5 motive pentru care (unii) creștinii vor evita politica anul acesta

Persoane care indică la altcineva cum să pună un vot în urnă - foto de Arnaud Jaegers - unsplash.comÎn opinia mea, nerecunoașterea diverselor înzestrări pe care le avem poate explica de ce mulți sunt (deja) împărțiți în ceea ce privește religia și politica. De exemplu, John MacArthur, James Dobson, Franklin Graham, Tony Perkins și alții au slujiri diferite, dar toate cad sub umbrela serviciului creștin. Dumnezeu creează, în cadrul fiecăruia dintre noi, diferite dorințe, talente și niveluri de interese. Dacă Dumnezeu a chemat un om să predice și să învețe Cuvântul Său, aceasta va fi pasiunea sa. Dacă Dumnezeu a chemat un creștin să urmeze politica, aceasta va fi pasiunea lui și așa mai departe.

Problemele apar atunci când devenim judecători și nu ne respectăm diferențele. Activiștii nu ar trebui să se aștepte ca toată lumea să își împărtășească pasiunea pentru politică, iar cei care cred că creștinii ar trebui să rămână în afara politicii trebuie să înțeleagă că Dumnezeu îi cheamă în mod clar pe unii creștini pe arena politică. Dumnezeu a stabilit conceptul de guvernare, de ce nu ar dori El să existe și o conducere cu evlavie?


Primele cinci comentarii pe care le-am auzit și care împiedică implicarea creștinilor în politică sunt:


1. Majoritatea morală (mai ales cei din anii 1980) a legat pentru totdeauna biserica de un partid politic.

Votăm pentru principii, nu pentru un anumit partid. Trebuie să fim mai degrabă orientați pe principii decât pe partid. ”Cel care stăpânește asupra oamenilor trebuie să fie drept” (2 Samuel 23:3). Avem nevoie de lideri mai umili și temători de Dumnezeu. Domnul urăște mândria, aroganța și egocentrismul. Fără de smerenie și un spirit docil este dificil, dacă nu chiar imposibil, să guvernezi corect. Umilința nu înseamnă că liderii devin pioni pasivi, ci că trăiesc în totală predare față de Dumnezeu; sunt mai preocupați de opinia lui Dumnezeu decât de sondajele de opinie. S-a spus că nivelul calității guvernului nostru depinde mai mult de caracterul liderilor noștri decât de legile noastre. Dar fii atent - mulți folosesc ”vorbirea religioasă” și răsucesc Scripturile pentru a susține inițiativele nebiblice. Judecați mai mult ceea ce ”fac” decât ceea ce ”spun”.


2. Creștinii sunt ”întotdeauna contra la ceva”. Ei denigrează doar avortul și căsătoria dintre persoane de același sex.

Creștinii nu amplifică anumite probleme în detrimentul altora; subliniem importanța enormă a acestora. Toate problemele nu pot fi egale. Dacă totul este o prioritate, atunci nimic nu este.


Cei care sunt îndrăzneți și susțin puternic adevărurile biblice sunt adesea văzuți ca ”întotdeauna împotriva a ceva”. Dar dacă suntem pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie, atunci trebuie să fim împotriva căsătoriei homosexuale. Dacă suntem pentru sanctitatea vieții, atunci trebuie să fim împotriva avortului. Dacă suntem pentru egalitate, atunci trebuie să fim împotriva comerțului cu sclavi sau sex și așa mai departe. A spune adevărul în dragoste duce adesea la ”împotrivirea” față de anumite lucruri controversate. Acest lucru nu poate fi prevenit și nici nu ar trebui să fie.


Suntem chemați să popularizăm adevărul, dar să îl clarificăm.


Trebuie să ne luptăm pentru probleme fundamentale: ”Dacă temeliile sunt distruse, ce pot face cei drepți?” (Psalmul 11:3).


3. Politica este rea, ofensivă și în dezacord.

Nu putem evalua ceea ce spunem dacă este sau nu jignitor. Legile unei națiuni stabilesc fundamentul. Guvernul nu poate rămâne neutru sau separat de fundamentul pe care se sprijină. Desigur, multe guverne, inclusiv ale noastre, eșuează în mod frecvent; de aceea ar trebui să ne străduim să fim de partea lui Dumnezeu, mai degrabă decât să presupunem întotdeauna că El este de partea noastră. Dumnezeu a rânduit instituția guvernării, dar El nu aprobă fiecare formă de guvernare.


