Nu sunt catolic, dar mântuirea este prin credinţă, clar!?

Nu sunt de părere că toţi oamenii vor fi mântuiţi - atâta timp cât Dumnezeu nu ne-a creat roboţi şi avem un liber albitru, puterea de decizie şi libertatea de a o face - dar se pare că au început să apară recent tot mai mulţi aşa-zişi "mântuitori". De acest lucru nu trebuie să fim străini, pentru că însăşi Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul a declarat următoarele: "Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: „Eu sunt Hristosul!” Şi vor înşela pe mulţi." (Marcu 13:6) Ceea ce trebuie să fie străin pentru noi este faptul că, a nu crede în Dumnezeu este atitudinea şi răspunsul nostru personal la faptul că suntem indiferenţi faţă de lucrarea şi mila Sa faţă de noi. Adică să nu existe între noi persoane care să nu creadă în Dumnezeu, mai pe scurt. Dap, la atei mă refeream acum!

Sărmanul Papă Francis (e sărman pentru că şi el este încă sub harul lui Dumnezeu, şi Dumnezeu încă mai are milă de el) s-a avântat să meargă până acolo încât să declare că oricine face fapte bune va fi mântuit - şi aici i-a inclus şi pe atei. Cu alte cuvinte, nu eşti robot, admiţi că ai un liber albitru - chestia asta o cred şi ateii, nu e nevoie să verificaţi, dar puteţi să-i întrebaţi, dacă îi găsiţi, desigur :) - şi totuşi, fără să crezi în Isus Hristos, singurul Mântuitor al lumii, poţi să fi mântuit.

Această "uluitoare" declaraţie a zguduit pe mulţi oameni religioşi şi nereligioşi - adică şi pe atei. În timpul homiliei sale de miercuri (la data publicării acestui articol, adică pe 22 mai 2013) din Roma, Francis a accentuat importanţa "facerii de bine" ca fiind un principiu ce uneşte întreaga umanitate şi o "cultură de întâlnire" pentru a susţine pacea.

Foarte ciudat este faptul că Papa a folosit 3 versete care le-a interpretat pentru a-şi scoate în evidenţă ideea sa - adică a folosit un pasaj scos din context pentru a forma un context:

"Ioan I-a zis: „Învăţătorule, noi am văzut pe un om scoţând draci în Numele Tău; şi l-am oprit, pentru că nu venea după noi.” „Nu-l opriţi”, a răspuns Isus, „căci nu este nimeni care să facă minuni în Numele Meu, şi să Mă poată grăi de rău îndată după aceea. Cine nu este împotriva noastră este pentru noi." (Marcu 9:38-40)

Deşi versetele de mai sus nu au nimic de a face cu "făcutul de bine" (dacă nu vă convine părerea mea, rog să comentaţi mai jos), Papa a mers până acolo încât să declare că "facerea de bine - pe care o avem cu toţii - este în creaţie", menţionând faptul că ucenicii ar fi adus drept scuză că "dacă cel ce făcea lucrarea nu poseda adevărul pe care îl ştiau şi ei, nu poate face binele".

El s-a referit aşadar la posibilitatea de a face un bine, fie că eşti sau nu în credinţă - ca să nu mai lungim vorba aici. Iată ce a declarat Părintele James Martin S.J. într-un email către The Huffington Post:

"Papa Francis spune, mai clar decât înainte, că Hristos S-a oferit pe Sine ca un sacrificiu pentru toţi. Aceasta a fost din totdeauna o credinţă creştină. Îl putem găsi pe Sf. Pavel cum spune în Prima Scrisoare către Timotei că Isus s-a dat pe Sine însuşi ca o "răscumpărare pentru toţi". Însă rareori se aude din partea catolicilor acest lucru, în mod atât de forţat şi cu aşa de multă bucurie evidentă. Şi în această eră de controverse religioase, aceasta este o reamintire coordonată a faptului că Dumnezeu nu poate fi răstrâns la categoriile noastre înguste."

Adică toţi înseamnă toţi, fie că vorbim de mântuire, condamnare, a face o slujire, sau a face bine sau un rău. Iată ce mai declară articolul din Huffington Post:

De sigur că nu toţi creştinii sunt de părere că cei ce nu cred vor fi răscumpăraţi, şi cuvintele Papei ar putea aprinde memorii de diviziuni profunde de la reforma Protestantă cu privire la crezul în răscumpărarea prin har, versus răscumpărarea prin fapte - "Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni" (Efeseni 2:8-9).

Ca urmare a predicii Papei cu privire la fapte bune - deşi contextul folosit de el vorbeşte de nişte oameni care scoteau draci dar care nu erau în echipa de slujire a lui Isus (studiaţi singuri, nu vreau să dezbat aici un studiu al acestui pasaj, poate cu altă ocazie) - s-au tras multe concluzii, care presa le-a redat după cum urmează (Reuters):
Ateii ar trebui să fie văzuţi ca persoane bune dacă fac binele, a spus Papa Francis miercuri în ultimul său îndemn, că oamenii din toate religiile - sau din nici o religie - care lucrează împreună.

Liderul celor peste 1,2 miliarde de Romano-Catolici din lume a făcut comentariile la homilia sa din dimineaţa Împărtăşaniei, din rezidenţa sa, un eveniment zilnic în care el vorbeşte fără să aibă comentariile pregătite dinainte.

El a spus povestea unui catolic care a întrebat pe un preot dacă şi ateii au fost răscumpăraţi de Isus.

"Chiar şi ei, toţi", a răspuns papa, conform cu Radio Vatican. "Cu toţi avem datoria de a face bine", a spus el.

"Doar fă binele şi vei găsi un punct de întâlnire", a spus papa într-o conversaţie ipotetică în care cineva a spus unui preot: "Dar eu nu cred. Eu sunt un ateu."
Faptul că Francis ajunge la atei, şi la oamenii care nu aparţin niciunei religii, este un contrast marcant, faţă de atitudinea fostului Papă Benedict care, uneori, îi lăsa pe cei ce nu erau catolici să se simtă că el îi vedea că sunt creştini de clasa a doua.

Aşadar, fie că eşti sau nu catolic, pentru Papa Francis tu poţi fi mântuit şi dacă faci fapte sau lucruri bune. Oare acest lucru ne învaţă pe noi Sfânta Scriptură?

"Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire, după cum zice Scriptura: „Oricine crede în El nu va fi dat de ruşine.” În adevăr, nu este nicio deosebire între iudeu şi grec; căci toţi au acelaşi Domn, care este bogat în îndurare pentru toţi cei ce-L cheamă. Fiindcă „oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit.”" (Romani 10:9-13).

Notă: Poza şi videoclipul de mai sus (care nu a mai fost disponibil ulterior, posibil sa fie pe link-ul sursă) au fost preluate de pe site-ul sursă, huffingtonpost.com Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile și nota de final și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.