Un nou studiu Gallup arată că majoritatea americanilor spun că sexul premarital și divorțul sunt 'acceptabile din punct de vedere moral'

Studiu Gallup efectuat în mai 2019 - foto preluat de pe site-ul christianpost.comO majoritate în creștere din populația Americii vede divorțul, sexul în afara căsătoriei, relațiile sexuale și contracepția ca o moralitate acceptabilă, deși o majoritate dintre americani continuă să vadă avortul ca fiind ceva moral greșit, spun datele unui noi sondaj Gallup.

Organizația Gallup tocmai a lansat rezultatele unui studiu efectuat de ei, cu numele Valori și Crezuri, care arată că americanii devin tot mai liberali în ceea ce privește părerile lor despre o varietate de comportamente sociale. Sondajul a fost efectuat pe mai mult de 1000 de americani din 50 de state diferite, în prima parte a luni mai 2019, având o marjă de eroare de 4 puncte procentuale.

Conform datelor colectate, 92% dintre americani consideră că folosirea de contraceptive pare a fi un comportament ”acceptabil din punct de vedere moral”, în timp ce doar 6% consideră acest act a fi ”greșit din punct de vedere moral”.

Gallup a descoperit faptul că 77% dintre americani consideră că a divorța este o acțiune morală acceptabilă, în timp ce 20% au fost în dezacord. Între timp, 2% au răspuns că chestiunile ce țin de divorț ”depind de situație”.

Prin comparație, în 2001 doar 59% dintre respondenți au spus că ei cred că divorțul este acceptabil din punct de vedere moral. În acel an 28% dintre respondenți au considerat divorțul ca fiind moral greșit și 12% au spus că moralitatea divorțului depinde de situație. Din 2012, procentajul respondenților care cred că divorțul este acceptabil din punct de vedere moral a crescut cu circa 12 puncte procentuale.

Atunci când vine vorba despre sexul dintre bărbații și femeile necăsătorite (ceea ce creștinii consideră a fi un păcat), noile date de la Gallup indică faptul că circa 71% dintre americani consideră actul a fi acceptabil din punct de vedere moral. Pe de cealaltă parte, 28% dintre respondenți consideră sexul dintre un bărbat și o femeie necăsătorită ca fiind moral greșit. În mai 2001, doar 53% dintre respondenți au spus că sexul dintre un bărbat și o femeie necăsătorită era moral acceptabil, în timp ce 42% au spus că era moral greșit.

Sexul dintre un bărbat necăsătorit și o femeie necăsătorită este la cel mai mare punct în această tendință Gallup”, a declarat Megan Brenan, consultant de cercetare din cadrul Gallup în cadrul unei analize.

Totuși, o majoritate dintre americani (58%) cred că sexul dintre adolescenți este greșit din punct de vedere moral, în timp ce 38% cred că este acceptabil din punct de vedere moral.

Numai 9% dintre respondenții la acest studiu Gallup au văzut bărbații și femeile căsătorite care au o aventură amoroasă ca fiind un act acceptabil moral, în timp ce 89% l-au văzut ca fiind greșit din punct de vedere moral.

Dublul respondenților anteriori (18%) au spus că ei cred că poligamia este acceptabilă din punct de vedere moral, comparat cu 7% care au spus că poligamia era acceptabilă moral în anul 2001.

63% dintre respondenți au spus că relațiile dintre gay și lesbiene sunt acceptabile din punct de vedere moral. Aceasta reprezintă o creștere de 23 puncte procentuale din ultimii 18 ani. În 20019, 35% dintre respondenți au spus că relațiile dintre gay și lesbiene erau ”moral greșite”, mai puțin față de cele 53% din mai 2001. Cu toate acestea, anul 2019 a adus la lumină o scădere de 4 puncte procentuale față de 2018 în rândul respondenților care cred că relațiile gay sau lesbiene sunt moral acceptabile.

52 de procente au spus că sinuciderea asistată de un doctor este moral acceptabilă, în timp ce 44 de procente dintre americani văd sinuciderea asistată de un medic ca fiind moral greșită. 2% dintre respondenți cred că moralitatea sinuciderii asistate de un doctor depinde de situație. În 2001, 49 de procente dintre respondenți au considerat că sinuciderea asistată de un medic era moral acceptabilă, în timp ce 40% au spus că era greșit din punct de vedere moral. O majoritate puternică dintre americani (79%) continuă să vadă sinuciderea ca un act moral greșit, în timp ce doar 17% văd actul acesta de luare de viață ca fiind acceptabil din punct de vedere moral.

În privința chestiunii aprinse despre avort, 42% dintre respondenți au declarat că este acceptabil din punct de vedere moral pentru o mamă să-și termine sarcina ei, în timp ce 50% dintre respondenți văd actul ca fiind moral greșit. Datele Gallup din 2019 despre avort sunt aproximativ în aceiași linie cu rezultatele studiilor sale de la această întrebare din ultimii 18 ani. În 2015, un procentaj egal (45%) au văzut avortul ca fiind moral acceptabil și moral greșit.

Când se face divizarea prin prisma convingerilor politice, în 2019 doar 23% dintre conservativi văd avortul ca fiind moral acceptabil, în timp ce 73% dintre liberali au spus același lucru.

Transmiterea rezultatelor acestui studiu vine ca urmare a numărului de state conservatoare ce au emis interdicții legate de când se poate și când nu se poate conduce un avort. Anumite state au emis legi interdictive după ce se detectează o bătaie de inimă în pruncul nenăscut, în timp ce o lege din Alabama restricționează toate avorturile cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol.

Există o puternică scindare ideologică de-a lungul multor chestiuni, însă nici una nu este atât de discordantă precum avortul”, explica Brenan. ”În timp ce anumite state au ajuns să limiteze sau să restricționeze avorturile, dezbaterea din spatele acestui subiect va deveni doar mai intensă.

Conform acestor date, există 7 chestiuni care par a fi considerate acceptabile de o majoritate de liberali, însă de mai puțin de jumătate de conservativi. Acestea includ avortul, relațiile gay și lesbiene, pornografia, a avea copii în afara căsătoriei, sinuciderea asistată de un medic, fumatul de marijuana și sexul dintre adolescenți.

Pe de altă parte, au fost doar 3 chestiuni ce au fost privite ca fiind moral acceptabile de către o majoritate de conservativi, care sunt văzute ca moral greșite de mai puțin de jumătate dintre liberali; acestea includ testarea medicală pe animale, purtarea de haine făcute din blană de animal și pedeapsa cu moartea.

Notă: Materialul de mai sus a fost preluat dintr-o postare de pe Christian Post pe 4 iunie 2019, de unde a fost preluată și imaginea de la început. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării lui, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.