Când ţi s-a şters faţa din carte sau mai bine zis: your face out of the book

Aveţi cont pe Facebook? Sigur? Dacă da, v-aţi pierdut timpul degeaba. Dacă nu, nu aţi pierdut nimic. Pentru cei care nu ştiu că Facebook e ceea ce scrie şi în nume (cartea feţelor... traducere liberă), şi că tot site-ul este doar o metodă cercetată dinainte pentru a controla persoanele, timpul lor, informaţiile lor, activităţile lor, apartenenţa lor religioasă, ideologia, etc. Pentru cei care vă gândiţi dacă să vă faceţi cont sau nu pe acest site, articolul prezent vă va prezenta pe scurt avantajele şi dezavantajele unui cont Facebook.

În primul rând pe facebook nu se face altceva decât se socializează lumea. Unii scriu informaţii corecte, alţii fictive. Unii postează imagini şi îşi scriu lucrul de care ţin tare cu dinţii: religia lor, jocurile lor --- o da, Facebook e cel mai sigur loc de joacă, pentru că aici nu trebuie să cumperi jocurile, deşi toate cer bani, nu sunt virusate, deşi virusează vieţile tuturor şi produce dependenţă, şi jocurile lor sunt mereu actualizate şi mereu merg din bine în mai bine --- relaţiile lor --- auzisem recent o chestie foarte tare despre relaţiile pe Facebook, acum apari că eşti într-o relaţie cu cutare... şi după aia nu mai eşti, nu mai trebuie să îţi cheltui telefoanele, timpul şi emoţiile să te desparţi de cineva, atâta timp cât are cont pe Facebook despărţirile şi relaţiile noi se fac doar printr-un singur click de mouse.

Videoclipul de mai jos (în limba engleză) vă descrie foarte amănunţit informaţii despre Facebook şi ideea din spatele acestei reţele de socializare online. (update: videoclipul a fost sters... l-am lasat totusi asa cum este sa vedeti efectul...)


Aici persoanele se dezvoltă mintal într-o lume fictivă, trăieşte în urma a ceea ce scriu alţii, şi ceea ce scrii tu pe Facebook... e non-sens, cui îi pasă de ce scrii tu acolo (spunea recent cineva online). Cunosc persoane care nu ştiu altceva să facă decât să stea toată ziua online şi să joace pe facebook. Una din aceste persoane conduce o afacere imensă şi probabil că are timp mult la dispoziţie în care poate să facă "socializarea online". Din câte îmi pare mie... în lumea reală aceste persoane sunt singure, fără prea mulţi prieteni, deprimaţi şi lipsiţi de adevăratul sens al vieţii.

Da, vei găsi pe Facebook tot felul de grupuri de care te poţi lega --- de n tipuri de orientari --- vei găsi sondaje de opinie şi extremităţi. Nimeni nu are nimic de zis în această privinţă. Facebook face o grămadă de bani pe seama aplicaţiilor create, pe seama reclamelor care sunt servite online celor înregistraţi şi pe seama celor care crează pagini sau grupuri de interese diferite pentru alţi useri online. Acolo o să găseşti, şi probabil ai auzit şi la ştiri, grupări care planifică diferite atentate, şi folosesc subtraturi pentru a crea o atitudine online faţă de cineva pe care ei suportă mai mult sau mai puţin.

Recent, cineva de la locul unde lucrez eu, s-a gândit să folosească Facebook ca un forum de discuţii, şi ne-a "obligat" să ne facem cont cu adresa de mail de firmă. Vroia să ne punem poze, să ne scriem cât mai multe informaţii despre noi, adresă, etc. şi să postăm ofertele noastre curente pentru a atrage clienţi. Probabil că respectiva persoană nu ştia că face un favor Facebook-ului prin a aduce alţi clienţi şi nu auzise niciodată de serviciile de publicitate online, care au efect mai bun decât un stupid cont pe Facebook.

Mai apoi trebuie să luaţi în considerare elementul privaţiunii pe Facebook. Ceea ce scrii şi postezi acolo e vizibil la întregul glob, din moment ce Facebook e acum în majoritatea limbilor de pe glob, sau măcare în principalele limbi vorbite pe glob. Dacă pui un tag la o poză (adică etichetă), ea devine în instanţa aceea căutabilă, oricine îţi va găsi, printr-o singură căutare imaginea sau cuvântul sau numele care l-ai pus tu în acea etichetare.

