"Pastor's payless day" sau de ce nu merită unii pastori să primească salar

Poza Courtesy of WikipediaTocmai ne apropiem de finalul sondajului nostru despre ideea dezbătută, dacă un pastor trebuie ales la un anumit interval de timp. Am studiat cam zilnic evoluţia voturilor şi, deşi nu am avut foarte mulţi care să voteze, mi-am cam făcut o părere critică faţă de felul cum apreciază unii oameni pe pastorul lor. Aşadar, înainte de a dezvălui "exit-poll"-ul cu rezultatul la acel sondaj de opinie... am sa scriu un articol despre "ziua de plată a pastorilor".

Majoritatea dintre noi - şi aici mă refer la cei care merg la o biserică unde există un pastor, în calitatea de conducător al bisericii - ştim că slujbele din cadrul bisericii sunt plătite mai mult sau mai puţin discret. Ce vreau să spun prin asta? Ei bine, unii din pastorii noşti sunt plătiţi de stat, alţi sunt plătiţi de filiala de care aparţin (din cadrul cultului de care sunt afiliaţi), alţii sunt plătiţi chiar de biserică, şi da, există încă unii care sunt plătiţi "de afară". Prin acest termen nu mă refer la vreo sponsorizare, căci nu poate fi vorba de aşa ceva. În primul rând sponsorizarea s-ar acorda la cineva care este neajutorat, la cineva care are defecte, care nu poate să îşi câştige singur pâinea cea de toate zilele. Ideea de plată "din afară" este cea mai discretă modalitate de plată a pastorilor noştri, în zilele curente. O dată pentru că ei nu spun lucrul acesta şi a doua oară că se fac că nu au parte de "aşa tratament".

Cunosc un pastor care are slujbă la o întreprindere şi care lucrează în timpul săptămânii ca să îşi poată susţine familia, şi slujeşte în acelasi timp şi la biserică, fără nici o plată. Acest lucru era comun la noi în România pe vremea dictaturii ceauşiste. Pe atunci nu se punea vorba ca un conducător neo-protestant să aibă salar de la stat, pentru că statul ne privea ca "sectă", deşi eram înregistraţi în calitatea de cult la registrul Ministerului Cultelor. Eram văzuţi ca sectă pentru că noi nu făceam ce făceau cei care primeau plata de la buzunarul statului, adică ca cei care dansau după cum le fluiera "cineva".

S-a încercat ideea aceasta şi în bisericile evanghelice (şi aici mă refer DOAR la Penticostali, Baptişti şi Creştinii după Evanghelie), unii au luat "plasa" şi au primit bani de la stat, dar trebuiau să danseze DOAR cum le dicta "partiduţul". Unii au refuzat asta şi au fost persecutaţi mai mult sau mai puţin. Alţi au acceptat să fie trimişi la studii şi ulterior să se afle că ei erau "sub acoperire". Ne tot miram noi de ce predica respectivul aşa de  bine şi ştia lucrurile aşa de "pe faţă". El fuseste "antrenat" ce să spună şi cum să spună, când să spună şi cât să spună.

Revenind la ale noastre, în zilele din perioada post-revoluţionară (adică anii de după 1989, când o picat "fluierătorii de la partid") avem de a face cu un sistem nou de salarizare. Aflăm că Patriarhul BOR al României are salarul cam ca al Preşedintelui României. Aflăm că cei mai mici călugări / pastori (alegeţi voi funcţia cea mai de jos din orice biserică creştină din ţara noastră) au încadrarea după studiile efectuate. Ce nu aflăm noi e cu cât sunt plătiţi aceşti la oră. Aici e dilema mea, dilema noastră a tuturora.

OK, la Biserica Ortodoxă părintele are slujbă şi oficiază tot felul de "chestii" zilnic. Ăla îşi face slujba cu normă întreagă. La nunţi, la botezuri, la înmormântări, îşi face omul banii cât 7 salarii de-ale lui. Să mă contrazică careva dacă greşesc aici. Nu discutăm despre BOR acum. La bisericile baptiste, oarecum tind să cred că ar fi tot undeva pe aproape, depinde de ce pastor are; dacă e cu studii, acela mai oferă şi ore de consiliere pe lângă participarea şi implicarea la slujbele din cadrul bisericii; dacă e fără studii şi e plătit, nu prea face mare lucru. La penticostali ar fi cam pe ultimul rând, iar la creştinii după evanghelie nu se poate pune această problemă, pentru că ei nu au un singur conducător al bisericii, ci un grup de oameni conduc acolo, şi nu cred că toţi ar fi plătiţi, cel puţin la bisericile unde am fost eu. În fine, la bisericile creştinilor după Evanghelie nu este prea mare organizare, fiecare cam face lucrurile pe rând şi se sfătuiesc "fraţii" între ei care pe care să pună să facă ceva la slujba de biserică. Nu e de mirare că au ajuns să fie numiţi "creştinii de după Evanghelie". Despre asta probabil că vom discuta într-un alt articol.

