De Paşti vom paşte iar la biserică (tipic românesc)...

Da, era logic să apară acest articol pentru că la români mersul la biserică "din ani în paşti" este de mult o tradiţie morală foarte respectată. Chiar căutam o fotografie să fie reprezentativă pentru acest articol şi... culmea sau logic, sau ironic, cum pot să mai zic, nu am găsit nimic decât următoarele:

- ouă
- ouă vopsite
- iepuri
- iepuri care fac ouă
- iepuri cu ouă
- mai multe ouă
- cloceală de ouă

Deci chiar am devenit patetici în această privinţă! Ce facem oameni buni, devenim toţi ovo-geni? sau iepuri-geni? Ce legătură au ouăle cu iepurii şi iepurii cu ouăle? De când fac iepurii ouă şi de când a devenit oul şi iepurele un simbol al unei sărbători care nu are nimic de a face cu vreun regim alimentar sau vreo dietă?

Dacă pornim de la logica simplă că religia este un produs al omului, toate aceste lucruri pe care le vedem astăzi pretutindeni sunt - logic - tot un produs al omului. Mă refer strict la sărbătoarea Paştelui. O numesc aşa ca cei care citesc să înţeleagă la ce mă refer. Dacă spuneam Easter, probabil că se gândeau că mă refer la cititorii care vorbesc engleza, sau la vreo tipă cu numele Estera. Dacă numeam sărbătoarea Învierea Domnului, ortodocşii repede îşi făceau "plusul". Aşa că nu dau prilej la nimeni să facă nimic, îi iau cu ceea ce sunt ei obişnuiţi deja: păscutul de ouă de Paşte.

Prin denaturarea unei sărbători care are o semnificaţie profundă pentru toate religiile - pentru că învierea lui Hristos este dovada că credinţa în El nu este zadarnică, pe când toate celelalte religii nu au nimic asemenea persoanei lui Hristos, şi chiar dacă ar avea sunt plagiaturi - se crează un precedent pentru păcătuire. Scopul scuză mijloacele spun unii. Şi ce dacă? Dacă aduci ca scuză la crucificarea firii păcătoase nişte ouă vopsite şi un iepure împănat nu faci nimic altceva decât să îţi baţi joc de ceea ce a avut de fapt loc pe Golgota - jertfa unică a lui Isus Hristos prin care Dumnezeu Tatăl ne-a împăcat cu Sine pentru veci.

Cei care aţi studiat despre felul cum a apărut iepurele în creştinism (sau moşul cu barbă la crăciun, ori curcanul la ziua recunoştinţei, să numesc doar câteva sărbători cunoscute) ştiu că nu este şi nu a fost niciodată un simbol al Scripturii pentru că însăşi ea neagă închinarea la simboluri, semne, icoane, înfăţişări ale cuiva; când aduci un simbol pentru o anumită faptă sau sărbătoare - cu orice scop ar fi acesta - nu faci nimic altceva decât să denaturezi esenţa acelei fapte sau sărbători. Când recurgem la forme şi lăsăm laoparte esenţa, devenim formali şi tot ceea ce facem este formalism. Când luăm esenţa şi o înţelegem ajungem să devenim nu doar fiinţe informate, ci şi cu respect şi reverenţă faţă de fapta sau sărbătoarea în sine. Nici un simbol nu poate avea ceva educativ în sine atâta timp cât este făcut de om. Şi dacă omul spune că ar fi un semn venit din cer, e tot acelaşi lucru.

Aşadar, cei care aveţi straşnicul obicei să faceţi ca vecinii voştri - să vopsiţi ouă de paşti (logic că scriu cu literă mică pentru că se merge de fapt la "păscut" în acest fel... cu mintea) sau alte obiceiuri care nu îşi au locul nicăieri în Sfânta Scriptură - amintiţi-vă că Hristos a murit nu ca noi să pângărim jerfta Sa o dată pe an şi să ne închinăm Lui o dată pe an, ci să fim recunoscători zilnic, clipă de clipă, că fiecare suflare de viaţă pe care o avem acum nu este nimic altceva decât o clipă de har nemeritat pe care îl primim de la El! Poţi să apreciezi clipa aceasta de har pe care o trăieşti acum?

Vă îndemn ca de aceste sărbători să nu mergeţi la biserică din obicei; îndemn pe cei care slujesc în biserică să nu mai aibă aceiaşi liturghie ca cea de anul trecut şi anii trecuţi; aruncaţi de la voi formalismul religios şi crucificaţi firea păcătoasă! Lăsaţi ca Hristos să fie înălţat prin închinarea şi slujirea voastră înaintea Lui şi înaintea celorlalţi! Slujiţi Domnului cu curăţie şi cu un duh smerit! El nu dispreţuieşte niciodată o inimă zdrobită care se apropie de El în sinceritate şi cu ardoare adevărată.

Cu cât căutăm să placem mai mult lumii acesteia în care trăim, cu atât mai mult vom nutri nişte tradiţii care ne despart tot mai mult de Dumnezeu.

Cu cât căutăm să placem mai mult lui Dumnezeu, cu atât lumea aceasta în care trăim ne va considera tot mai mult a fi nişte fanatici.

Mai bine fanatic de dragul lui Hristos decât fanatic cu ouă roşii şi iepuri în buzunar şi intrare gratis în iadul cel veşnic!

Fie ca Dumnezeu să zdrobească în fiecare din voi obiceiurile care nu onorează deloc fiinţa Lui! Fie ca noi să devenim tot mai mult asemenea Fiului Său! Hristos a înviat şi în viaţa mea! Ce rost are să mai trăiesc în mormântul lumii cu ouă şi iepuri vopsiţi?





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.