Cât de lungă trebuie să fie predica unui pastor?

un tip care se pregătește pentru o predică - foto de Alexander Michl - unsplash.comZilele trecute am parcurs câteva materiale despre predicare și slujirea în biserică a femeilor (în special în calitatea de învățător). Se pare că acest ”fenomen” a luat o oarecare amploare în America. Nu e vina mea, eu doar am postat ceva care mi s-a părut că... e bine să știe și alții care poate nu au auzit sau nu cred (încă, deși le e la îndemână internetul să cerceteze cele discutate în postările mele anterioare...) că există femei care predică mai bine ca bărbații. Da, ați auzit bine, femei care predică mai bine ca bărbații!!!

În cartea Faptele Apostolilor capitolul 20 se spune despre Pavel că se afla, în urma unor circumstanțe, în Troa. În prima zi din săptămână el avea o întâlnire cu ucenicii de acolo și... el și-a prelungit vorbirea până după miezul nopții. Probabil că știți restul întâmplării.

Dacă vorbim de predicare, cât de lungă trebuie să fie predica unui pastor la biserică? V-ați pus vreodată această întrebare? Adică... merită oare să dăm un răspuns la această chestiune? Presiunea de a răspunde la această întrebare este oarecum auto-impusă din partea celor care spun că predicile tale – dacă ești pastorul unei biserici și citești aceste rânduri – sunt prea lungi. Problema e că... nu pare să existe un răspuns corect la această întrebare. Răspunsul la această întrebare depinde de ce fel de pastor ești, calitatea ta de predicator și felul congregației la care slujești. În lumina acestor lucruri am descoperit câteva principii care v-ar putea ajuta să răspundeți la această întrebare în contextul vostru particular.

Ca pastor ar trebui să determini lungimea predicării tale...

1. Bazat pe locul unde te afli și nu pe unde crezi că ar trebui să fi. Noi trebuie să-i motivăm întotdeauna pe oameni să crească, să se maturizeze în viața lor de credință. Și totuși, auzim de mulți pastori și predicatori care vorbesc pentru o durată pe care ei înșiși sunt conștienți că este copleșitoare pentru majoritatea congregației lor. Motivul lor e... să-i facă pe oamenii din biserică să asculte Cuvântul lui Dumnezeu pentru perioada de timp pe care pastorul crede că ei ar trebui să fie capabili să îl asculte. Împinge congregația să crească, dar nu pe cheltuiala exasperării lor prin a încerca să-i faci în ceea ce ei nu sunt. Dumnezeu trebuie să facă partea aceasta. Predică cu credincioșie, însă ia-i pe oameni de acolo de unde sunt ei. Lasă-l pe Dumnezeu să-i maturizeze în timp ce predicarea ta îi determină să dorească mai mult din El.

2. Bazat pe cât de bun și cât de asezonat predicator ești tu. Mă tem că mulți dintre noi care i-au îndrăgit pe Puritani... au citit că ei au ținut predici de 1-2 ore și apoi se gândesc, ”Hei, aș vrea să fiu și eu ca Puritanii”. Problema e că mulți bărbați care vor să predice o oră nu sunt destui de buni sau destul de experimentați să predice ora aia. Realizez de fapt că ne rostogolim în ape subiective.

Ideea de aici este de fapt necesitatea evaluării în mod onest a cât de bun și de asezonat ești tu ca predicator. Dacă te afli în primul an de păstorire al unei biserici, predicile tale ar trebui să fie probabil mai scurte, mai succinte, probabil chiar mai simple decât gândești sau îți dorești. Dacă nu ești capabil să-ți evaluezi darurile tale de predicare și nu permiți altora să aducă lumină în viața ta cu privire la evaluarea lor despre tine, cred că vei avea un timp dificil în a determina ce lungime vor avea predicile tale și care să fie și ajutătoare pentru congregația ta.

3. Pentru a lăsa pe oameni să tânjească pentru mai mult, nu pentru mai puțin. Fiecare predicator a fost acolo. Noi simțim că-i pierdem pe oameni și încă mai avem vreo 10 minute rămase din predică. Noi vrem să ne asigurăm că oferim timpul adecvat pentru predicarea Cuvântului lui Dumnezeu, însă acest principiu de a lăsa pe oameni să tânjească după mai mult este un țel bun de urmat. Mai degrabă i-aș lăsa pe oamenii dintr-o congregație unde și-au dorit ei, față de postura opusă de a-i exaspera cu prea multe. Nu subestima descurajarea care vine din partea cuiva care dorește în mod onest un pahar mare cu apă și... în schimb să i se aducă... un furtun de stingerea incendiilor care să i se bage pe gât în jos!!!

Amintiți-vă, acestea sunt doar câteva principii. Nu le supra-analizați. Luați-le și aplicați-le în contextul vostru, alături de nivelul vostru de experiență de predicare. În cele din urmă, amintiți-vă că sunteți păstorul acelor oameni la care voi le predicați. Gândiți-vă precum un păstor atunci când determinați lungimea predicilor voastre. Împingeți-i să crească. Hrăniții acolo unde sunt ei acum. Apoi nădăjduiți ca Dumnezeu să folosească Cuvântul Său și eforturile voastre pentru a găsi acel echilibru pe care îl caută fiecare predicator.

Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol scris de Brian Croft (foto alăturat), care este pastor senior al bisericii Auburndale Baptist Church, apărut în site-ul Bible Study Tools. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.