Este important mersul la biserică? Finalizare sondaj

Am început de mai bine de câteva luni, cam de la deschiderea acestui blog, un sondaj de opinie cu privire la importanţa mersului la biserică... şi am decis să închei astăzi sondajul pentru că nu prea am primit un feed-back prea diversificat la întrebarea pusă.

Din cei 12 care au votat (posibil ca unii să fi votat de mai multe ori în zile diferite), doar 1 a spus ca nu crede că e important mersul la biserică. Ceilalţi 11 au spus că este important. Să analizăm puţin situaţia din perspectiva acestor voturi şi din realitatea pe care o trăim în zilele de astăzi.

Dacă mersul la biserică nu este important înseamnă că altceva este mai important. Oricare ar fi fost persoana care a votat negativ, tindem să credem că ori nu îi place să meargă la biserică, ori merge la o biserică unde s-au pierdut valorile şi fundamentul Nou Testamental a ceea ce înseamnă o biserică, sau a fost respins de cineva din biserică.

Cei care au răspuns pozitiv la această întrebare sunt cei care nu lipsesc măcar duminica de la slujbă. Am dedus acest lucru din faptul că nu au votat că e important şi mersul în timpul săptămânii la biserică. Deci ei merg măcar la o slujbă la biserică, fie dimineaţa, fie seara.

Dacă a votat la această întrebare un om laic, a făcut-o din sinceritate şi să vadă ce vor mai vota şi alţii. Dacă a votat un cleric, a făcut-o ca să atragă oamenii la biserică... şi să accentueze ideea că mersul la biserică este important.

Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie. (Evrei 10:25)

Expresia din pasajul de mai sus se referă nu doar la părăsirea părtăşiei dintre fraţi, din cadrul unei comunităţi, ci şi la familie, care formează şi reprezintă de fapt celula de bază a bisericii / adunării lui Hristos. În timp ce El este capul bisericii şi noi suntem mădularele, tot aşa şi familia, ca ansamblu, formează cercul sau adunarea în care, la altarul rugăciunii, al părtăşiei, al vieţii de familie, Domnul Isus este prezent şi se bucură de părtăşia şi de viaţa trăită într-o armonie, unitate şi dependenţă totală de El, ca susţinător al ei.

Participarea sau neparticiparea la această adunare are consecinţele ei. După cum un cărbune nu poate să ardă decât atunci când este lângă alţi cărbuni aprinşi, tot aşa si participarea la adunare / biserică, alături de alţi credincioşi, produce un foc al spiritualităţii şi apropierii de Dumnezeu.

Dacă ar fi să luăm în considerare motivele pentru care oamenii merg sau nu merg la biserică vom descoperii tot felul de motive şi scuze. Conform unui articol recent (vezi aici), un director din cadrul unui institut de cercetări a descoperit că oamenii preferă să meargă în alte locuri decât biserica pentru că la biserică se duc dintr-un sens de obligaţie, sau pentru că se simt constrânşi să facă lucrul acesta. Prin urmare nu au nici o motivaţie spirituală spre a participa la biserică - probabil că acesta e motivul secundar al persoanei care a votat în sondajul propus de mine cu nu, ramâne însă de văzut dacă aşa este sau nu. Prin descoperirile acestui studiu asupra importanţei mersului la biserică s-a descoperit că internetul şi oferirea de slujbe online pentru oameni îi poate face să se simtă mai bine cu privire la mersul la biserică, probabil din cauză că stând acasă şi urmărind o slujbă de biserică online poţi să faci şi alte lucruri care nu le poţi face la biserică. Aici rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă despre ce poate fi vorba...

Un alt articol (vezi aici) enumeră, printre altele, o serie de motive pentru care oamenii merg sau nu la biserică. Autorul consideră faptul că oamenii merg sau nu la o biserică din cauza priorităţilor lor. Problema nu este că se râde de unii care au avut tot felul de experienţe plăcute sau mai puţin plăcute cu biserica, ci ideea că mersul la biserică începe să devină cât mai puţin prioritar pentru unii. Oamenii încep să vadă biserica şi slujbele de biserică drept ceva care nu îi mai interesează, şi-au pierdut - probabil că undeva pe drum - pasiunea pentru părtăşia cu alţii şi cu Creatorul... şi au ajuns să urască mersul la biserică.

Mersul la biserică poate deveni lucrul cel mai plăcut sau cel mai urât; atâta timp cât ai în centrul atenţiei scopul pentru care mergi sau nu mergi la biserică, tot aşa vei ajunge şi la concluzia dacă pentru tine mersul la biserică este ceva important sau  nu.

Dacă căutăm motive pentru care oamenii vin la biserică vom vedea că aceştia o fac din interes, din obişnuinţă, din dorinţa de a se întâlni cu alţii şi probabil şi din dorinţa de a-l căuta pe Dumnezeu, alături de alţii. Am enumerat anterior motivele pentru care oamenii nu vin la biserică... şi prin urmare pentru ei nu mai există nici bucuria de a le mai pune această întrebare despre importanţa mersului la biserică.

Am învăţat în decursul anilor că la biserică se primeşte învăţătură spirituală şi că mersul la biserică din dorinţa de a cunoaşte mai mult despre Dumnezeu şi mai mult despre lucrările Sale ne va duce treptat la o maturitate în viaţa de credinţă. Suntem îndemnaţi de Cuvântul lui Dumnezeu să îi creştem pe copiii noştri în frică şi temere de Domnul, şi cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să le spunem despre Dumnezeu. Biserica are rolul important de a-L face cunoscut pe Dumnezeu nu doar copiilor, ci şi tinerilor, adulţilor, celor mai în vârstă şi oricăror persoane din oricare cadru social ar fi acestea. Atunci când biserica îşi pierde acest scop şi oamenii pierd dorinţa de a mai veni la biserică. Prin urmare... putem determina dacă mersul la biserică este important doar dacă oamenii văd că acest lucru este important pentru ei, pentru creşterea lor şi pentru beneficiul lor şi al familiilor lor. Totul se rezumă de fapt la mentalitatea cu care ne-am format - dacă facem orice lucru din obişnuinţă cu siguranţă că vom ajunge la monotonie. Când avem pasiune pentru ceva, atunci vom iubi acel lucru. La urma urmelor mersul la biserică nu este chiar atât de rău.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.