golf și să creeze picturi în ulei.

Eisenhower avea o vorbă faimoasă, ”Ceea ce este important este rareori urgent și ceea ce este urgent este rareori important”.

Expertul în leadership și autorul Stephen Covey a făcut populară decizia de principiu a lui Eisenhower în cartea sa The 7 Habits of Highly Effective People (Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace). În această carte Covey a transformat citatul lui Eisenhower într-o matriță de 4 cadrane pentru a ajuta pe oameni să decidă între ceea ce este important și ce nu este important și între ce este urgent și nu este urgent (fotografia cu tabelul de mai jos este întocmit de mine)



Acest tabel este ajutător când vrei să privești la toate sarcinile și responsabilitățile tale. În calitate de pastor s-ar părea că toate sunt importante și urgente. Doar că cu puțină atenție și considerație de rugăciune (și ceva sfaturi exterioare), îți poți pune fiecare din sarcinile tale într-o anumită căsuță (sau cadran). Acesta te va ajuta să-ți planifici săptămâna și să aliniezi programul tău în jurul țelurilor și valorilor tale.

  • Cadranul #1: Urgent și Important (Fă aceste lucruri). Acestea sunt sarcini pe care le vei face imediat. Ele contează pentru succesul tău pe termen lung și au nevoie de atenția ta imediată
  • Cadranul #2: Important, dar nu urgent (Programează aceste lucruri). Aceste lucruri trebuiesc făcute, dar timpul nu este esențial aici. Dar nu fă greșeala - sarcinile de aici sunt adesea cele mai critice față de sănătatea și creșterea ta. Acestea sunt lucrurile care se potrivesc cu misiunea și viziunea ta pe termen lung. Nu simți presiunea să le faci astăzi, dar ele vor seta tiparul zilelor care vor urma.
  • Cadranul #3: Urgent, dar nu important (Delegă pe cineva pentru aceste lucruri). Majoritatea oamenilor își petrec majoritatea zilei în această căsuță, deși majoritatea acestor lucruri ar putea fi delegate către altcineva. De multe ori sarcinile par importante dar în realitate ele sunt doar urgente. Dacă petreci prea mult timp în această căsuță, te vei grăbi de la o sarcină la alta și de la un proiect la alt proiect fără să faci un progres real. Îți vei ocupa programul tău în numele binelui care crezi că îl faci. Vei neglija Sabatul, și îți vei răni succesul propriu.
  • Cadranul #4: Nici urgent și nici important (Elimină aceste lucruri). Acestea sunt sarcini pe care trebuie să le identifici și să le elimini. ”Oare chiar trebuie să fac acest lucru” este o întrebare puternică pe care fiecare pastor trebuie să și-o pună. De multe ori vei găsi că răspunsul la această întrebare este ”nu”.

#2 - Sunt prea multe slujiri care necesită conducere și atenție
Acesta este un al doilea motiv pentru care pastorii s-ar putea simți în mod constant că ei nu prea au destul timp. S-ar putea că ai prea multe slujiri care necesită atenția sau caracterul tău de conducere... și poate ai prea multe pe farfuria ta.

Dacă acesta este cazul, nici o unealtă de productivitate nu te va ajuta. Nu există nici o aplicație nouă sau vreun sistem sau vreo filozofie care să te ajute să faci mai multe lucruri în mai puțin timp.

Și probabil că nici nu este o chestiune motivațională.

Nu, tu nu ești leneș.

S-ar putea ca tu să simți greutatea pentru prea multe lucruri.

A fi prea ocupat este de fapt o deziluzie înceată și periculoasă. Am întâlnit pastori și lideri care literalmente își scurtează viața prin a fi prea ocupați.

  • Prea multe slujiri înseamnă că tu te gândești cu privire la prea multe lucruri... aceasta nu este bine pentru mintea ta.
  • Prea multe programe înseamnă că tu trebuie să participi la prea multe întâlniri... aceasta nu este bine pentru familia ta. 
  • Prea mult evenimente înseamnă că tu nu ai timp să petreci cu prietenii... aceasta nu este bine pentru relațiile tale.

Sunt o mulțime de lucruri rele care se pot întâmpla atunci când o biserică este prea ocupată. Dar unul din lucrurile cele mai periculoase este ceea ce ți se poate întâmpla atunci când tu porți prea multe responsabilități ale bisericii.

Aceasta nu înseamnă că ești împovărat să câștigi pe cei pierduți sau să fi plin de pasiune față de chemarea ta. Este de fapt calea spre epuizare.

