Religia albastră a ouălelor roşii...

Poftiţi vă rog la masă (dacă v-aţi adus de-acasă)!

Nu ştiu dacă aţi auzit replica asta mai rar sau mai des în căminul unde trăiţi. La noi în familie o rostea o rudă care nu avea cu ce să ne mai tachineze... sau cu ce să ne mai facă să râdem. Eram mereu amuzaţi când mai scotea câte o "perlă" de acest gen. Nu doar că râdeam, dar rămânea şi în memoria noastră. Uite cam aşa a rămas şi obiceiul cu ouăle roşii de Paşti. Pentru cine nu ştie adevărata poveste a ouălelor roşii de Paşti, vă recomand să citiţi acest articol în întregime.

Ce vă apare în minte prima dată când rostiţi cuvântul Paşte? Mie îmi vine în minte prima dată momentul răstignirii Domnului Isus în Ierusalim şi apoi, după trei zile, învierea Sa triumfătoare

Pentru unii dintre noi când aud cuvântul Paşte ştiu că au liber de la stat

Pentru alţii când aud de Paşte deja încep să producă felicitări cu iepuraşi, cu ouă colorate şi tot felul de alte mărunţişuri. Am căutat pe internet să văd de unde până unde o apărut ideea de ouă roşii şi de iepuri la Paşte. Simplu! Este un simbol al fertilităţii de la religiile păgâne... pe care l-au introdus în religia creştină oamenii din primele secole, creând şi ei, în acest fel, o legendă de-a lor. De parcă moartea şi învierea lui Isus nu putea să fie cea mai adevărată şi mai reală sărbătoare din cadrul omenirii fără să nu mai adauge alţii alte lucruri stupide. Vă redau mai jos câteva citate despre ouăle roşii de Paşte:

Traditia ortodoxapresupuneca ouale rosii sa fie aratate prietenilor odata cu oferirea felicitarilor de Paste. Obiceiul isi are origine in povestea Mariei Magdalena. Dupa crucificarea lui Iisus, se presupune ca sa dus la Imparatul Romei si i-a dat un ou rosu fericindu-l prin cuvintele "Cristos a inviat!" Oul a devenit astfel simbolul vietii reinnoite atunci cand il spargemCuloarea rosie simbolizeaza sangele lui Cristos care a rescris povestea "lumii" simbolizata prin ou. Oul in sine este un simbol al renasterii in timp ce starea sa de latenta se traduce prin potentialul pe care il ascunde. (sursa) - sublinierile îmi aparţin, ortografia din text nu.

Ca să vă traduc mai simplu, ceea ce spune cel care a scris aceste lucruri (nici măcar nu şi-a dat numele cel care l-a scris... ce jignire adusă tuturor care citesc), mă folosesc doar de sublinierile din textul de mai sus. În primul rând chestia cu ouăle roşii este o presupunere a tradiţiei ortodoxe -- adică este la fel de adevărat ca şi când ai spune că este o minciună a tradiţiei create de cei ce au format ortodoxismul (rog să vedeţi la finalul articolului definiţia modernă a ortodoxismului!).

Pe vremea Domnului Isus nu aveau acces oricine la Împăratul Romei, foarte ciudat că se spune că Maria Magdalena s-a dus la Împăratul acesta ca să-i aducă un ou... care, în concepţia lui de ateu şi închinător la zeii religiei sale politeiste, nu însemna nimic altceva decât un simbol al fertilităţii. Ideea de a redefini o femeie -- care pe acele vremuri erau privite ca lipsite de autoritate, deşi în templele romanilor femeile erau cele care erau preotese... şi erau şi cele mai mari curve de pe acea vreme -- ideea că un ou să însemne viaţa reînnoită era şi este şi acum cea mai stupidă şi mai lipsită de gândire idee. Despre asta poate să spună chiar şi un copil din clasa întâi; el ştie de la părinţi că atunci când oul este clocit de o găine, după o perioadă de timp produce un pui, şi că dacă oul este fiert, nu are cum să mai producă pui -- logic că albuşul şi gălbenuşul erau tari şi nu se mai putea forma acolo vreo celulă de pui de gostat (vorba noastră). Să mai adaugi apoi că oul fiert e simbol de viaţă înnoită... Aş asemăna asta cu botezul într-o apă fiartă. Nu mai adaug nimic aici.

Şi chiar dacă ar fi fost cu oul roşu la Împărat, cu certitudine că pentru el nu a avut deloc o simbolistică religioasă. Culoarea roşie a simbolizat mereu ceva aprins, înfocat, pasiunea, dorinţa sexuală, prea puţin să fi auzit eu că roşul ar reprezenta povestea lumii rescrisă de cineva. Ce absurd să crezi că cerul pe care noi îl vedem a fi albastru - când de fapt e negru - este un cer aşa de frumos. Tot acelaşi lucru pot să spun când mă uit la un ou înroşit, care normal că e fiert că altfel nu ar sta culoarea pe el că se crapă coaja.

