Jaf creștin programat de creștini

Clădirea bisericii penticostale nr. 1 din Brasov - fotografia este făcută de mineSeptembrie 2009. La mai puțin de 2 săptămâni diferență, biserica pe care o frecventez eu în Brașov (la momentul scrierii acestei postări) a fost spartă de un grup de hoți și totul a rămas o enigmă până în prezent.

Ciudat şi foarte "amar" este faptul să auzi că aşa ceva se poate întâmpla la o biserică creştină. Unii sunt chiar fuduli şi nu cred că s-ar fi întâmplat aşa ceva în era noastră modernă, unde suntem înconjuraţi de pretutindeni de sute de invenţii concepute pentru securitate, siguranţă şi protejarea bunului privat.

Am început câteva investigații - inutile, desigur - pentru că am văzut că nu se făcea nimic. Am aflat spre uimirea mea, şi nu numai, că biserica respectivă nu avea sistem de alarmă montat nicăieri. Culmea, avea multe alte lucruri de care nu avea nevoie, dar de ce avea nevoie... nu era.

Duminica la slujbă am avut timp să discut cu cel care era - şi probabil că a rămas şi acum - paznicul bisericii de care vă spun (tot la momentul scrierii acestei postări). Cică el nu a auzit nimic. Fusese un geam deschis pe unde au intrat paraziţii ăia de hoţi şi au sustras un ecran LCD (mă întreb si acum la ce folosea că eu nu puteam să citesc niciodată pe el ceea ce se afişa acolo), o orgă performantă şi cred că şi altele. Am mers mai departe în discuţia cu aşa zisul portar. S-a anunţat autorităţile, a venit poliţia? Cică nu. S-a muşamalizat tot. De ce? am intrebat eu ulterior. Pentru că dacă veneau ăia... mai găseau şi alte nereguli. Nu ştiu ce alte nereguli erau, dar deja era ruşinos ceea ce spunea paznicul. Vine omul, fură din casa ta şi tu stai cu mâinile în sân (ca să nu zic în altă parte) pentru că... ţi-a fost frică de o amendă că nu ştiu ce ţumburuş îţi mai lipsea de la vizor să poţi să vezi cine era la uşă. Cam aşa sună toată chestia asta.

O trecut de atunci încă 2 săptămâni.

La slujbele de biserică se vorbeau oamenii între ei de cele întâmplate. Se vedea o pată mare acolo unde fusese înainte ecranul LCD. Pară cineva ştirbise din "imaginea" interioară a bisericii. Părea tot o încăpere lipsită de viaţă cu sau fără acel ecran. Atâta timp cât oamenii din ea sunt morţi sau muribunzi şi nu au o viaţă de alertă 24 din 24 de ore... erau şi ei lipsiţi de viaţă.

Nu s-a mai făcut nimic. Absolut nimic.

Ca să fie totul mai cu efect... cei din biserică s-au gândit să pună nişte zăbrele la geamuri. Nişte gratii care semănau a ceva decorativ. Din afară nu se prea observau pentru că erau de aceiaşi culoare ca rama de la geamurile de termopan ale bisericii. Din interior daca erai la nivelul de bază al bisericii (căci numai acolo s-au montat zăbrelele de care vă spun) se vedea de parcă erai într-o temniţă. Nişte fiare groase la geamuri împiedicau razele de soare să mai intre în încăpere. Foarte ciudat este faptul că la un geam din spatele bisericii, care nu era la înălţime prea mare... nu s-a montat nimic. Cred că strica aspectul. Sau probabil că se terminase materialul de "zăbrelit", ori vopseaua nu se nuanţa cu faţada exterioară. Puteau măcar să pună o pungă în geam şi să scrie pe ea ceva, că se speriau şi albinele când se apropiau. :))

Într-o marţi seara, după serviciul de rugăciune obişnuit, aud şi eu, de la cineva, că a mai fost un alt jaf. Aceiaşi biserică. Acelaşi geam deschis. Alte instrumente lipsă. Ecranul nu fusese înlocuit... probabil că cei din jaful 2 s-au gândit că "pocăiţii" ăştia o să înlocuiască maşinăria aia, că doar au avut bani să dea pe prima, nu?

