5 Motive pentru care servirea mesei împreună cu toată familia este așa de important

O familie care servește masa împreună - foto de August de Richelieu - pexels.comAutoarea Lauren Winner scrie legat de practica spirituală a ospitalității, în cartea sa Mudhouse Sabbath,ceva interesant: "Creația lui Dumnezeu ne oferă un model pentru a face și a împărtăși căminele noastre cu oamenii, doar că realitatea vieții trinitare a lui Dumnezeu sugerează faptul că ospitalitatea creștină merge mai departe de atât. Noi nu suntem meniți pur și simplu pentru a invita oamenii în căminele sau casele noastre, dar și pentru a-i invita în viața noastră".


În cadrul unei culturi cu ritm rapid, obișnuit cu o dietă de tip fast-food pe fugă, a sta împreună cu familia în jurul mesei devine o provocare. Cu toate acestea, după cum subliniază Winner, practica aceasta are implicații sacre.


Atunci când mâncăm împreună cu familia și prietenii, recunoaștem modalitățile prin care Dumnezeu oferă hrană pentru trup și suflet.


Împărtășirea meselor în vremurile biblice

Ospitalitatea a avut un rol de bază în cultura evreiască antică. Oferirea de mâncare altora, fie că vorbim despre familie sau de străini, a demonstrat acea ospitalitate care a trecut dincolo de așteptările pur culturale. Nu este de mirare că slujba lui Isus a implicat adesea luatul mesei cu alții.

El a împărtășit o masă și a avut o conexiune cu surorile Maria și Marta (Luca 10:38-42). Isus a înmulțit o rație mică de pești și pâine pentru a-i hrăni pe toți în prezența Sa (Matei 14:13-21). Prima sa minune a avut loc la o sărbătoare de nuntă (Ioan 2:1-11).

Unele dintre parabole folosesc o sărbătoare (sau o masă festivă) drept cadru pentru relatare (cum ar fi Luca 14:7-14). Și două dintre cele mai profetice momente cu discipolii Săi au loc în jurul mesei: primul, la Cina cea de Taină (Luca 22:7-23) și al doilea, micul dejun pe plajă după învierea Sa (Ioan 21:12).

Cina de familie în jurul mesei este adesea asociată cu pregătirea și consumul individual sau cu ieșirea undeva în oraș. În ultimii ani, s-a scris mult despre necesitatea restabilirii practicilor obișnuite a mesei familiale.

Cercetările arată beneficii multiple ale acestui obicei. Anne Fishel, Ph.D., terapeut de familie și co-fondator al The Family Dinner Project (Proiectul de Cină al Familiei), descrie tipurile de câștiguri care pot proveni din timpul mesei familiale: ”Beneficiile variază de la cele cognitive (copii mici cu vocabulare mai mari și copii mai mari care se descurcă mai bine în școală) față de cele fizice (o mai bună sănătate cardiovasculară, rate mai mici de obezitate și consumul mai mare de legume și fructe) la cele psihologice (rate mai mici de depresie, anxietate, tulburări alimentare, abuz de substanțe și mai puține probleme de comportament în școală)."

Iată 5 motive practice pentru care servirea mesei împreună ca familie este atât de importantă.

1. Creează interacțiune neîntreruptă

Degetele noastre tind să se conecteze mai frecvent cu o tastatură decât cu mâinile omului. A servi cina împreună cu familia ne permite să ne deconectăm de la lucrurile din jur și să întărim relațiile cu cei care sunt cei mai importanți pentru noi.

A învăța să fi prezent cu ceilalți și a asculta este o abilitate necesară. Una dintre întrebările pe care am învățat să le pun la masa noastră a fost: ”Care a fost partea cea mai bună și cea mai rea din ziua ta?” Nu numai că acest exercițiu promovează abilitățile de ascultare, dar permite și exprimarea cathartică într-un mediu sigur și de susținere.

