Pastorii pot fi votati sau nu?

Aşa cum am menţionat în articolul precedent referitor la pastori, revenim la întrebarea noastră referitoare la motivul alegerii pastorului unei biserici şi dacă credeţi că acesta trebuie schimbat la o perioadă de timp din poziţia care o ocupă acolo - cu sau fără voia sa (aşa cum am întâlnit în lumea asta largă enşpe motive pentru care unii au ajuns pastori la o biserică).

Am urmărit îndeaproape felul cum s-au desfăşurat votările din acest sondaj şi doresc să vă prezit o situaţie de genul "exit-poll" final şi apoi să tragem câteva concluzii - unii poate le vor considera cam "aiurea", bazându-ne doar pe cei ce au votat aici, însă tind să cred că cei care au votat au fost persoane diferite şi că nu au votat de 2 ori ca să strice sondajul. Dacă au făcut-o, sa le fie de bine.

Iată şi felul cum s-au desfăşurat voturile în acest sondaj:

pe 29 aprilie --- 1 Categoric, 2 DA, 1 NU

pe 30 aprilie --- 1 categoric, 2 DA, 2 NU

pe 1 aprilie --- 1 categoric, 4 DA, 2 NU

pe 3 aprilie ora 12 --- 1 categoric, 4 DA, 1 nu stiu, 1 nu cred, 2 NU

pe 3 aprilie ora 14 --- 1 categoric, 4 DA, 1 nu stiu, 2 nu cred, 2 NU

pe 3 aprilie ora 15 --- 1 categoric, 4 DA, 1 nu stiu, 2 nu cred, 4 NU

pe 30 aprilie -- 1 categoric, 4 DA, 1 nu stiu, 3 nu cred, 4 NU

pe 17 mai -- 1 categoric, 4 DA, 2 nu stiu, 3 nu cred, 4 NU

pe 27 mai --- 1 categoric, 6 DA, 2 nu stiu, 3 nu cred, 4 NU

Eventual, la data închiderii sondajului aveam următoarea situaţie (pe care o puteţi vedea şi în fotografia din acest articol)

Categoric - 1 vot - 5%
Da - 7 voturi - 41%
Nu stiu - 2 voturi - 11%
Nu cred - 3 voturi - 17%
Nu ştiu daca e biblic - 0 voturi - 0%
NU! - 4 voturi - 23%

Aşadar, alegerea pastorului unei biserici este ceva biblic pentru că NIMENI nu a obiectat că acest lucru nu ar fi biblic. În primul rând trebuia să specific faptul că jobul de pastor este făcut de om şi că în Biblie nu este nicăieri menţionat ca o biserică să aibă un singur pastor; atunci când se face referire la poziţia de pastor, Biblia vorbeşte în sensul îngrijirii turmei, adică enoriaşii, şi nu neapărat la o poziţie de conducere în care unu face ce vrea el şi restul trebuie să asculte. Biserica primară din primul secol avea în cadrul ei un consiliu de bătrâni ai bisericii, un grup de oameni cu înţelepciune, care conduceau şi se îngrijeau de bunul mers al bisericii sau al bisericilor pe care le supravegheau. Cred că aici am spus tot.

În al doilea rând, observăm că pastorul trebuie ales la o perioadă de timp, cele mai multe voturi au fost la DA. Nu ştiu dacă aveţi în biserica din care faceţi parte un pastor care să fie acolo de mai mult de 16 ani. Nu v-aţi săturat de el? Îl mai suportaţi încă? Nu cumva el conduce toate activităţile de la biserică? Nu cumva el pretinde că a fost ales pe poziţia aia "până la Răpire", aşa cum cred mulţi din cei ce au pus mâna pe "scaunul" pastoral? Eu personal cred că un pastor nu trebuie să stea mai mult de 4 ani în conducerea unei biserici din motivul că devine prea familiar, prea monoton, biserica se prea obişnuieşte cu predicile şi felul lui de a fi. Dacă chiar e un pastor bun, să mai îşi ia liber măcat 2 ani şi apoi să revină, să îşi pună un interimar până atunci, măcar să se mai limpezească apele pe care oricum numai el le tulbură.

În al treilea rând, cei care nu cred că un pastor ar trebui schimbat la o perioadă de timp din conducerea bisericii sunt persoanele care nu sunt mature în credinţă. Dacă o biserică are un pastor care face doar el lucrarea de acolo şi restul de enoriaşi doar stau ca spectatori, înseamnă că biserica aia este club. Toţi suntem mădulare unii altora, toţi trebuie să facem ceva. Dacă pastorul le face pe toate - şi poate şi de aia e şi plătit cu un salar, şi mulţi cred că de asta ar fi pastorul pus acolo, atunci daţi-mi voie să spun că acolo e o situaţie absolut nebiblică, absolut dezastruoasă. Dacă noi nu facem nimic în cadrul bisericii lui Dumnezeu înseamnă că ne batem joc de harul Său! Am terminat ce aveam de spus în această privinţă.

În ultimul rând, persoanele care au răspuns cu NU categoric (23%) sunt persoanele care îşi iubesc pastorul lor, sau care au un pastor tânăr în cadrul bisericii. Aici am putea adăuga multe. Pastorii mai în vârstă au mentalitatea vârstei lor, la fel cu cei tineri au mentalitatea celor tineri. Se poate face diferenţă între cele două mentalităţi. Important este ca pastorul să aibă legătură cu Hristos - care este capul Bisericii - ca mai apoi el să poată să facă slujba care o are acum. Spun "acum" pentru că nu o va mai avea multă vreme. În ceruri nu vor mai fi poziţii şi joburi şi ranguri, toţi vom fi la fel.

În concluzie, pentru cei care încă nu au votat în acest sondaj, le recomand data viitoare când vom avea alt sondaj să voteze o singură dată şi să o facă sincer. Eu am tras concluziile de mai sus cu premiza că cei care au făcut-o au fost sinceri cu ei înşişi şi prin urmare asta vor şi primi. Aştept propuneri de alte sondaje şi chestionare.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.