Era chiar de râs. De data asta am început investigaţiile cu o altă atitudine. Chiar în halul ăsta am ajuns? Portarul nu mai era acolo şi nici nu fusese concediat. De ce? Pentru că el nici măcar nu era portar, nici acte nu avea acolo la biserică, era "la negru" acolo. Făcea şi el un ban "cinstit" şi ăştia... erau să îl lase cu punga spartă acum... în caz că avea să fie pus la plată pentru daune. Normal că el era cel responsabil! Oricine ar spune asta. Vorba aia, "noroc că nu eram eu ăla".

Într-un final aud pe un "frate" din biserică spunând că se va monta un sistem de alarmă. Ha, ha, ha. Exact de asta mă şi amuzam. Vă spun eu acum de ce. La primul jaf discutam cu un tip din biserică de faptul că e absurd ca atâta timp să nu fie sistem de alarmă la biserica respectivă. Respectivul vedea însă lucrurile astfel. Biserică cu alarmă? Unde s-a mai pomenit aşa ceva? Exact aşa spunea el. De asta şi mă amuzam acum. Pentru el - şi poate pentru mulţi alţii ca el - biserica era locul unde se închină sfinţii lui Dumnezeu şi Dumnezeu are El grijă de biserică, că deh, e a Lui, nu?

Nu vreau să îmi luaţi aceste vorbe în derâdere, dar persoana respectivă era atât de ironică în privinţa unui sistem de alarmă la o clădire de acest gen încât eu am ajuns de râsul lui pentru că am spus aşa ceva. Adică are alarmă unu care are trabant şi e vai de capul lui... şi biserica unde sunt instrumente de valoare, şi altele de acest gen să fie neprotejate? Să fim serioşi, deja mă enervez numai când îmi amintes de ironia acestui tip cu sistemul de alarmă.

Nu o să vă imaginaţi ce a urmat. E inimaginabil. E indescriptibil. E insuportabil. E inuman. E... de toată ruşinea.

Pe când mă pregăteam într-o dimineaţă să merg la servici, mă întâlnesc cu o "soră" de la biserica de care vă vorbesc... şi mai întâî mă întreabă dacă am fost marţi la rugăciune (în ziua când s-a aflat despre al doilea jaf). I-am spus că nu, dar aflasem de cele întâmplate. Aproximativ 20 de minute cât a mers cu mine în acelaşi autobuz, femeia aceasta mi-a descris ce "descoperiri" a avut ea de la "Domnul" cu privire la acest jaf. Sunt din biserică hoţii. WOW, am spus eu, cum aşa? Da, aşa mi-a descoperit mie Domnul, spunea ea. E lucrarea lui fratele Calvin*, care vrea să atragă oameni la el să dezbine biserica. Păi şi pastorul Miron* nu spune nimic, am întrebat-o eu. Miron nu primeşte "lucările". Şi fraţii din biserică ce zic? am continuat eu cu o atitudine revoltătoare. Nu fac nimic. Le e teamă. Fratele Calvin a plătit om ca să facă lucrarea asta pentru a atrage pe tineri la el şi să dezbine biserica. Păi şi aţi luat legătura cu el să îi explicaţi şi să îi transmiteţi "mesajul"? Nu că nu am timp.

Cam asta a fost discuţia cu ea. O persoană care după mine cred că are multe resentimente si ranchiună şi care nu îi place de anumite persoane. Numele la persoanele de mai sus sunt schimbate ca să nu produc ofensă la adresa lor prin articolul meu pentru că nu puteam să le cer aprobare dacă pot să scriu despre ei sau nu, din moment ce nu a fost iniţiativa lor personală să scriu articolul de faţă. Miron denotă personajul care reprezintă clasa "socială", un fel de ţărănimea din biserică, care tace şi nu face nimic. Vine din obişnuinţă la biserică şi nu îi pasă de ce se întâmplă în jur. Calvin denotă personajul care are studii şi se consideră ales, predestinat, şi drept să fie remunerat pentru o lucrare la care se crede că este ales. Sunt multe păreri acum. Acestea sunt singurele nume cu care am putut veni ca să înlocuiesc pe cei din povestire. Povestirea însă este adevărată.

