Crucea mai valoroasă decât crucificatul

Dean Brown (foto stânga), fondatorul organizaţiei "Images of the Cross" din Statele Unite ale Americii, vrea să construiască un monument cu numele Branson Cross. Cu mulţi ani în urmă "viziunea" lui era să facă o cruce de 7 picioare înălţime (2,13 m) şi să fie un fel de loc de meditaţie pentru oameni... Ce chestie interesantă. Acum, la după 20 de ani, crucea lui s-a mărit, va avea 200 de picioare înălţime (aprox. 61 m) şi va costa 5 milioane de dolari, aceasta va fi cea mai mare cruce ridicată pe pământ vreodată. După ce va fi terminat acest "monument", va avea 2 lifturi şi... intrare liberă la acest monument mamut din oraşul Branson, Missouri (sursa). Să fie acesta un nou brand de turism religios?

Ceea ce susţin cei care vor să ridice această cruce este ideea de "preluare a temeliei creştine a familiei"; mai pe scurt, monumentul este un antidot la războiul contra religiei. Iată mai jos un video cu prezentarea (posibil ca acest video să nu fie disponibil online pentru multă vreme...)


Cel mai interesant lucru din acest mare proiect este faptul că s-au strâns 400.000 de dolari deja... şi sunt alţii care susţin deja că acest proiect nu va fi cea mai mare cruce ridicată vreodată în lume... Ideea lui Brown este ca cei care vor veni la acest monument să aibă o întâlnire personală cu Dumnezeu (sursa aici).

Judecând toate acestea dintr-un punct de vedere creştin, logic, nu pot să spun altceva decât că... am rămas cu crucea şi am lepădat pe cel crucificat pe ea, acum mai bine de 2000 de ani. Este una din scuzele care le aduc mulţi atunci când justifică locul unde a fost crucificat Domnul Isus: crucea. Ea nu doar că a devenit un simbol de închinare pentru mulţi, ci este şi un bun "brand" pentru afaceri. Faci o biserică, pui cruce pe ea; eşti un giuvaier iscusit, faci cruciuliţe de pus pe gât, inele cu cruci pe ele, brăţări cu cruci, cercei cu cruci, pixuri cu cruci, caiete cu cruci, poze cu cruci, ce am mai scăpat oare?

Unii se mai întreabă şi astăzi... de ce nu-şi fac pocăiţii cruce. Simplu. Pentru că crucea este un element de blestem:

Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi – fiindcă este scris: „Blestemat e oricine este atârnat pe lemn”  (Galateni 3:13)
Isus s-a făcut blestem pentru noi ca noi să fim eliberaţi de povara şi pedeapsa păcatului pe care o meritam de drept. Atâta timp cât noi punem preţ pe obiectul jertfei Lui şi nu pe jertfa Lui în sine, deja deviem de la realitate şi ajungem la simbolistică. Oricât ar crede cei mai sfinţi că crucea ar fi un obiect de studiu, de învăţătură, sau orice vor ei, pentru mine crucea nu este nimic altceva decât locul unde păcatele mele au fost plătite de Isus Hristos, locul unde am fost eu eliberat, sfinţit, justificat şi împăcat cu Dumnezeu. Dacă ar fi să am o atitudine acum - spre deosebire de Constantin cel Mare, care a numit crucea drept simbol al Creştinismului - cred că ar fi să îmi amintesc mereu de ceea ce a făcut Isus acolo pentru mine, pentru întreaga omenire, şi să îl stimez pe El şi să mă închin Lui, şi doar Lui să-i slujesc.

Faptul că unii oameni investesc din valorile lor pentru un obiect, în loc să investească în oameni, în mântuirea oamenilor, în ajutorarea oamenilor, denotă faptul că crucea este pentru ei un obiect de închinare, la fel cum a fost cu şarpele înălţat de Moise în pustie. Adevărul este că pe crucea aceea nu mai este nimeni acum, şi o simplă construcţie în formă de cruce nu poate face nimic nimănui, nimic altceva decât să fie o simplă şi uriaşă risipă de bani, energie şi mentalitate. Şi da, noi nu ne facem semnul crucii pentru că nu punem un blestem peste noi! Noi îl avem pe Hristos viu în noi, şi vrem să ne amintim de El ca înviat din morţi, nu ca veşnic crucificat şi sângerând pe cruce, în chinuri. Cei care apreciază mai mult crucea decât pe Cel crucificat pe ea - şi aici mă refer la Mântuitorul nostru, Isus Hristos - nu fac nimic altceva decât să se închine la ceea ce nu a scris, nu a spus şi nu a poruncit niciodată, nicăieri Dumnezeu.

Când dăm valoare mai mare unui obiect şi ne deviem închinarea noastră de la Creator la ceva creat de mâna noastră, nu facem altceva decât să sfidăm Persoana şi Mântuirea pe care El a adus-o pentru noi. Când dăm cinste mai mare crucii şi cinste mai puţină Celui înviat din morţi, spunem clar că îl vrem pe cruce, ideea veşnică a duşmanului nostru, care a crezut că îl va ţine pururi pironit în ea pe Isus.

Personal cred că crucea de la Branson, fie că va fi sau nu construită vreodată, este un eşec emoţional, politic şi religios pentru fondatorii "Images of the Cross". Chiar dacă va fi intrarea liberă la acest monument mamut, cum scria articolul, mulţi vor înţelege că o să calce gratis pe jertfa şi sacrificiul financiar zadarnic al multor oameni. Să dai 5 milioane de dolari pentru o presupusă "cale de întâlnire personală cu Mântuitorul" e ca şi când ai călca în picioare jertfa Lui - El nu a poruncit şi nu a spus vreodată să dăm valoare crucii, ci să ne lepădăm pe noi înşine, să ne luăm crucea zilnic şă să fim smeriţi şi să-L urmăm pe el:

"Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine." (Galateni 2:20)





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.