Versetul din Biblie pe care nici un bărbat nu se bucură să-l citească

Deuteronom 23:1 este un verset dureros - însă ne arată că Dumnezeu vrea să vindece rănile sufletului masculin. 

Nu am auzit niciodată vreo predică din acest verset până recent, când prietenul meu portorican, Luis Roig, a avut curajul să citească textul cu voce tare, în cadrul unui grup de bărbaţi din Florida. Când a făcut aceasta, un tip a gâfâit şi apoi a căzut pe podea. Câţiva din jurul lui au răs agitaţi, în timp ce noi ceilalţi ne-am tras genunchii laolaltă şi am murmurat.

Traducerea Holman în limba engleză a acestui verset din Deuteronom 23:1 spune astfel: "Nici un bărbat al cărui testicole au fost zdrobite sau al cărui penis a fost tăiat nu poate intra în adunarea Domnului" (versiunea Dumitru Cornilescu a acestui verset are următoarea traducere: "Cel scopit sau famenul să nu intre în adunarea Domnului.")

Ouch!

Vă rog să scuzaţi limbajul grafic, însă traducerile mai vechi nu sunt clare. Versiunea King James în limba engleză spune astfel: "Cel care a fost rănit în pietre, sau are mădularul tainic tăiat, să nu intre în congregaţia Domnului". Asta e pus mai moderat!

Majoritatea dintre noi resping sau ignoră acest pasaj ciudat, ori pentru că subiectul materiei este stânjenitor sau pentru că legea pare a fi nedreaptă. În final, dacă partea privată a unui bărbat este rănită într-un accident, de ce să fie acesta considerat un surghiunit?

Acest verset este relevant nouă astăzi pentru că noi ne confruntăm cu o criză de masculinitate. În cultura noastră lipsită de taţi, mulţi tipi se luptă cu identitatea lor în calitate de bărbaţi şi, prin urmare, ei se simt înstrăinaţi de Dumnezeu. Între timp, biserica oferă puţin ajutor pentru bărbaţii care doresc să găsească adevărata vindecare. Ideea noatră despre lucrarea cu bărbaţii este de a oferii hrană, sporturi sau distracţie în timp ce dansăm în jurul celor mai profunde probleme ale bărbaţilor, fără să le adresăm de fapt în realitate.

Cu toate acestea, pretutindeni unde merg astăzi, găsesc bărbaţi care suferă de masculinitate distrusă. Au fost loviţi cu piciorul "între picioare", spiritual vorbind. Anatomia lor actuală ar putea fi intactă, însă pentru că au avut un tată slab, datorită lipsei de afirmare, au fost sfruntaţi, au avut parte de respingere din partea familiei, de inferioritate, sau vreo formă de abuz, bărbăţia lor (Notă: în acest articol cuvântul bărbăţie este folosit cu referire la virtute, nu la mădularul trupesc al bărbaţilor) nu s-a dezvoltat în adevăratul sens al cuvântului. Ei sunt bărbaţi pe dinafară, însă în interior ei sunt băieţi răniţi care se tem să spună cuiva de felul cum se simt ei.

În decursul anilor am identificat câteva categorii de bărbăţie zdrobită:

1. Nesiguranţa. Mulţi tipi devin egoişti, interpreţi mânaţi, care îşi dovedesc bărbăţia lor prin competiţie. Deoarece ei nu au primit încurajare sănătoasă în cadrul căminului (unde au crescut), ei devin absorbiţi de sine, şi tânjesc să fie centrul atenţiei. Ei pot apărea a fi extrem de plini de succes, însă în interior ei se tem de eşec. Ei găsesc a fi dificil să clădească prietenii sănătoase, iar soţiile lor se simt de obicei folosite şi ignorate. În final, aceşti tipi ajung la divorţ, scandal, închisoare şi chiar mai rău.

2. Indecizia. Unii bărbaţii pur şi simplu nu au abilitatea de a lua decizii. Poate că nu au avut niciodată un tată care să-i încurajeze, sau un model de la care să înveţe ceva bun. Drept rezultat ei se zbat în carierele lor, se luptă din punct de vedere financiar, se tem de viitor şi se simt a fi nevertebraţi. Mulţi dintre aceşti bărbaţi îl găsesc pe Hristos, însă ei trăiesc într-o izolare dureroasă, şi sunt prinşi în patimi pentru că le lipseşte controlul de sine.

