"Să crezi în tine însuți” nu este întotdeauna cel mai bun sfat

Să crezi în tine însuți nu este întotdeauna cea mai bună idee - caricatură de Ron Anderson - christianpost.comÎn timpul unei ceremonii de absolvire din cadrul unei instituții creștine cineva trebuia să se ridice să aducă un discurs... și înainte să fie numite persoanele ce aveau să primească diplomele și restul..., la una din persoane i s-a spus ca să țină discursul - așa spontan, instantaneu. Respectiva persoană s-a ridicat și a început să spună studenților cât de mult a apreciat ea munca lor, cum că Dumnezeu a dat fiecăruia din ei daruri care provin numai de la El, și că ei ar trebui să slujească întotdeauna lui Dumnezeu și altora cu aceste daruri.

Apoi ea s-a oprit din discurs, probabil că făcea o pauză datorată emoțiilor momentului, după care a continuat, ”Dar cel mai important, întotdeauna să credeți în voi înșivă!”

”Trebuie doar să crezi în tine însuți!” Oare de câte ori ni s-a spus această declarație ca o vorbă de entuziasm și revigorare?

Cultura prezentă ne spune că aceasta este un mare atribut pe care trebuie să-l posedăm - abilitatea aceea de a lucrurile în propriile mâini, să fim cei care determină propriul nostru destin și căpitan al propriei noastre corăbii. Poți face tot ceea ce ți-ai pus în minte să realizezi. Crede și realizează! Și trage-te în sus de propriile bretele. Sunt secțiuni imense în anumite biblioteci devotate să te ajute să gândești în acest fel, să ai o încredere în sine mai presus de orice altceva, și să te bazezi pe tine și numai pe tine însuți.

Acest tip de sfat rezonează cu propria noastră natură umană deoarece la finalul zilei la toți ne place să luăm lucrurile în mâinile noastre. Mai degrabă ne-am încrede în noi înșine deoarece ne face să ne simțim ”în control. Și totuși, cu tristețe spus, acolo undeva adânc, în adevărata esență a ceea ce suntem noi, în propriul nostru suflet și spirit, știm că asta este o minciună.

Nimeni nu te-a îndrumat mai greșit decât tu însuți. Nimeni nu te-a mințit mai mult decât te-ai mințit tu singur. Nimeni nu te-a rănit, distras sau te-a împiedicat mai mult decât ai făcut-o tu. De fapt, cu cât mai mult ”crezi în tine însuți”, cu atât mai adâncă va fi groapa în care o să te găsești.

Cu recunoștință spunem acum că Biblia este cea care ne oferă speranță și scăpare de noi înșine prin a ne oferi motive mărețe pentru care tu nu ar trebui să crezi în tine însuți:

”Să crezi în tine” a determinat căderea rasei umane:


Șarpele (Lucifer) ispitește pe Adam și Eva cu exact același lucru care l-a azvârlit din ceruri, spunându-le esența: ”Voi puteți și veți fi precum Dumnezeu. Nu este nici un alt motiv să vă mai încredeți în Dumnezeu pentru că puteți fi precum însuși Dumnezeu.” Aceasta a fost marea ispită din Grădina Edenului. A fost mai mult decât a lua o mușcătură din fruct. A fost de fapt omenirea ce dorea să fie Dumnezeu, ascultând de șarpe în defavoarea Creatorului ei, și ”a crede în sine” mai mult decât a se încrede în direcția lui Dumnezeu.

”Căci Dumnezeu știe că, în ziua când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.” (Geneza 3:5)

”Să crezi în tine” a cauzat probleme pentru israeliți în Vechiul Testament:


Una din cele mai puternice acuzații pe care Dumnezeu le-a avut în mod continuu față de israeliți a fost faptul că ei continuu să facă ”ceea ce era drept înaintea ochilor lor” în loc să se încreadă în El. Oamenii nu aveau nevoie de Dumnezeu pentru că ei credeau în aceiași declarație pe care o credem și noi azi: ”Să învețe pe ai săi”. Israeliții făceau ceea ce simțeau că era bine, ei de fapt ”credeau în ei înșiși”, și simțeau că nu aveau nici o nevoie să creadă în Dumnezeu pentru direcție.

”În zilele acelea nu era rege în Israel, și fiecare făcea ce era drept în ochii săi.” (Judecători 17:6)

”Să crezi în tine” este opusul a ceea ce a învățat Isus:


Declarația fundamentală pe care Isus ne-a dat-o cu privire la a-L urma nu era ca noi ”să credem în noi înșine” ci, mai degrabă, exact opusul - ”să ne lepădăm de noi înșine”. Această negare este mai mult decât a da drumul la vreo dorință sau vis personal. Chemarea este de a ne lepăda de întregul eu, de toate motivele și impulsurile noastre naturale care sunt în conflict cu afirmațiile lui Hristos. De fapt, El merge chiar mai departe și spune că noi trebuie ”să ne luăm crucea”, care este un instrument al morții. Deci, se presupune acum că noi trebuie să credem în noi înșine? Nu, de fapt se presupune ca noi să murim față de sine!

”Atunci Isus le‑a zis ucenicilor Săi: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să‑și ia crucea și să Mă urmeze.” (Matei 16:24)

Credința în cea mai pură formă a ei este a crede în Dumnezeu mai degrabă decât a crede în mine însumi. Atunci când încerc să ”cred în mine însumi” prin a fi în control, de fapt aceasta mă face să sufăr de stres, îngrijorare și anxietate, pentru că încerc să fac o slujbă care este cu mult mai presus de gradul meu de plată.

A fi în control este o slujbă care o acaparează doar Dumnezeu! Prin urmare, singura mea slujbă este să mă încred în Dumnezeu să facă slujba Lui știind că El este foarte, foarte bun la slujba Sa! În realitate, parte a marii vești a evangheliei este că unul din cei mai periculoși dușmani ai mei va fi pus la moarte, care este eul meu! Isus a murit ca vechiul meu eu să moară, El a fost îngropat ca vechiul meu eu să fie îngropat, și El trăiește acum ca un nou eu să poată trăi. Și acest nou eu trebuie să fie de acum obligat zilnic ”să creadă în Isus”!

”Am fost răstignit împreună cu Cristos și nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine, iar viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m‑a iubit și S‑a dat pe Sine Însuși pentru mine.” (Galateni 2:19-20)

Dr. Shane PruittNotă: Materialul de mai sus este o adaptare personală după o postare scrisă de Dr. Shane Pruitt (foto alăturat) pe 15 iunie 2017 în Christian Post (de unde a fost preluată și imaginea de la început). Shane este director al departamentului de Misune din cadrul Convenției Baptiste Sudice din Texas și scrie pe I Already Am - blogul său personal. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.