Deja deviem de la adevăratul sens al sărbătorii reale de Paşte --- care de fapt trebuia să se numească Învierea Domnului.

Un alt articol care l-am găsit pe internet aici, aduce mult mai multe dovezi istorice privitoare la ouăle roşii. Veţi descoperi că ceea ce am scris la începutul acestui articol este adevărat, referitor la împrumutul ortodox din lumea păgână.

Şi, ca să nu lungim vorba prea tare, vreau să vă spun că ouăle roşii au ajuns nu doar să fie o tradiţie, un obicei pentru români şi poate şi pentru alţii, cred că este impedios de menţionat faptul că mâncatul ouălelor ajută mult la colesterol! Unii ţin post, chiar vorbeam zilele aceastea cu cineva despre aceasta, şi în timpul postului nu mănâncă ouă... dar imediat ce vine şi ziua de Paşti, bagă în ei ouă şi aruncă şi pe drum - o să găsiţi în curând peste tot coji de ouă pe străzi - şi s-au obişnuit să mai dea încă şi la alţii!!!! Ce obicei urât! E ca şi când ai spune la cineva, na, ia şi tu colesterol la greu! Mai bine dai o bucată de pâine uscată şi o să primeşti mulţumire în schimb.

S-a ajuns în zilele noastre ca în loc să arate bunătate, iertare şi sacrificiu de sine - ca să luăm măcar exemplul lui Isus, care a murit şi s-a jertfit pentru noi pe cruce pentru păcatele noastre - ei arată ouă roşii la oameni! Ce idee trăznită! Mâine poimâine vom auzi şi de iepuri în bisericile noastre cu ocazia Paştelor. Şi unii chiar încep să creadă că iepurii fac ouă roşii... au ajuns până acolo să creadă că iepurii de acum s-au transformat, printr-o idee de tradiţie ortodox - darvinistă, în aducători de ouă, care să aibă simboluri de fertilitate şi nimic mai mult. Adică ideea a rămas aceiaşi de la religiile păgâne, au amestecat doar iepurele de la o religie şi oul de la alta... şi nu le-a ieşit drob, ci un zdrob.

Se spune că un chinez a fost odată în America şi apoi s-a întors la el acasă, şi a fost întrebat de chinezi ce fel de idoli au americanii. Acesta le-a răspuns: de Paşti se închină la un iepure, în noiembrie (de Ziua Recunoştinţei) la un curcan, iar în decembrie la un moş gras cu barbă, îmbrăcat în roşu. Deşi pare amuzantă această întâmplare... adevărul este că noi am pierdut de mult esenţa sărbătorilor noastre şi am rămas cu o formă stupidă. O spun spre ruşinea noastră. Chiar un bun prieten de al meu - care este ortodox - a recunoscut şi a admis aceasta că este adevărat. Am rămas şi eu uimit să văd om ca el care să recunoască realitatea în care stă şi să nu fie legat la ochi cu o tradiţie stupidă, nebiblică şi orbitoare.

Vă recomand să citiţi din toată inima 1 Tesaloniceni capitolul 1, şi în acelaşi gând vă recomand să citiţi cartea Vieţi Transformate (versiunea PDF în engleză o găsiţi aici, nu ştiu dacă este tradusă în limba română, însă foloseşte un limbaj foarte simplu şi explică foarte clar primele 2 capitole din 1 Tesaloniceni). De asemenea, vă recomand să citiţi un studiu biblic bine documentat despre istoria sărbătorii de Paşte pe care îl găsiţi aici.

Cât despre definiţia cuvântului ortodox, îmi ţin promisiunea. Cuvântul, în mod logic, morfologic, înseamnă drept credincios. Definit însă în mod modern, acesta înseamnă credincios cu numele. Aşa că nu vă mai bateţi mulţi cu capul de pereţi că eu nu sunt ortodox sau că voi nu sunteţi evanghelici. Mai bine vă întoarceţi la lucrurile de bază ale vieţii creştine: dragostea, credinţa şi speranţa.

Fiţi binecuvântaţi de Domnul! Hristos a Înviat!!!!!!

Un comentariu:

  1. Da, asa cum am si scris, astazi, in prima zi de Pasti, am iesit afara si erau pe strada coji de oua rosii aruncate in drum. La noi la romani deja asta e obicei, ce mai poti spune de asta?

    Halal natiune crestina! Halal sarbatoare!

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.