3. Dominarea. Unii bărbaţii -- în special dacă au fost abuzaţi fizic sau chiar sexual atunci când erau băieţi tineri -- cred că singura cale prin care îşi pot dovedi bărbăţia lor este prin a exercita puterea. Mânia violentă fierbe sub suprafaţă. Dacă aceştia se căsătoresc, soţiile lor suferă de focul disfuncţiei lor. Aceşti bărbaţi sunt chinuiţi de secrete, însă nu-şi pot scoate armura lor destul de mult timp pentru a-şi admite problemele lor către altcineva.

4. Promiscuitatea. Sexul este un concurs egoist pentru mulţi tipi. Ei încearcă să bage în patul lor pe cât mai multe femei posibil pentru a dovedi că ei sunt "bărbaţi adevăraţi". În mod ironic, de fapt, lipsa bărbăţiei lor este cea care-i determină să se rănească pe ei înşişi şi pe alţii. Unii bărbaţi, care au fost abuzaţi sexual când erau băieţi tineri, caută să aibă sex cu cât mai multe femei posibile pentru a dovedi că ei nu sunt homosexuali.

5. Homosexualitatea. Nu este un lucru popular astăzi să sugerăm că homosexualitatea este un lucru păcătos. Bun, ce ar fi dacă aş reformula întrebarea şi să o pun aşa: "Este aceasta sănătoasă?" Mulţi bărbaţi de astăzi se luptă cu identitatea lor centrală ca bărbaţi, şi de cele mai multe ori nu este vina lor. Poate că nu au avut niciodată un tată care să-i afirme, sau poate tatăl lor şi-a reţinut afecţiunea. Alţii au o confuzie de gen datorită abuzului. În multe cazuri bărbaţii tineri experimentează atracţia faţă de persoane de acelaşi sex pentru că tânjesc după atenţia masculină pe care trebuiau să o primească din partea unui tată. Şi ei cred în mod greşit că sexul cu un alt bărbat va restaura bărbăţia după care tânjesc ei.

Atunci când prietenul meu Luis a citit din Deuteronom 23:1, el a împărtăşit şi povestirea sa dureroasă: de felul cum a fost abuzat când era copil, felul cum s-a luptat cu fricile şi poftele lui, şi de felul cum abuzul său l-a împins să devină violent în cadrul căsniciei sale. Din fericire, Luis a găsit ceva mai mult decât un plasture pentru problemele sale atunci când a venit la credinţă. Isus l-a eliberat de mânia lui, i-a vindecat rănile sale emoţionate şi a început să-l restaureze în bărbăţia lui.

Această vindecare este găsită în Isus. Precum Bunul Samaritean, Isus toarnă ulei şi vin pe rănile noastre. Precum tatăl fiului risipitor, El îşi aruncă braţele în jurul nostru şi ne spune că se bucură că îi aparţinem Lui. Dragostea necondiţionată a lui Isus, care este atât blândă cât şi enorm de puternică, este remediul perfect pentru sufletul masculin fragmentat.

Această vindecare supranaturală este disponibilă bărbaţilor de astăzi, însă noi nu putem oferii altora ceea ce nu am experimentat noi înşine mai întâi. Noi trebuie să fim voitori să lăsăm superficiala bătaie pe spate "Domnul să te binecuvinteţe, frate!" şi să devenim reali. Bărbaţii s-au mutilat în mod dureros şi au nevoie de operaţie. Să renunţăm de la a mai nega existenţa problemei. E vremea ca un val de vindecare să atingă pe bărbaţii răniţi din jurul nostru.

J. Lee Grady Notă: Această postare este o adaptare dintr-un articol scris de J. Lee Grady pe 15 mai 2013 pe site-ul Charisma News (de unde a fost preluată şi fotografia de la începutul acestei postări). J. Lee Grady (foto dreapta) este fostul editor al Charisma şi directorul misiunii Mordecai Project (themordecaiproject.org). El poate fi urmărit pe Twitter la @leegrady. J. Lee Grady este autorul cărţii "10 Lies Men Believe" ("10 minciuni pe care le cred bărbaţii"), şi alte carţi şi articole. Tradus şi folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Dacă îl citați în altă parte, rog să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.