Rămâne de văzut dacă se va pune sistem de alamă la biserică. Zilele trecute am văzut şi un set de zăbrele noi la geamul cu pricina. Interesant arată. Nu se asortează nici măcar ca nuca în perete. Cred că o fost făcut la comandă, să arate bine. Şi nu are nici măcar punga aia de care vă spuneam adineauri. De parcă toate astea ar fi fără scop.

Iată şi morala acestei povestiri.

Înainte să aibă loc primul jaf, cu exact 17 zile înainte, în biserică fusese un frate care a adus un mesaj clar din partea lui Dumnezeu în care spunea că Domnul oferă bisericii din locul acela un termen de 17 zile ca să se întoarcă la El cu pocăinţă, sfinţenie, post şi rugăciune. Au trecut aceste zile fără să se audă pe undeva vreo chemare autentică la post şi rugăciune. Nu am auzit de nici o zi în care biserica să fi hotărât să caute pe Domnul cu toată inima şi să dedice câteva zile de post şi rugăciune pentru ca Domnul să intervină în biserică. Când s-au împlinit cele 17 zile, era duminica. Oare nu este şi aceasta un semn? Oare nu cumva şi un surd ar înţelege că atunci când Domnul vorbeşte ceva El îşi aduce la îndeplinire planul şi Cuvântul Său? În duminica aceea a avut loc primul jaf.

În clipa când am auzit aceste lucruri mi-am amintit de cele scrise în Psalmul 127:

Dacă nu zideşte Domnul o casă, degeaba lucrează cei ce o zidesc; dacă nu păzeşte Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzeşte.


Se întreabă acum mulţi de ce s-au întâmplat aceste lucruri. Oare pentru ca "fratele" Calvin să atragă pe tineri de partea lui (ca în descoperirea acestei "surori" din biserică)? Sau că biserica nu avea sistem de alarmă? Cred că puteţi să găsiţi răspunsul singuri.
 
6. "Căutaţi pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemaţi-L, câtă vreme este aproape.

7. Să se lase cel rău de calea lui, şi omul nelegiuit să se lase de gândurile lui, să se întoarcă la Domnul care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseşte iertând.

8. "Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul.

9. "Ci cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre.

10. Căci după cum ploaia şi zăpada se pogoară din ceruri, şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pământul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă,

11. tot aşa şi Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.

12. Da, veţi ieşi cu bucurie, şi veţi fi călăuziţi în pace. Munţii şi dealurile vor răsuna de veselie înaintea voastră, şi toţi copacii din câmpie vor bate din palme.

13. În locul spinului se va înălţa chiparosul, în locul mărăcinilor va creşte mirtul. Şi lucrul acesta va fi o slavă pentru Domnul, un semn veşnic, nepieritor."

Isaia 55:6-13.

PS. Astăzi am fost la biserică... şi era pus sistemul de alarmă. Mulţi discutau între ei ce face şi cum acţionează acest sistem. Cred că e destul de simplu, "Pentru limba română apăsaţi 1, for English press... the knob" :)




3 comentarii:

  1. * NOTA:

    Numele din acest text au fost modificate nu pentru a proteja identitatea cuiva, ci doar sa nu fie de ras cei cu pricina.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Fratele" Calvin a oferit ulterior videoproiectorul lui la biserica, si asa s-a apropiat mai mult de tineri... rezolvand rapid problema...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tind sa cred ca va mai avea loc un jaf, cat de curand. Inca nu stim exact data si ora, dar stim ca hotul va veni la ceasul cand nu ne vom astepta. Ghiciti cine va fi acesta?

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.