Motive greșite pentru care oamenii părăsesc biserica

Ușa unei biserici - foto de pe biblestudytools.comÎn cadrul societății noastre de consumatori, unde înțelepciunea predominantă ne spune că trebuie să fim loiali brand-urilor sau produselor doar atâta timp cât nevoile și gusturile noastre sunt satisfăcute, probabil că vi se va părea ușor să înțelegeți - în calitatea de participanți la biserică - că e ceva normal să ai un nivel scăzut de așteptări care să te determine să părăsești ulterior biserica. Cea mai mică nepotrivire de preferințe sau cel mai mic disconfort poate face dintr-un participant la biserică în a deveni un ”cumpărător” la o biserică... unul care cercetează ”piața” să găsească biserica evazivă perfectă. Doar că nu există biserici perfecte. Fiecare biserica va determina - o dată și o dată - ca cineva să se simtă incomod. Și asta nu e neapărat un lucru rău.

Noi părăsim bisericile uneori prea repede, pentru motivele greșite. Atunci când sare și nivelul de disconfort și umblarea noastră devine dificilă... renunțăm. Da, admitem faptul că există motive importante și valide pentru care să părăsim biserica (datorită învățăturii eretice, a liderilor corupți, etc.), dar există și motive greșite uneori. Care credeți că ar fi câteva motiv comune, dar rele în cele din urmă, pentru care unii dintre noi am fi ispitiți să părăsim biserica? Eu am găsit șapte, care le voi enumera mai jos:

1. Alte persoane care vin la biserică te deranjează
Unul din aspectele cele mai provocatoare și mai contra-curent ale bisericii creștine este că aceasta atrage oameni laolaltă din cadre foarte diverse. Aceasta e ceea ce face evanghelia! Și aceasta înseamnă că este foarte probabil că te vei închina alături de oameni cu care nu ai interacționa în mod normal niciodată. Acest lucru poate fi incomod și deranjant. Dar nu lăsa ca acest aspect să te facă să părăsești biserica și să cauți alta plină cu oameni ca tine. Când faci acest gest... tu de fapt subminezi însăși puterea evangheliei de a egaliza și unifica dincolo de liniile naturale de diviziune (citește Galateni 3 pentru mai multe detalii).

2. ”Cauza” ta nu este destul de suficient susținută
Mulți oameni părăsesc bisericile atunci când vin cu o idee sau se îmbarcă într-o cruciadă ca să lanseze un program, dar acestea nu merg nicăieri. Poate că biserica sau conducerea ei sune un nu categoric, sau poate că este un interes prea mic în cadrul congregației ca să se implice în cauza respectivă. Este în regulă. Nu fugii și nu căuta o altă biserică unde să se alerge cu ideea ta. În schimb, stai și vezi ce program existent are deja amploare în cadrul bisericii și implică-te acolo.

3. Închinarea nu este stilul tău preferat
Fie că e vorba de muzica prea tare sau prea moale, predicarea prea topică sau prea expozițională, sau o mulțime de alte nepotriviri față de lista de gusturi și preferințe a cuiva, frustrarea cu privire la închinare este un mare motiv pentru care oamenii părăsesc bisericile. Dar nu trebuie să fie așa. Adevărul este că închinarea în afara zonei de confort a cuiva și a preferinței de stil poate fi sănătos, cultivă umilința și face din închinare ceva mai mult despre Dumnezeu decât cu privire la dorințele noastre proprii de consumatori.

4. O biserică în vogă s-a deschis în apropiere
Chestia asta se întâmplă pretutindeni în lume; oamenii merg la acea biserică și sunt ”cu totul” acolo pentru o vreme, poate un an sau doi. Apoi încântarea lor începe să se uzeze. Se plictisesc. O biserică nouă cu un nume de răsunet și servicii de închinare faimoase și podcast-uri se lansează în apropiere, și persoana plictisită... încet, încet părăsește biserica spre a încerca noua ”aromă” din oraș. De ce ar fi aceasta o idee rea? Pentru că acest ciclu va continua la infinit. Biserica în vogă de astăzi va deveni întotdeauna biserica plictisitoare de mâine.

5. Pastorul tău favorit a plecat
Acesta este un motivator comun pentru cei care ies din biserică. Cultul personalității este puternic în multe biserici. Pastorii celebrii cu ”platforme” și nu știu câte cărți publicate atrag de obicei o mulțime de oameni la bisericile lor. Și atunci când aceștia pleacă... și mulțimea îi urmează. Doar că atunci când îți fixezi experiența de biserică pe prezența unui pastor, oricât de dinamic ar fi el, aceasta este ceva nesănătos. O biserică este mai mult decât pastorul (pastorii) ei.

6. Inima ta pur și simplu nu mai este acolo
Adesea aud oameni care au deviat de la o biserică pentru că inima lor ”nu mai este acolo”. Ei doar ”fac lucrurile mecanic”. Pentru ei se pare ceva obligatoriu, legalist și neautentic să meargă la biserică. Așa că se opresc din a mai merge. Doar că... pe cât de ”autentice” sunt astfel de emoții, acesta este un motiv greșit de a părăsi biserica. De ce? Pentru că fiecare relație și dedicare din viață are anotimpuri unde inima cuiva nu mai este ”implicată” precum a fost la început. Acest lucru este normal. Și nu este un motiv să renunți să mai vii la biserică.

7. Nu mai primești prea multe la serviciile de duminică
A devenit ceva normal să discutăm despre un serviciu de biserică în termenii a ”ce îmi iese mie din asta”. De exemplu, noi întrebăm pe oameni după biserică ”ce ați reținut din predică?” Această atitudine este de fapt consumerismul aplicat bisericii, plasează biserica în acei termeni de a primi noi ceva de la ea, și atunci când se oprește din a mai produce ”oferte” clare, sau valoare adăugată vieților noastre, noi justificăm părăsirea bisericii. Dar biserica nu trebuie să fie cu privire la ce ne iese nouă din ea, ci la ceea ce putem oferi noi. Cum slujim noi. Cum zidim noi trupul.

Brett McCraken - foto preluat de pe google imagesMaterialul de mai sus este o adaptare a unui material scris de Brett McCraken (foto alăturat) publicat inițial în site-ul CrossWalk.com, preluat ulterior de Bible Study Tools pe 11 ianuarie 2018. Brett este autorul cărții Uncomfortable: The Awkward and Essential Challenge of Christian Community (”Neconfortabil: Esențiala și incomoda provocare a comunității creștine”, publicat de editura Crossway, 2017) și Hipster Christianity: When Church and Cool Collide (”Creștinismul Hispter: Când biserica și miștoul se ciocnesc”, publicată de editura Baker Books, 2010). El locuiește împreună cu soția lui în California de Sud unde slujește în calitate de lider la Southlands Church. El scrie pe blogul său la brettmccraken.com și poate fi urmărit pe Twitter la @brettmccraken. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.







Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.