Pastor îşi mărturiseşte păcatul în public - ai curajul să faci ca el?

Kevin Lee (foto dreapta) este un preot catolic care şi-a mărturisit păcatul în public - un eveniment care va duce la o schimbare în masă în cadrul bisericii, denominaţiei şi grupării din care face el parte: Biserica Catolică (una din cacofoniile admise în limba română... ce să îi faci).

El a declarat - mai bine spus, s-a confesat public, ca să folosim un termen din sfera lui de lucru - că este căsătorit în secret de mai bine de un an (la data publicării articolului, sursa aici).

"M-am îndrăgosit de cineva şi m-am căsătorit - şi aceasta fără să ştie nimeni", declara el către postul TV 7News. "Sunt sigur că oamenii au avut suspiciuni cu privire la viaţa mea". "Sunt căsătorit de 1 an şi până acum mă tot prefăceam. Sunt sigur că familia mea este profund dezamăgită de aceste dezvăluiri", a mai spus el.

Lee a declarat că mulţi preoţi trăiesc o viaţă dublă. Aici m-am oprit din citit. Dacă Lee a spus acest lucru public, pe un post de televiziune, şi denominaţia lui sigur că a auzit ceea ce a spus el, înseamnă că biserica din care face parte el, şi întreaga denominaţie, este predominată de duplicitate: o faţă de preot, la slujba de la biserică, şi o faţă ascunsă, trăită în păcat, şi alte lucuri care nu le mai menţionez aici.

"Ca să atrag atenţia publicului", declara Kevin Lee, "de fapt sunt mulţi ca mine, mai bine zis majoritatea". Kevin a declarat aceste lucruri după mai bine de 20 de ani de slujire în calitate de preot al parohiei Padre Pio din Sydney, Australia. Tot el a continuat să spună că iese din tiparul de "prefăcut" şi şi-a declarat public această încălcare.

Celibatul pentru preoţii catolici este mai mult decât un simplu jurământ faţă de un episcop, este devotamentul şi dedicarea lor completă, pentru restul vieţii la slujba din cadrul bisericii lui Dumnezeu - în acest caz, biserica din care făcea parte el. Faptul că Lee şi-a mărturisit public această încălcare l-a determinat să scrie o carte despre realitatea din cadrul Bisericii Catolice legat de "lucrurile tainice ale preoţilor" (sursa aici).

Pentru că lucrurile nu se termină aici, acţiunile lui au avut şi consecinţe logice: a fost scos din cadrul slujbei şi alt preot a fost pus în locul lui. Cu toate acestea, Lee crede că ieşirea lui "cu basma curată" va determina biserica la o schimbare (referindu-se la Biserica Catolică). Biserica Catolică declară faptul că celibatul este o practică antică, cu rădăcini antice şi creştine - preoţii sunt puşi deoparte pentru a fi un semn al vieţii viitoare unde nu vor mai fi căsătorire sau mariaj. Doar preoţii care sunt celibatari pot fi numiţi episcopi. Deci "cariera" lui Kevin Lee s-a cam încheiat pentru că şi-a făcut public păcatul denominaţional.

Chiar dacă nu suntem din biserica catolică, sau poate am făcut vreodată parte din ea, ori avem rude care aparţin acestei biserici, avem multe de învăţat de la acţiunea acestui preot. El nu doar că se săturase să "treacă prin mişcări" şi să pretindă o spiritualitate impusă de clerul catolic, ci a ales să fie liber, liber de păcat, de acuzare, de un stil duplicitar de viaţă şi să facă public lucrul acesta.

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă mulţi dintre pastorii noştri evanghelici ar face la fel ca el, chiar dacă celibatul nu are legătură cu ei, măcar mărturisirea de păcate public să fie prezentă. Probabil că am avea biserici cu pastori interimari, sau biserici fără cult, sau biserici scoase din cult, sau biserici destrămate, sau biserici schimbate. Mi-aş dori să văd pe cei care slujesc duminică de duminică din spatele altarului din biserici că se mărturisesc public de gafele şi păcatele lor, şi să dorească o schimbare, nu o justificare a unui stil de viaţă, a unui sistem care doresc să-l impună, a unei gândiri şi mentalităţi care să o domine mai departe asupra comunităţii. Cu certitudine că atunci nu doar că se vor scrie cărţi despre regretele memoriei, ci vor fi şi comunităţi schimbate, oameni diferiţi, închinare diferită, dăruire diferită, etc. Continuăm poate pe această temă într-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.