Vin nou, burdufuri vechi şi teama de schimbare

O femeie din Orlando, Florida, a apărut la ştiri recent pe motiv că ea a decis să se "pensioneze" de la conducerea maşinii ei, un Mercury Comet din 1964. Rachel Veitch, care are 93 de ani, a cumpărat maşina nouă pentru 3.300 dolari, atunci când benzina costa doar 29 de cenţi pe galon (1 galon = 3,7854118 litri) Astăzi, maşina de culoare galben deschis (nu e cea din poză, dar e similară ei, notă personală adăugată de mine), pe care Veitch o numeşte "Chariot" (şaretă), are 567,000 mile la bord (912.303 km).

Aceasta este o veste mare pentru doamna Veitch care, probabil, va primi 44.000 dolari pentru o aşa maşină de colecţie, deoarece ea a avut mare grijă de ea. Dar cine o va cumpăra ori o va ţine într-un garaj de lux, sau pentru a o afişa la vreun auto-show. Nu mai sunt prea multe mile rămase pe această relicvă a trecutului.

Autovehicule au o limită de viaţă. Majoritatea maşinilor Mercury Comets din 1964 au fost mult timp condamnate la groapa de gunoi. Motoarele mor, carburatoare ruginesc şi modelele nu mai sunt la modă, aşa că le dăm la schimb pentru vehicule mai noi. În lumea noastră, ce merge cu paşi rapizi, Apple debutează cu un iPhone nou la fiecare câţiva ani, precum şi aplicaţiile cele mai populare au actualizări aproape lună de lună. Am ajuns să aşteptăm upgrade-uri frecvente.

Cu toate acestea, pentru cei dintre noi implicaţi în lucrare, tindem să credem că biserica nu are nevoie de remodelare sau de renovare. Ne aşteptăm de la congregaţii să fredoneze ani la rând aceiaşi melodie, gândindu-ne că lumea va dori să se adune în Mercury Comet-ul nostru galben din 1964 şi să se bucure de o retro-călătorie. Dar aceasta este doar o presupunere greşită.

În timp ce mesajul Evangheliei este atât atemporal cât şi fără cusur, ambalajul în care-l punem ar trebui să se adapteze cu vremea, altfel vom pierde repede relevanţa. Orgile cu tuburi, turlele şi robele de cor nu au fost niciodată greşite, dar nu ne vor ajuta să atingem generaţia de astăzi; nici sistemele religioase învechite, terminologia obosită sau programele denominaţionale uzate, care ar fi fost pierdute cu mult timp în urmă. (Acelaşi lucru se poate spune despre tele-votingul de pe posturile TV creştine, care au aspectul unui joc de spectacol din 1978.)

Isus a spus ucenicilor lui Ioan Botezătorul că oamenii nu pun vin nou în burdufuri vechi deoarece pielea burdufului se va sparge, iar vinul va fi irosit. "Pune vin nou în burdufuri noi, şi ambele sunt conservate", a spus Isus (Matei 9:17, tradus din versiunea engleză NASB). Dar, multe biserici şi misiuni de astăzi insistă asupra turnării de vin nou în vechile modele, din nou şi din nou. Ne opunem inovaţiei şi ne luptăm cu progresul.

Sunt dispus să cred că 90 la suta din ceea ce facem în biserică astăzi are nevoie de o transformare totală. Ne confruntăm cu cel mai descurajant proiect de renovare din istoria bisericii. Dar sarcina nu este imposibilă! Va fi nevoie din partea noastră să facem aceşti paşi dureroşi:

1. Trebuie să ne desprindem complet de teama de schimbare. Dumnezeu este întotdeauna în mişcare. El ne-ar putea duce într-un loc pentru o vreme, dar niciodată nu vom putea deveni prea confortabili într-un singur loc. Trompeta Lui va sufla în cele din urmă şi norul prezenţei Sale se va schimba. Nu parca atunci când Dumnezeu te cheamă să mergi înainte. Rămâi deschis pentru directivelor Lui proaspete, şi aşteaptă ca El să se întindă credinţa ta. El este aventuros!

2. Trebuie să fim dispuşi să sfidăm tradiţia. Oamenii care sunt căsătoriţi cu trecutul nu pot îmbrăţişa viitorul. Vacile sacre nu aparţin de amvon, acestea trebuiesc sacrificate pe altar. "Modul în care am făcut lucrurile dintotdeauna" nu va funcţiona în noul sezon al lui Dumnezeu. Mulţimea alege scaunele confortabile de nostalgie, dar Dumnezeu este cu acei câţiva curajoşi care sunt dispuşi să aprindă o cale nouă pe teritorii neatinse.

3. Trebuie să solicităm Duhului să ne descopere noile Sale strategii. Nu ne putem baza pe acei "guru" de creştere a bisericii, pe cărţile populare sau pe predicatorii rock-star ca să ne conducă spre o schimbare autentică. Copierea tendinţele spirituale este doar o formă de carnalitate - şi acesta este un substitut trist pentru reala inovare. Dacă lucrarea de transformare a Bisericii nu este în totalitate condusă de Duhul Sfânt, atunci schimbările noastre vor fi superficiale şi impactul nostru va fi compătimitor. Ultimul lucru de care am avea nevoie este un upgrade superficial.

Personal cred că Domnul vrea să declanşeze un râu de vin nou care să ţâşnească în biserica de azi, însă El ne conduce să ne pregătim burdufurile. Ceea ce este vechi trebuie să fie reînnoit de Duhul, ceea ce este depăşit trebuie remodelat, şi ceea ce este ineficient trebuie înlocuit. Dumnezeu vrea să facă un lucru nou. Nu te împotrivi la aceasta!

J. Lee GradyNotă: Acest articol este o adaptare după un articol de J. Lee Grady (foto alăturat), apărut în Charisma News pe 2 mai 2012. J. Lee Grady este fostul editor al Charisma şi director al The Mordecai Project (Proiectului Mardoheu). Îl puteţi urmări pe Twitter, la @leegrady. El este autorul mai multor cărţi, inclusiv 10 Lies the Church TellsWomen, 10 Lies Men Believe şi The Holy Spirit Is Not for Sale (10 minciuni spuse de biserică femeilor, 10 minciuni pe care le cred bărbaţii, şi Duhul Sfânt nu este de vânzare). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



2 comentarii:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.