Luatul mesei împreună cu familia prezintă posibilitatea părinților de a evalua ceea ce se întâmplă în viața copiilor lor. În plus, copiii își aud părinții împărtășind propria lor vulnerabilitate, în timp ce își împărtășesc din bucuriile și luptele cu care se confruntă aceștia.

Uneori, împărtășirea deschisă nu vine prea ușor. Personalitățile și dinamica familiei pot afecta dorința copiilor de a-și deschide inima. Prin urmare, adăugarea unei schimbări de la rutina cinei aduce un ton nou la masă. Care sunt câteva dintre opțiuni? 

Timpul devoțional. Masa de cină poate fi cel mai ușor loc pentru a conversa despre Scriptură. O mulțime de mari cărți devoționale pentru familii pot fi găsite prin librăriile creștine sau pe Amazon. Încercați să faceți ture cu persoana care conduce discuția.

Jocuri. Ce zici de o noapte de pizza și jocuri? Jocurile permit conversația să aibă loc într-un mediu mai puțin intimidant.

Lansatoare de conversație. Există mai multe site-uri care oferă întrebări pentru a alimenta conversațiile. Iată o postare excelentă: 30 de întrebări grozave pe care le vor răspunde copii tăi cu drag.

Povestiri. Uneori, copiii mei ascultau o poveste inspirată din seriile de cărți Supă de pui pentru suflet (versiunea pentru copii sau adolescenți), sau ar rezolva precum niște detectivi cazuri de ghicitori mintale. Aflați ce vă încântă copiii și faceți din aceasta o activitate unde întreaga familie să se implice.


2. Oferă rutină

Cu toții găsim confort în obiceiuri. Ele ne permit să identificăm acele locuri de refugiu care aduc un sentiment de stabilitate atunci când circumstanțele noastre se pot simți imprevizibile sau în afara controlului.

Când eram student, am fost pentru trei luni la o școală din Suedia. Prin experiențele mele de trăire în campusul universității și interacționând cu cetățenii săi, am conștientizat cât de mult a apreciat Suedia conexiunea din jurul mesei. Afacerile se închideau până la ora 17:00 pentru a acorda prioritate orei de cină a familiei. În plus, m-am familiarizat cu o rutină culturală încântătoare numită Fika.

În majoritatea afacerilor și colegiilor, Fika este implementat de două ori pe zi: o dată dimineața și o dată după-amiaza. La fiecare dintre ele este nevoie de un interval de 15 minute pentru întreruperea și conectarea din jurul mesei, în timp ce se servesc prăjituri și ceai sau suc. Cine poate rezista acestei oportunități?

Obiceiul luării mesei împreună cu familia oferă timpul necesar pentru a vă deconecta de la tot ceea ce înseamnă ”muncă” și să beneficiezi de conectarea cu alții, fără altă agendă... decât să fie prezent. Rutinele care ne permit conexiuni ce hrănesc trupul și sufletul ne reîncărcă în mijlocul zilelor noastre deseori imprevizibile. 


3. Învață abilități de viață 


Autoarea Amy Osmond Cook scrie despre beneficiul integrării copiilor în procesul de pregătire al mesei: ”Îți poți încuraja copiii, mari și mici, să mănânce mai multe alimente sănătoase prin a-i implica în prepararea mesei. Atunci când copiii te ajută la cumpărături și la pregătirea mâncării, îi poți lăsa să aleagă ce mâncare sănătoasă vor să facă, și să îi înveți modalități de a face mâncăruri delicioase și sănătoase. Gătitul împreună este și el o oportunitate excelentă de a discuta cu copiii despre nutriție și de a face alegeri bune în privința mâncărurilor”.

De câte ori au simțit oare părinții frustrarea când au auzit replica ”Nu există nimic bun de mâncat”? Sau să te ocupi de o persoană care mănâncă doar ce îi place. Planificarea meselor cu copiii tăi poate dura mai mult timp, însă beneficiul unui aliment mai puțin irosit și interacțiunea din bucătărie își vor merita efortul.

