Sfaturi sfătoase

Un pat deranjat și o ceașcă de cafea - foto de Taisiia Shestopal - unsplash.comPână astăzi, 10 ianuarie 2022, nu am auzit la nimeni sfaturile pe care le voi include în prima postare din acest an. Și ca să începem cu bine totul... trebuie să vă dau și cadrul adecvat - logic.

De câteva zile bune circulă pe internet o știre interesantă, cum un hotel oarecare din Brașov, România a implementat o ”recepționeră digitală”. Este de fapt o aplicație pe un ecran tactil imens... care nu face altceva decât să țină locul unei recepționere. Probabil că cei care au creat acest concept s-au gândit că recepționerii lucrează prea mult - dacă nu știți, interesați-vă - și trebuie să facă o mulțime de alte lucruri pe lângă simplul răspuns la apelurile telefonice, înregistrarea rezervărilor, gestionarea plângerilor legate de camere, gestionarea meselor pentru cei cazați în hotelul respectiv... și câte altele. Nu am reușit să ajung la acest hotel ca să o cunosc pe ”recepționera digitală”, dar se pare că este o idee sfătoasă a unor antreprenori care... vor să scutească din cheltuielile cu personalul (detalii aici).


O altă chestie interesantă, tot din acest an, am citit-o astăzi. Niște angajați de la un hotel au spus că nu e bine să facem patul atunci când părăsim camera hotelului unde suntem cazați. Am rămas puțin uimit de asemenea ”sfat măreț”. Scuza invocată era că... lăsând patul nefăcut, oamenii ușurează de fapt munca persoanelor care fac curățenia în cameră - cameristele. O ușurează? Hmm....

M-am gândit puțin la aceste sfaturi. Dacă eu nu fac patul în camera unde am dormit - fie că e vorba de un hotel, o pensiune, sau poate chiar patul de acasă... - nu tot trebuie să îl facă cineva? Ba da! Dar la hotel se schimbă așternuturile după fiecare persoane cazate în camera respectivă. Există și hoteluri care ”nu au acest obicei”. Vă recomand să urmăriți show-urile lui Gordon Ramsey de pe YouTube intitulate sugestiv ”Hotel Hell” (hoteluri de iad). Nu în puține dintre hotelurile vizitate de el au fost patroni care nici măcar nu aveau cea mai vagă idee despre ce este în camerele lor. Și aveau pretenții să mai iasă și din datorii cu ”gunoiul la ușă”! 

Trecând la lucruri mai serioase, dacă vor să pună unii hotelieri o recepționeră digitală, de ce nu ar putea pune și o ”sfătoasă digitală” în camerele hotelului? Să le spună la clienți, ”dacă astăzi este ultima dumneavoastră zi la hotelul nostru, vă rugăm să nu vă faceți patul!” Poate o să adauge și altele cu ”lăsați toaleta netrasă”, minibarul răvășit, mocheta înnoroiată... că cine face de fapt curățenie după, nu are cum să fie tot o inteligență artificială!

Logic că nu! Aspiratoare inteligente am văzut, dar nu și aspiratoare care să frece vasele de wc, sau să preia cearceafurile și să pună altele curate în loc. Dar și dacă s-ar inventa așa ceva... oare gestul ăsta în sine, de a face patul pentru altcineva și mai apoi să apari și în public - epuizat după o zi de muncă - și să dai acest sfat imens că ”nu mai faceți paturile”... e ca și când ar spune la oameni să nu mai fie responsabili!

Dacă nu trebuie să facă lumea paturile la hotel, ar putea să se cazeze și în rulotă, sau să stea acasă, nu? Unde mai e farmecul ăla de altă dată? Am fost învățați de părinți că primul lucru după ce ne ridicăm din pat, după ce ne spălăm pe ochi, dinți, facem patul, apoi mergem să servim micul dejun, nu? Daca ziua nu începe cu aceste mici gesturi, parcă m-aș simți dereglat. Da, mai trebuie poate adăugat și aerisitul camerei, aranjarea pijamalelor și restul. Știți voi.

Dacă aș fi cameristă... și aș intra într-o cameră unde s-au cazat oameni și văd patul dezordonat, sau văd patul făcut (deși știu că cineva a stat acolo și trebuie să strâng așternuturile - doar la recepție au evidența camerelor - LOGIC!) probabil că aș trage concluzii diferite. Unde văd patul dezordonat aș spune că omul respectiv nici acasă nu își așterne patul. Sau că s-a grăbit să prindă micul dejun. Sau nu știu...

Dar unde aș vedea patul făcut... probabil că aș zâmbi măcar. Probabil că aș spune că acea persoană nu este ca restul, probabil că acasă are puțin simț al responsabilității, că îi place să stea undeva unde este curat, îngrijit, frumos, nu?

Am putea extinde chestia asta cu făcutul sau nefăcutul patului în N arii ale vieții. Și chiar acum mi-am adus aminte de discursul scurt, dar minunat al unui admiral de la Marina Americană. Urmăriți-l... apoi trageți singuri concluziile. 

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.