Înapoi la penticostali acum, că de ei vreau să mă leg acum. Şi la penticostali există plata de la cult şi încearcă şi ei să primească plata de la stat. O parte din ei au salar de la stat şi se bucură de asta. La bisericile de la oraşe, unde vezi pe pastor că DOAR duminica este la slujbă - şi în timpul săptămânii nu face ABSOLUT nimic - acolo trebuie să punem cel mai MARE semn de întrebare. OK, eu merg la lucru 8 ore pe zi şi sunt plătit după numărul de ore lucrate. Dar el, pastorul, cum e plătit? Duminica daca predică 1 oră e mult, că nu poate mai mult, că nu îl prea duce capul - dacă nu are studii, iar dacă are studii ştie că o predică BUNĂ nu poate fi mai mare de 20 de minute. Stăm şi calculăm acum. O lună are 30-31 de zile, adică aproximativ 4 duminici. Omul ăsta e plătit pentru 4 ore de "trăncăneală" pe lună. În timpul săptămânii poate că vine la slujbă, dar nu face nimic. Dacă ar fi să îi facem noi statul de plată după ceea ce face el... oare ce salar i-am da?

Şi apoi există problema cu cât să îl plătim la oră. Dacă el predică 1 oră, şi predica lui se loveşte de perete, şi nu se întâmplă nimic, aia e pălăvrăgeală. Înseamnă că plătesc pe unu care dă din gură? Mai bine plătesc pe cineva care să spele veceurile decât pe un palavragiu! Huă! E deja revoltător. Mă duc la pastor şi încerc să îi spun, omule, de ce nu faci cutare şi cutare lucru, este nevoie de cutare şi cutare lucru în biserică. La care el spune, băi, da cine eşti tu să îmi spui tu mie ce să fac? Îi mai spun şi alţi, avem nevoie de mai mulţi slujitori. La care el răspunde, de ce? ca să am cu cine să mă cert? Vi se pare ceva tipic? Aţi auzit aşa ceva şi în biserica voastră?

Poate că ar fi bine să avem în bisericile cu astfel de pastori persoane care să vină la conducătorul lor săptămână de săptămână şi să se plângă de felul cum face el "treaba" în biserică. Apoi să fie un fisc făcut special doar pentru pastori şi să îi verifice la sânge. OK, de ce are 4 maşini şi casă aşa de mare şi el nu face nimic la biserică, nu a făcut nimic în comunitate, nu a îndrăznit măcar să dea o singură dată o masă la copii de la un orfelinat - ca să dau doar câteva exemple care îmi vin în cap - şi multe altele? Oare banii bisericii îi administrează el, de parcă ar fi buzunarul lui, şi cu zgârcenia lui va şi da socoteală înaintea lui Dumnezeu?! Cu siguranţă că va da socoteală şi pentru orele pentru care e plătit şi orele pentru care e plătit şi nu a făcut mai nimic!!!

Daca eu lucrez o slujbă normală şi am pe lună 22 de zile, în care lucrez câte 8 ore, asta înseamnă că am lucrat 176 ore, pentru care primesc salarul cu care sunt încadrat. Dacă nu le lucrez, primesc mai puţin. Ce culmea e că pe pastorii care îi vedem că nu fac nimic în biserică, şi nici în comunitate, nu îi auzim niciodată că se plâng că li s-a micşorat salariul. Sigur au ei o "altă vacă" (cum spunea un bun prieten de al meu) de unde mai sug ei ceva. Asta poate să fie ori din afara ţării, ori din afara bisericii, ori poate chiar din biserică. A avut grijă pastorul respectiv să îşi aleagă el oameni în comitetul bisericii, care să facă cum vrea el, şi el, la rândul lui, ştie bine să joace teatru, după cum ştie că le place la cei din comitetul său să audă.

Acum ce rămâne de făcut este să găsim un "fluturaş" de salar de la un pastor şi să îl postăm aici ca dovadă a ceea ce primeşte el ca indemnizaţie pentru "trăncăneala" care o face la biserică. Mai sunt şi unii care vor să facă toate, ei conduc cântările, ei închid uşa la biserică şi tot ei o deschid, ei conduc corul, tot ei şi predică, ei se roagă, şi tot ei fac şi colecta. E bine şi aşa, dar nu cred că avem nevoie de oameni care să facă tot ce ştiu şi să spună tot ce au învăţat deodată - şi asta să se întâmple săptâmână de săptămână!!! Cred că avem nevoie de pastori care să fie transparenţi, să spună ce salar iau ei, ce fac ca să îl merite, de unde îl iau şi atunci când îi auzim că "cer bani" public în biserică, să aducă justificativ şi un fluturaş de al lor de salar, să îi credem pe cuvânt când fac "strângere de fonduri" pentru nu ştiu ce le trece lor prin cap.

Aştept un feed-back de la cititori. Fiţi binecuvântaţi şi aşteptaţi-vă în curând la continuarea articolului despre pastori. Aşteptăm să vedem dacă mai votează cineva în chestionarul din dreapta ca să facem o centralizare finală, completă şi complexă. :)




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.