Mai mult, copiii învață alte abilități de viață, precum ar fi matematica, cititul și știința în timp ce explorează gătitul.

4. Cultivă oportunități de a practica ospitalitatea

Una din componentele cheie ale ospitalității biblice implică invitarea altora la masa ta și împărtășirea resurselor tale. Îmi amintesc de distracția de a fi invitat la masa unor prieteni.

Din când în când, am făcut vizite la un anumit restaurant. Copiii mei au amintiri minunate când au mâncat în casa vecinului nostru. De multe ori schimbam locul copiilor la cină și deseori spontan. Aceste momente împreună cu familia permit gazdei bucuria de a răspunde la nevoile fizice ale altora, precum și de a construi relații într-un mediu primitor. Oaspetele experimentează gusturi și rutine noi. Este un mod sigur pentru copii de a ieși din zonele lor de confort și de a practica eticheta de masă în medii noi.

Există mișcare spre crearea de oportunități săptămânale pentru întărirea relațiilor cu vecinii la servirea unei mese pregătite. Un astfel de exemplu este seara de vineri cu chifteluțe de carne, despre care puteți citi mai multe aici (în limba engleză).

Alte familii, pe care le cunosc, se adună pentru o cină simplă de ciorbă și pâine în lunile de iarnă friguroase. Familia mea intenționează să găzduiască pe perioada verii, o dată pe lună, o seară de grătar cu tombolă și concursuri pentru vecinii noștri. Cum ai putea invita tu pe alții la masa ta?

Adunarea în jurul mesei ne invită să ne conectăm cu alții, precum și de a-i învăța pe copii de ce conversația este cursul cel mai important. Masa se reduce frecvent la un consum rapid de alimente, în timp ce fiecare se pregătește pentru a trece la următoarea sarcină.

Interacțiunea umană este adesea redusă la scurte schimburi de vorbe la un drive-through sau la zona de preluare de comenzi de mâncare. Cu toate acestea, Dumnezeu ne dă în dar relații. Aflăm mai multe despre caracterul lui Dumnezeu atunci când petrecem timp unul cu celălalt.

Atunci când luăm masa împreună ca o familie ni se amintește de modalitățile pe care Dumnezeu le oferă atunci când împărtășim mâncarea, care a ajuns la gura noastră, după ce recunoaștem numeroasele mâini implicate în acest proces.

5. Amintiți-vă: conversația este felul principal

Este important să ne amintim de ce ne adunăm, nu când sau ce o să mâncăm.

Pentru unele familii, cina poate să nu fie perioada optimă. Poate că micul dejun împreună funcționează mai bine. Poate s-ar limita la mâncatul împreună de câteva ori pe săptămână în loc de fiecare zi. Sau, să-ți faci timp pentru a pregăti mâncarea gătită în casă este o provocare în acest moment.

Luați în considerare și momentele când mâncați în oraș sau comandați ceva, ceea ce permite totuși familiei voastre să participe la o neîntreruptă interacțiune, rutină și practicare a ospitalității. Dacă copiii tăi sunt mari, găsiți prieteni cu care puteți mânca. Găsiți doar ce funcționează cel mai bine pentru voi!

În comunitățile noastre de sărbătoare cu mese pline cu mâncare, fie că sunt mari sau mici, putem îmbrățișa cuvintele psalmistului ”Gustați și vedeți ce bun este Domnul” (Psalmul 34:8).

Stephanie ThompsonNotă: Materialul de mai sus a fost scris de Stephanie Thompson (foto alăturat) pe 4 februarie 2020 în site-ul CrossWalk, de unde a fost preluat. Ea este pastor, vorbitor, scriitor și avocat al sănătății mintale. Postările ei pot fi găsite pe diverse site-uri de pe internet. Locuiește în suburbiile din Chicago alături de soțul ei și de cei trei copii ai lor. Puteți afla mai multe despre ea pe www.stephaniejthompson.com sau o puteți urmări pe Facebook.
Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc. [no-sidebar]

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.