Nu trebuie să ne abandonăm etica sau să ne compromitem principiile pentru a fi implicați în politică - la ce bun este sarea rămasă în solniță sau o lumină ascunsă? ”Politica” nu este un cuvânt rău. În termeni simpli, politica se referă la guvernarea sau conducerea unui grup de oameni. Politica nu va salva țara noastră, dar pentru a pune în aplicare schimbarea, pentru a-l onora pe Dumnezeu, și a-i ajuta pe alții, trebuie să luăm măsuri; de aici derivă procesul politic.


Nu putem schimba inima unei persoane forțând un set de legi sau reguli asupra ei, dar putem înfrânge răul și descuraja faptele greșite. A sugera că Dumnezeu nu vrea ca noi să alegem conducători evlavioși și să promovăm legislația evlavioasă este contrar naturii Sale (cf. Romani 13).


4. Biserica și Statul trebuie să fie separate.

Tribunalele au folosit infamata frază ”separare” pentru a interzice activitățile religioase, în primul rând cele care promovează principiile creștine. Din păcate, mulți cred că ”separarea bisericii de stat” apare în Constituție, când, în realitate, sintagma nu apare nicăieri în Constituție. Să vă fie foarte clar cu privire la acest punct, mai ales dacă sunteți student la o școală publică sau la un colegiu sau chiar la o universitate ”creștină”.


Thomas Jefferson, autorul Declarației de Independență, a folosit fraza în 1802 într-o scrisoare privată scrisă către Asociația Baptistă din Danbury, Connecticut.


Baptiștii se temeau că guvernul ar putea încerca cândva să reglementeze expresia religioasă. În mod ironic, vedem acest aspect în zilele de astăzi. Acest lucru este crucial pentru înțelegerea spiritului în care a fost scris primul amendament din Constituția Americii (dacă tot am pomenit de ea). Cu alte cuvinte, coloniștii, ca și pelerinii, nu doreau ca guvernul să impună poporului o religie națională sau o denumire - doreau să se închine liber. Domnul Jefferson, plin de înțelepciune, a fost de acord cu ei, la fel ca mulți dintre ceilalți fondatori. Declarația sa a fost menită să protejeze expresia religioasă prin construirea unui zid de separare între biserică și stat; solidificând faptul că guvernul federal nu putea doborî libertățile religioase.


Guvernul nu poate stabili o religie națională, dar poate recunoaște în mod deschis și fără scuze mâna suverană a lui Dumnezeu. Recunoașterea nu este una și același lucru cu înființarea.


5. Evanghelia nu permite politica… Nu este misiunea noastră.

Problema nr. 1 din lumea noastră nu este o problemă politică, ci mai degrabă o problemă spirituală numită păcat. Scopul principal al bisericii nu este acela de a deveni o mișcare politică, ci o influență spirituală. Politica nu va mai salva țara noastră mai mult decât ar putea o halteră să salveze pe cineva care se îneacă.


Cu toate acestea, nu putem ignora responsabilitatea noastră civică dată de Dumnezeu și impactul enorm pe care politica îl are asupra societății noastre. Liderii din țara noastră joacă un rol important în modelarea direcției țării.


Cuvântul lui Dumnezeu spune să ne confruntăm, să mărturisim și să ne întoarcem de la păcat - butoanele politice fierbinți nu pot fi evitate. Mulți susțin: ”Nu ar trebui să spunem sau să facem nimic politic. Tot ce trebuie să facem este să predicăm Evanghelia”. Fiți atenți aici, deși Evanghelia este obiectivul nostru principal, aceasta nu ar trebui să fie o scuză împotriva acțiunii. Dumnezeu a binecuvântat și a susținut țara noastră datorită fundamentului nostru spiritual. Ar trebui să o neglijăm acum?


De ce ar ordona Dumnezeu un guvern ca cel din țara noastră și nu ne-ar cere să fim implicați? Deși chemarea mea principală este predicarea, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru creștinii implicați și care influențează climatul politic al țării noastre. Mi-aș dori să fie mai mulți. Pe măsură ce războiul moral și cultural crește între țărmurile noastre, nevoia de a fi treziți din somnul nostru spiritual nu a fost niciodată mai mare. ”Acolo unde bătălia durează, acolo este testată loialitatea soldatului” (Martin Luther). Această bătălie este pentru sufletul națiunii noastre. Este alegerea noastră - ori stă ori cade.


Pastorul Shane IdlemanNotă: Materialul de mai sus este o adaptare personală după o postare scrisă de Shane Idleman (foto alăturat) pe 18 septembrie 2020 în site-ul Christian Headlines, de unde a fost preluat. El este fondatorul și pastorul principal al Bisericii Westside Christian Fellowship din sudul Californiei și al rețelei de radio WCF Radio Network. Mai multe materiale scrise de el le puteți găsi pe site-ul său ShaneIdleman.com, inclusiv descărcări gratuite ale cărților sale electronice. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că l-ați preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.