20 de motive pentru care nu creşte biserica ta

Dr. James Emery WhiteAm o convingere puternică, poţi să nu fi de acord cu ea, dacă vrei, însă cred că este centrul fiinţei mele. Dumnezeu vrea ca bisericile să crească. Bisericile sănătoase, prin ale căror vene curge puterea Duhului Sfânt, sunt menite să crească! Poate că nu toate bisericile merg la acelaşi pas, în aceleaşi numere, sau regiment, însă vor creşte.

Aceasta mă duce la o întrebare simplă: nu trebuie să te întrebi pe tine însuţi cum să faci să crească biserica din care faci parte. Trebuie, însă, să te întrebi ce ţine pe loc biserica ta din a creşte.

Mai jos sunt 20 de idei. Nu voi elabora în privinţa lor, sau să le definesc pe vreuna din ele. Cred că sunt auto-explicative, şi dacă simţi că ţi se aplică, o mare parte din beneficiul lor este să cauţi să faci ceea ce trebuie să însemne aceasta pentru biserica ta.

Citeşte mai întâi lista; dacă biserica ta nu creşte, cred că există un motiv. Poate că unul dintre ele este:

- Nu te rogi pentru creştere.

- Locaţia bisericii este contra-productivă.

- Ai diviziuni nerezolvate, tensiuni şi discordie în cadrul comitetului şi/sau al congregaţiei.

- Vorbitorul tău principal nu are darul spiritual de comunicare.

- Eşti demodat din punct de vedere metodologic, stilistic şi strategic.

- Liderul (conducerea) bisericii nu are darul spiritual de conducere.

- Diluezi mesajul evangheliei.

- Structura bisericii sufocă conducerea, inovaţia şi linia întâi de luare de decizii.

- Nu ai învâţat, provocat sau condus biserica să ofere resursele financiare adecvate.

- Atmosfera este una de condamnare, excludere, jenare sau respingere în loc de înţelegere, senzitivitate, acceptare şi har.

- Nu faci nici o încercare de a te conecta cu următoarea generaţie.

- Mentalitatea ta este orientată spre cei deja convinşi şi cei "din casă", nu către cei din afară, cei sceptici şi cei care nu merg niciodată la biserică.

- Nu acorzi atenţie să finanţezi suficient sau în mod adecvat membrii care se ocupă de lucrarea cu copiii.

- Serviciile voastre "frontale" şi evenimentele sunt desemnate în aşa fel încât oamenii în mod intuitiv nu-şi invită prietenii lor care nu vin la biserică niciodată.

- Nu ai făcut o strategie efectivă cu privire la felul cum să împarţi următoarea barieră de creştere, care tinde să existe la circa 70, 200, 500, 800, 1200 şi 1800.

- Mentalitatea ta este că tu trebuie să faci toate, să fi centrul la toate povestirile cu "Da, Doamne!" şi să micro-administrezi lucrurile aşa încât conducerea ta să devină strangulată.

- Eşti un "8" pe o scară de la 1 la 10. Însă, în loc să angajezi pe cei de "9" şi "10", insecuritatea ta de duce să angajezi pe cei de "6" şi "7".

- Papucul tău spune piciorului tău cât de mare se face - adică terenul, parcarea şi scaunele bisericii.

- Nu eşti uşor în a te conecta cu alţii şi a deveni relaţional.

- Viziunea ta nu a depăşit realitatea ta.

Gata, cam acestea sunt toate. E ca un fel de listă de cumpărături compilată din circa treizeci de ani de experienţă în tranşee.

Din nou repet, aminteşte-ţi întrebarea; nu e vorba la cum să-ţi faci biserica să crească, ci ce o reţine din a creşte.

The Church in an Age of Crisis: 25 New Realities Facing Christianity - James Emery WhiteWhat They Didn't Teach You in Seminary - James Emery WhiteNotă: Materialul de mai sus este o traducere/adaptare a unui material scris de Dr. James Emery White pe site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluată şi fotografia cu el, de la începutul acestui material). Pentru o discuţie adiţională cu privire la aceleaşi dinamici discutate mai sus, vă recomand cartea sa, What They Didn't Teach You in Seminary (Baker) ["Ce nu te-au învăţat la seminar"], care se poate comanda făcând un click pe imaginea coperţii din dreapta. James Emery White este pastor senior şi fondator al bisericii Macklenburg Community Church din Charlotte, NC, şi deţine totodată titlul de profesor adjunct de teologie şi cultură din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary, unde a slujit în calitatea de al patrulea preşedinte. Noua sa carte este The Church in an Age of Crisis: 25 New Realities Facing Christianity (Baker Press) ["Biserica într-o eră a crizei: 25 de noi realităţi cu care se confruntă Creştinismul"], care se poate comanda făcând un click pe imaginea coperţii din stânga acestei note. Vă puteţi abona la postările blogului său prin a vizita site-ul www.churchandculture.org, sau îl puteţi urmări pe Dr. White pe twitter la @JamesEmeryWhite. Dacă citaţi acest material pe alt site, vă rog să păstraţi această notă de la final şi toate link-urile de mai sus. Mulţumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.