De ce nu-și împărtășesc bărbații sentimentele? (Partea 2)

Femeie furioasă - imagine preluată de pe site-ul bustle.com via google imagesÎn postarea anterioară am explicat multele feluri în care societatea îi forțează pe bărbați să rămână tăcuți cu privire la adevăratele lor sentimente. Dar iată și adevărul șocant: și nevestele își duc la tăcere bărbații lor.

Majoritatea bărbaților nu spun soțiilor lor ceea ce simt ei de fapt pentru că dacă ar face-o, soțiile lor i-ar pedepsi pentru acest motiv. Atunci când bărbații spun adevărul, întregul adevăr și nimic altceva decât adevărul, soțiile lor devin supărate adesea. De fapt foarte supărate!

Am vorbit cu o mulțime de bărbați care s-a decis timpuriu în cadrul căsniciilor lor să se deschidă și să vorbească adevărul absolut. Și soțiile lor s-au șocat, s-au retras, au plâns, au sărit isterice și și-au astupat urechile. Acești bărbați au învățat foarte repede că soțiilor nu vroiau să audă adevărul - și că una din cheile spre fericirea maritală era să administreze cu atenție ceea ce spuneau și nu spuneau preaiubitelor lor.

Bărbaților, imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ați spune soției una din următoarele lucruri:

  • Sunt ispitit de altă femeie
  • Nu sunt de acord cu una din prietenele tale
  • Mă gândesc să renunț la slujba mea stabilă și să-mi deschid un restaurant
  • Sunt nefericit în biserica noastră
  • Cred că trebuie să te îmbraci diferit
  • Mă simt neacceptat de tine
  • Cred că porți prea mult machiaj
  • Mă simt puțin plictisit de viața noastră sexuală și aș vrea să încerc alte lucruri noi
  • Nu o să fie destui bani pentru concediul pe care l-ai planificat
  • Vreau să cumpăr o barcă
  • Aș vrea să mai slăbești în greutate
  • Simt că tu cheltui cam mulți bani
  • Mă lupt cu pornografia și am nevoie de ajutorul și de rugăciunile tale

Acum să fim cinstiți, ce s-ar întâmpla dacă ai spune acest lucruri soției tale? Crezi că o să rămână calmă? (poate) Crezi că o să-ți zâmbească și apoi îți va mulțumi că ai fost onest? (nu prea cred) Crezi că o să te tragă în dormitor și apoi să facă dragoste cu tine? (nu pentru cel puțin o săptămână) Majoritatea soțiilor o să coboare la o stare de panică dacă ar auzi aceste lucruri. Multe se vor blama - ”Iar l-am dezamăgit”. Unele și-ar acoperi urechile și o să fugă din cameră. Unele poate o să înjure sau chiar își vor ataca soții lor (e mult mai comun decât credeți).

Deci, ce o să creadă un bărbat după ce vede cum reacționează soția lui la felul cum el îi spune adevărul? Am făcut o greșeală colosală. I-am spus de fapt cum mă simt... și ea a înnebunit. Așa că nu o să mai fac asta niciodată. În schimb, o să am grijă de acum la ceea ce spun și ceea ce nu o să mai spun. Și o să țin lucrurile personale profunde închise în interior.

Felicitări, femeilor. Tocmai v-ați instruit soții să țină secrete de voi.

Imaginează-ți că dai afară din casă câinele de companie. De fiecare dată când îți udă covorul primește o lovitură. Dar dacă își face nevoile afară... îl cocolești cu recompense. Eventual cățelușul o să facă ceea ce e instruit să facă, nu pentru că așa vrea el, ci pentru că așa trebuie ca să evite pedeapsa. Acum, imaginează-ți că instruiești un soț. De fiecare dată când el îți spune adevărul absolut el primește o pocnitură. Dar atunci când el își tăinuiește adevăratele lui sentimente, îl recompensezi din plin. Eventual el va începe să administreze cu atenție ceea ce îți spune ție, nu pentru că așa vrea, ci pentru că e singura modalitatea de a evita pedeapsa.  

Dacă îți penalizezi bărbatul tău de fiecare dată când își revelează adevăratele sale sentimente, iată care este mesajul pe care îl transmiți: Dacă vrei ca viața ta să fie iad, spune-mi adevărul. Dar dacă vrei ca lucrurile să meargă lin, minte-mă. Spune-mi numai acele lucruri care nu o să mă supere.

Nu înțelegeți greșit: Nu blamez femeile pentru fiecare eroare de comunicare din cadrul căsniciei. Soții fac aceleași lucruri față de soțiile lor. Cunosc femei care nu pot spune soților lor adevărul pentru că le e teamă că bărbații lor o să explodeze. Dar și femeile suferă. Am înțeles aceasta.

Pur și simplu cer femeilor să-și deschidă ochii față de posibilitatea că ele contribuie la tăcerea soților lor. Și le cer bărbaților să fie mai curajoși în a spune soțiilor lor adevărul - indiferent care va fi costul.

Isus a spus, ”Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi.”

Cu ceva ani în urmă am mers cu soția mea la consiliere, a fost o perioadă intensă în care am confruntat această chestiune. Eram profund frustrat deoarece ea nu vroia să asculte adevăratele mele sentimente cu privire la un număr de chestiuni. Ori de câte ori le aduceam în discuție, ea îmi închidea gura instantaneu. Nu vroia să asculte. Mă acuza că sunt manipulator, suspicios sau neevlavios că m-am gândit astfel de lucruri.

Dar acum ea a învățat să asculte la ceea ce am să spun - indiferent ce este aceasta. Nici un subiect nu este dincolo de limite. În loc să administrăm cu atenție ceea ce ne spunem unul la celălalt, pur și simplu spunem lucrurile deschis. Căsnicia noastră nu a fost niciodată mai puternică precum atunci. Adevărul ne-a făcut liberi.

David Murrow - imagine preluată de pe site-ul patheos.comNotă: Materialul de mai sus a fost tradus și folosit cu aprobarea în scris din partea autorului, David Murrow (foto alăturat), apărut inițial în site-ul Patheos, unde are un blog. David Murrow nu este un pastor, profesor sau teolog. El este doar un tip care stă pe banca lui și care s-a săturat să vadă biserici cum au dat-o în bară în privința bărbaților. Așa că a scris o carte intitulată Why Men Hate Going to Church (De ce urăsc bărbații mersul la biserică), care a devenit un bestseller instantaneu. Cartea a lansat ulterior o slujire internațională de pregătire și discuții intitulată Church for Men (Biserica pentru bărbați). David a fost implicat până acum în patru cariere distincte: producător de televiziune, autor de carte, vorbitor profesional și purtător de cuvânt guvernamental. Pentru mai multe detalii legate de subiectul din acest articol, vă recomand să comandați o copie a cărții What Your Husband Isn't Telling You (Ce nu îți spune soțul tău - disponibilă în limba engleză și direct de pe site-ul Church for Men) de unde a fost adaptat acest material. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, nota aceasta de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.[no-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.