Pe drumul Damascului de Rosh Hashanah

shofarÎntre 28-30 septembrie evreii de pretutindeni (generalizez pentru că sunt sigur că toţi ştiu despre aceasta) sărbătoresc în acest an Rosh Hashanah. Rosh Hashanah este un fel de festival care are loc in luna aceasta, corespondentă a lunii evreieşti Tishrei. Rosh Hashanah înseamnă din ebraică "Capul Anului", şi aşa cum indică şi numele, aceasta este începutul anului evreiesc. Tema principală a acestei zile este acceptarea lui Dumnezeu drept Rege al nostru, mărturiseşte site-ul chabad.org, de unde mi-am permis sa traduc aceste câteva inforrmaţii despre sărbătoarea Rosh Hashanah.

Auzisem despre această sărbătoare astăzi, chiar înaite să ies afară pe uşă, spre a mă porni să ajung în staţia de unde să preiau autobuzul care mă ducea la muncă. Nu m-am gândit aşa mult la această sărbătoare, dar am reţinut, de la radio, în fugă, că este o sărbătoare însemnată la evrei. Aşa cum menţionează site-ul citat mai sus, în această zi se sună din shofar, lucru care reprezintă, printre altele, un sunet prin care poporul îşi încoronează regele său; printre altele, strigătul din shofar mai înseamnă şi este în acelaşi timp şi o chemare la pocăinţă - de aici încep cele "zece zile de pocăinţă" care vor culmina în sărbătoarea Yom Kippur, Ziua Ispăşirii. Rosh Hashanah este aniversarea primului păcat al omului - căderea sa - precum şi pocăinţa sa (pentru mai multe detalii, consultați site-ul sursa, comentariile asupra acestei sărbători nu îmi aparţin, eu am tradus doar parţial textul).

Mi-a plăcut tema centrală a acestei zile, aşa cum este expusă în acest site. Din reverenţă faţă de Creator, numele Său nu a fost pus în întregime. Dacă aveam să citesc toate informaţiile la începutul zilei, aveam să fiu o binecuvântare pentru cineva neobişnuit astăzi. Vă povestesc?

Când am ajuns la lucru, colegul meu discuta despre nişte clienţi de-ai lui care au avut un accident cu o maşină închiriată de la firma unde lucrează el. Părea un caz neplăcut pe moment. Exista asigurare, aşa că multe lucruri neplăcute au fost evitate. Ulterior el a plecat să facă fotografii cu maşina accidentată pentru a le trimite la biroul de la asigurări şi apoi să înceapă procesul de reparaţie, înlocuirea maşinii, şi tot ce altceva mai era de făcut. I-am văzut pe clienţi că au intrat în agenţie şi discutau în engleză cu colegul meu. Apoi i-am auzit vorbind într-o limbă străină. În interiorul meu am simţit că era limba ebraică; într-un moment de pauză de discuţii am intervenit şi eu scurt şi i-am întrebat dacă sunt din Israel. Mi-au confirmat. Mi-a tresăltat puţin inima. Am continuat şi le-am spus, "măi, dar voi sărbătoriţi azi Rosh Hashanah, nu?" Şi mi-au confirmat şi acest lucru. Apoi le-am spus un "Shalom!" cu zâmbet pe buze şi ei mi-au răspuns în acelaşi fel. Mi s-a părut că trebuia să fi spus mai mult, pe moment parcă trebuia să le spun mai multe... dar acolo m-am oprit. Mai târziu au plecat.

Seara când am ajuns acasă mi-am amintit de eveniment şi de faptul că această zi este anul nou pentru ei, o zi când ei lasă în urmă greşelile trecute, şi păşesc înainte spre un alt an nou, cu speranţa şi dorinţa să fie binecuvântaţi, după cum se deduce din salutul acestei zile: "Leshanah tovah tikateiv veteichateim", care s-ar traduce prin, "Să fii sigilat şi înscris pentru un an bun". Este un moment de mare semnificaţie acum pentru mine pentru că mă gândesc că acei oameni nu îl cunosc pe Isus Hristos ca Mesia al lor, şi acum se află pe drumul spre Damasc (spiritual vorbind). Mă rog ca ochii lor să se deschidă şi Mesia să se descopere lor şi să îi mântuiască. Fie ca această zi să fie o înscriere în viaţa lor pentru un an bun - anul în care să se întoarcă la Mesia lui Israel. Rugaţi-vă pentru aceşti oameni (nu îi cunosc pe nume, dar sunt sigur că Dumnezeu nu a lăsat la întâmplare momentul când am putut să le rostesc acel simplu salut în limba lor natală, sunt convins că El îi ştie cel mai bine).

Fiţi binecuvântaţi de Dumnezeul lui Israel! Amin!




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.