Un verişor de al meu şi-a făcut un cont pe un astfel de site de socializare şi şi-a pus poza cu copiii lui acolo. După câteva săptămâni a găsit într-un alt site sau ziar poza aceea cu copiii lui puşi într-o postură foarte neplăcută. Următorul lucru care l-a făcut a fost să-şi şteargă contul de acolo şi toate fotografiile ce le avea postate.

În unele cazuri se poate întâmpla să îţi doreşti să nu fi avut acces la "cartea feţelor", şi să îţi şteargă sau să îţi ştergi tot ce ai acolo. Dacă am putea face pe cât mai mulţi să renunţe la Facebook --- pentru că există posibilitatea oricând să-ţi închizi definitiv contul de acolo --- am duce de râpă o mulţime de afaceri şi mulţi bani ar fi aruncaţi la gunoi. Ulterior vei fi contactat pe email cu întrebări referitoare la motivul retragerii tale din "carte". Unu în plus sau în minus nu cred că contează aşa de mult. Problema e că "virusul" socializării online a început să se propage şi pe alte site-uri, au apărut tot felul de concursuri la care poţi participa doar dacă ai cont la ei, doar dacă ai văzut informaţia de pe pagina lor Facebook, sau doar dacă ai devenit fan-ul lor. Parcă totul se extinde ca un virus.... şi nu ştiu câţi au priceput până acum că cei care au creat acest sistem l-au făcut pentru a controla pe oameni. E chiar atât de simplu.

Ideea finală e dacă ai dori să îţi ştergi numele de acolo sau nu. Şi eu am cont acolo şi într-o zi am anunţat la prietenii din reţeaua mea că îl voi închide. Până atunci nu răspundea nimeni la ceea ce scriam. Atunci au început să scrie majoritatea... păi uite că aşa mai ţinem şi noi legătura, aşa mai aflăm unul de altul... aşa ne vedem pozele unii altora... şi cum necum... am ajuns să tot amân de la o zi la alta ideea ştergerii definitive a contului meu. Problema e că acum e deja prea târziu. Postările mele au ajuns deja la prietenii prietenilor mei, care probabil au salvat din poze şi acum le folosesc deja, pe undeva, cumva. Nu poţi ştii niciodată ce se întâmplă. Într-o zi o să mă trezesc că o să primesc oferta să fac bani dacă nu îmi şterg contul de acolo. Poate voi înfiinţa curând un grup în care să se înscrie fan-ii care doresc închiderea totală a "cărţii feţelor". Dacă voi ajunge să am peste 1 milion de fani... voi fi luat în vizor. Dacă voi avea peste 10 milioane de fani voi fi urmărit din satelit. Dacă voi avea peste 100 de milioane de fani voi fi ameninţat cu moarte de "nişte feţe cu cărţi negre". Apoi îmi vor închide contul... şi vor deschide ei alt grup în care să înscrie fanii "re-învierii" ideii de facebook, vor mai face ceva modificări la aparenţa şi afişarea paginii, vor crea aplicaţii noi... şi vor muşamaliza încercarea mea de "putrezire a cărţii lor". Parcă şi acum îmi doresc să văd dacă s-ar întâmpla asta. Măcar dacă aş avea de partea mea minim 300 milioane care să vrea acelaşi lucru. Atunci aş scrie continuarea articolului --- nu mai am faţa în cartea lor, sau mai bine zis, my face is no longer in their face-book. :)

Vă recomand citirea unui studiu despre folosirea site-urilor de socializare (în engleză) care îl puteţi găsi aici. Nu ştiu dacă este un favor sau defavor ce îl fac ei site-urilor de acest gen. Probabil că site-urile de socializare sunt pentru ideea "efectelor", măcar aşa să aibă scuza că "aţi fost informaţi". Dar cui îi pasă de aşa ceva?




Un comentariu:

  1. Am lansat un nou design la http://www.stiricrestine.ro asa ca s-a modificat si codul de la Misionarul Saptamanii. Va rugam sa il modificati si dvs. Il gasiti aici http://tpmmedias.ro/misionarulsaptamanii/misionarul.html

    Multumim pentru sustinere!

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.