Seria Ponturi Creştine: Ce înseamnă să iubeşti banii?

Întrebare de o sută de puncte: dacă ai găsi o bancnotă de 100 de lei pe jos, ai ridica-o? Părerea mea este că răspunsul tău probabil că va fi "da". Ştiu că eu aşa aş răspunde... Banii sunt singurul lucru pe care oamenii de pe pământ par să nu aibă niciodată destul. Renunţăm la timpul nostru, lucrăm de sărbători doar ca să primim sau să facem mai mulţi bani, sau poate mai sunt unii dintre noi care joacă la loterie sau participă la show-uri tv pentru o şansă de câştig "barosan". Nu avem cum să negăm faptul că şi conturile noastre bancare se leagănă tare peste viaţa noastră de zi cu zi - şi totuşi Biblia are câteva cuvinte tăioase legate de umanitate şi bogăţie.

"Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri." (1 Timotei 6:10)

John Piper - imagine preluată de pe blogul său, desiringgod.orgEste un verset pe care John Piper (foto alăturat) l-a ales în mod specific pentru o examinare într-o postare recentă de pe blogul său, Desirig God. Piper a început prin a întreba ce a vrut să spună apostolul Pavel atunci când a scris prima dată acest mesaj. Era un păcat pe vremea aceea să fi bogat? Era ceva greşit pentru creştini să fie ambiţioşi, sau să lucreze sârguincios pentru o slujbă care plăteşte bine? În cele din urmă Piper a concluzionat faptul că versetul nu era de fapt o avertizare contra banilor, ci a ceea ce reprezintă aceştia.

"Sugestia mea este că toate relele din lume provin dintr-un anumit tip de inimă, şi anume, o inimă care iubeşte banii."

"Ce înseamnă de fapt să iubeşti banii? Nu înseamnă să admirăm hărtia verde sau monezile de cupru sau şechelii de argint. Ca să descoperim ce înseamnă să iubeşti banii, mai întâi trebuie să punem întrebarea Ce sunt banii? Şi eu aş răspunde la această întrebare astfel: Banii sunt pur şi simplu un simbol care reprezintă resursele umane. Banii stau pentru ceea ce poţi primi de la om în loc să primeşti de la Dumnezeu."

Cu alte cuvinte, Pavel nu îi avertiza pe urmaşii săi împotriva banilor pe cât îi avertiza cu referire la lăcomie. Puţini creştini realizează cât de subtilă poate fi lăcomia. Este inexorabil legată de bogăție, de aici toți ucenicii au lansat avertismente cu privire la bani, doar că asta nu înseamnă neapărat că e limitată de ea; lăcomia se poate manifesta în forme diferite precum nemulțumirea, zgârcenia, ciuda. Autorul Steven K. Scott a întocmit recent o listă de simptome de avertizare timpurie pentru creștinii preocupați cu lăcomia, și e bine să ținem lucrurile acestea în minte de fiecare dată când îți scoți la iveală portofelul:

Râvnirea. Fiecare dintre noi vedem lucrurile pe care le au alții și simțim o dorință de moment să le avem și noi. Aceasta este ceva perfect natural. Râvnirea (după anumite lucruri), pe de altă parte, este o dorință puternică și persistentă, un fel de ardoare după ceva pe care nu îl ai tu personal. Acesta devine ulterior atenția gândurilor și a dorințelor tale. A-l dobândi în cele din urmă devine o prioritate în viața ta, lăsând baltă sau înlocuind alte priorități mult mai importante.

Mai mult, mai mult, mai mult. Pe măsură ce îți realizezi scopurile și dobândești lucrurile pe care le dorești, în loc să fi mulțumitor că le ai, te concentrezi pe a te muta spre ceea ce nu ai. Ulterior descoperi că ai o sumedenie de dorințe dar prea puțină satisfație sau bucurie.

Îți închizi ochii la compromis. Când te afli în momentul de a contempla asupra compromiterii valorilor sau a integrității proprii de a realiza ceea ce-ți dorești mai mult și mai repede decât e normal, atunci cu siguranță că te-a acaparat lăcomia. De fapt în clipa când îți compromiți valorile tale, totul este deja prea târziu. Vestea bună este că imediat ce devi conștient de tendința ta față de lăcomie, poți apăsa pe frâne și poți inversa cursul.”

Comerțul va fi întotdeauna parte a vieții umane. Creștinii trebuie să se preocupe cu facturile și conturile bancare la fel ca oricine altcineva, diferența la noi este că știm că mântuirea noastră nu stă în bogăție. După cum scria John Piper, ”Dumnezeu lucrează cu valuta harului, nu a banilor” și harul Său este dincolo de neprețuit. Așadar, nu vă lăsați amăgiți de lăcomie, adevărata comoară este găsită doar în Hristos.

Notă: Articol adaptat de mine dintr-un material compilat de Ryan Duncan pe 26 iulie 2016 într-o postare pe blogul său de la CrossWalk.com. Imaginea de la începutul acestei postări este din articolul sursă. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, nota aceasta de final, și să nu uitați să oferiți sursa de citare, adică acest blog.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.