#3 - Au o fișă a postului nerealistă
Pentru mulți păstori, claritatea este nămoloasă încă de la început, încă din fișa postului.

Zilele trecute am citit descrierea unei slujbe pentru un contabil part-time, recepționer și director de preșcolari. Toate acestea erau într-o slujbă part-time! Mi s-a părut că e un set de îndemânări destul de particular. ”Vrem să te descurci cu copiii și să ai un trecut în munca din cadrul educațional preșcolar, dar vrem să înțelegi și practicile de contabilitate generală și trebuie să ai și trei ani de experiență cu programul de contabilitate QuickBooks.

Apoi urmează calificările. Nu sunt sigur că Apostolul Pavel ar fi calificat să fie pastorul de studenți de la o biserică de 45 de membrii bazat pe postările de slujbe pe care le-am găsit a fi vacante.

Eu sunt genul de persoană care să încurajez în genul mentalității ”fă lucrurile indiferent ce s-ar întâmpla” cu echipa ta, doar că nu poți cere fiecăruia să facă toate și să te aștepți ca toate să fie făcute cu excelență.

Noi oferim pastorilor un meniu de slujiri ca să conducă și o gamă largă de responsabilități. Este oare o uimire faptul că oamenii nu știu ceea ce este cel mai important? Se mai pune sub semnul întrebării de ce sunt probleme atunci când se oferă evaluarea eficacității?

Descrierile de slujbe umplute cu speranțe și dorințe sunt... prostești. Fișele de post eficiente trebuie să reflecte realitatea. Când te uiți la descrierea slujbei tale, este aceasta realistă? Dacă nu este, probabil că trebuie să ai o conversației cu bătrânii bisericii (sau cu persoana sau grupul de oameni care te-a angajat ca pastor). Nu e vorba de a face mai puțină muncă, e vorba de a fi eficient în slujire.

Ce trebuie să intre de fapt în descrierea slujbei unui pastor? Aici găsiți o postare și un ghid ajutător în această direcție (disponibil în limba engleză).

#4 - Există o lipsă de gândire sau planificare
Câteva din sugestiile oferite în acest articol s-ar putea să implice anumite persoane din afara ariei de control a unui pastor. De exemplu, poate că descrierea slujbei tale este nerealistă, dar în afara opțiunilor de a demisiona și a-ți găsi o altă slujbă... așa stau lucrurile momentan.

Poate că există forțe din exterior care te previn să tai o parte din meniul de slujire de acum. În timp ce aștepți ca Domnul să facă să se întâmple ceva, există ceva ce poți face chiar acum. O să necesite ceva timp, dar sunt sigur că va fi de ajutor.

E oarecum ironic sau ridicol să sugerez ceva care necesită timp în cadrul unui articol care vorbește de ce nu ai destul timp în calitate de pastor de biserică. Mă simt precum cei de la departamentul de grădinărit care spun că cea mai bună soluție de eliminare a buruienilor din fața grădinii este să ai o peluză puternică și sănătoasă de la început.

Îți asigur faptul că a petrece puțin mai mul timp în acest lucru îți va oferi mai mult timp pentru altceva. Mă refer la crearea acelui timp care îl petreci în planificări și gândire. Doar puțin timp petrecut în gândire sau planificare poate crește eficacitatea printr-un factor de zece. Gândește-te la acest aspect precum la echivalentul mintal al ascuțirii toporului.

Dacă ai 30 de minute să scrii un email către congregație, petrece primele 20 de procente din timpul tău în a planifica ce să scrii. Fă o schiță decentă și restul nu doar că va fi mai ușor, dar va fi și mai bun.

Dacă ai 3 ore să scrii o predică, nu deschide repede cărțile de comentariu sau să începi să scrii. Roagă-te mai întâi, apoi planifică cu rugăciune.

Nu plonja direct în munca ta... planifică munca ta. Va fi cu atât mai bună. Planificarea adecvată multiplică rezultatele. (Mai jos este un video de la Church Fuel, care transpune felul cum un pastor își planifică timpul său pentru activitățile care le va face în timpul săptămânii - materialul este în limba engleză)


Această planificare ajută la a face timpul de muncă al unui pastor să fie mult mai eficient.

Materialul de mai sus a fost adaptat dintr-un articol apărut inițial în site-ul Church Leaders oferit de Church Fuels, un site care oferă unelte ajutătoare pentru pastori și slujitorii din biserică. Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.