STUDIU: 9 lucruri interesante despre oamenii care frecventează megabisericile

Biserica Lakewood este cea mai mare megabiserică din SUA cu mai mult de 43.000 de persoane ce frecventează slujbele în mod regulat (sursă foto: Facebook)Numărul bisericilor foarte mari este în creştere, după cum ilustrează, după cum arată multele sondaje grafice (sunt link-uri mai jos). Şi în cadrul acestui grup, bisericile cele mai mari continuă să devină tot mai mari. În trecut am scris ceva legat de mărimile sanctuarelor de închinare (unele chiar foarte noi cu peste 5.000 de persoane) la prima mega-biserică (începând cu Cincizecimea, când "aproape 3.000" s-au convertit, conform cu Faptele Apostolilor 2:41) la mega-bisericile globale (Corea şi Nigeria sunt cele care conduc în prezent).

Dar cum rămâne cu acei oameni care frecventează bisericile foarte imense? Colegul meu cercetător Scott Thumma şi cu mine am făcut un studiu a peste 25.000 de persoane, care a dus la câteva descoperiri fascinante:

  1. Aproape două-treimi dintre cei care frecventează astfel de biserici au fost la slujbe pentru cinci ani sau mai puţin.
  2. Mulţi dintre ei provin din alte biserici, însă aproape un sfert nu au fost în nici o altă biserică pentru o lungă perioadă de timp, înainte să ajungă la o mega-biserică.
  3. Oamenii noi au venit cam tot timpul la o mega-biserică datorită familiei, prietenilor sau că i-au invitat colegii lor de muncă.
  4. Cincizeci şi cinci de procente dintre cei ce participă la o mega-biserică sunt voluntari la biserică într-un fel (un procentaj mai mare decât în bisericile mai mici).
  5. Ceea ce i-a atras prima dată pe cei ce frecventează astfel de biserici a fost stilul de închinare, pastorul senior şi reputaţia bisericii, în această ordine.
  6. Tot aceiaşi factori au influenţat frecvenţa pe termen lung, la fel cum au influenţat şi programele de muzică/artă, cel social şi de misiune în comunitate şi programele orientate asupra adulţilor.
  7. Participanţii la astfel de biserici raportează o creştere considerabilă în implicarea lor în cadrul bisericii, în creşterea lor spirituală şi în faptul că nevoile lor sunt împlinite.
  8. Participanţii pot produce experienţe unice, customizate spiritual, prin mulţimea de alegeri de slujire şi diversele căi de implicare pe care acea mega-biserică le oferă.
  9. În multe feluri, bisericile mari de astăzi fac un progres bun în câştigarea oamenilor pentru Hristos şi de la mutarea lor de la simplii spectatori la participanţi activi în ucenici în creştere ai lui Isus Hristos.
Pentru mai multe concluzii interesante legat de oamenii ce frecventează mega-bisericile, găsiţi raportul gratuit aici (în limba engleză):  "Not Who You Think They Are: The Real Story of People Who Attend America's Megachurches" (Nu sunt cine crezi tu că ar fi: Povestea adevărată a oamenilor care frecventează mega-bisericile Americii).

Notă: Studiul prezent este un articol scris de Warren Bird, Ph. D, în Charisma News. El este director de cercetare la Leadership Network, având ca fundal slujirea ca pastor şi profesor de seminar, şi este şi autoru sau co-autor a 26 de cărţi pentru liderii de slujire bisericească care include Better Together: Making Church Mergers Work (Mai bine împreună: Făcând fuziunile din cadrul bisericii să funcţioneze) alături de Jim Tomberlin. Îl puteţi urmări pe Twitter la @warrenbird

Poza din această postare a fost preluată din articolul sursă şi este de la Biserica Lakewood care este cea mai mare meg-abiserică din SUA cu mai mult de 43.000 de persoane ce frecventează slujbele în mod regulat (sursă foto: Facebook). Dacă citaţi acest material în altă parte, vă rog să păstraţi toate link-urile din el.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.