Mormonii... au ajuns de râsul lumii (creştine) şi lumea creştină... de râsul celei populare (musulmanii)

Templu mormon din Washington - Poza de pe google imagesNu puteam să mă abţin să nu scriu despre cei cu care mă întâlnesc pe autobuz sau pe drum aproape săptămânal. Îi vezi la fiecare pas, îi auzi citaţi în ziare, la ştiri, pe listele de alegeri, pe listele celor mai bogaţi sau pe listele celor cu multe soţii... şi fericiţi. Dap, e vorba de cei din cultul "Sfinţilor din zilele de pe urmă", adică Mormonii. Nu mai ştiu care a avut tupeul incredibil să îi numească a fi "creştini", dar dacă aflu, vă spun sigur.

Ceea ce mi-a atras atenţia cel mai mult cu privire la ei mai nou nu este faptul că ei fac "misiune" în stil propriu, ci că au cam ajuns de râsul lumii. Cum adică de râsul lumii? Uite aşa... că li s-a furat ceva pe care ei pun preţ mai mare decât credinţa lor - aşa cum e ea... cu falsuri, cu fanatisme şi cu flecăreli - folosec iar cuvinte cu f, sper să nu mă incite să spun şi prostii...

Aşa arăta prima ediţie a Cărţii lui Mormon din 1830, care a fost furată de la biblioteca din Mesa, ArizonaPe 31 mai 2012, Samreen Hooda, în secţiunea de religie a ziarului online Huffington Post,scriacă mormonii... au rămas fără prima ediţie a "Cărţii lui Mormon". Prima ediţie a acestei cărţi a fost tipărită în anul 1830 când Joseph Smith a tradus nişte plăci aurite în ceea ce este astăzi "Cartea lui Mormon" - pe care Mormonii le consideră a fi, pe lângă Biblie, ca Scriptură sfântă. Pentru mai multe detalii legate despre Carte lui Mormon în limba română, accesaţi acest link.

Cea care răspundea de biblioteca din Mesa, din statul Arizona, de unde s-a furat această carte, susţine că pe 24 mai 2012 ea a pus-o în cabinetul său încuiat, aparte. Cartea a dispărut undeva în jurul weekend-ului sărbătorii Memorial Day (se sărbătoreşte în ultima luni din luna mai, la americani, o zi în care se comemorează eroii care au luptat pentru libertatea Americii şi nu numai, pentru detalii mai pe larg, accesaţi acest link), când doi lucrători mormoni au solicitat-o pentru a face poze cu ea (cu cartea, nu cu bibliotecara...).

Ca să scurtăm povestea... această carte valorează, acum, în jur de 100.000 de dolari, pentru că mormonii o consideră similară cu plăcile de aur primite de Joseph Smith.

Din întâmplare am şi eu (dacă nu a aruncat-o, încă, cineva) o copie în limba română, prescurtată, de la Cartea lui Mormon, care mi-a fost dată mie, şi altor colegi de ai mei, în urmă cu aproximativ 7 ani, de către un grup de mormoni ce ne-au vizitat Institutul Biblic la care eram atunci student.Ceea ce m-a impresionat la ei atunci era că ei ştiau limba română mai bine decât mulţi dintre noi astăzi.... Aici ar fi multe de spus, nu intru în detalii despre doctrina lor.

Revenind la "oile noastre"... se pare că această carte ar fi fost luată de cineva care a văzut-o anterior şi, există şanse să fi fost arsă, susţine articolul lui Corey Rangel de la ABC15.com. Comentatorii consideră că această carte şi această religie are dreptul la respect şi la valoare, pe când alţii o consideră o mare păcăleală. O mare păcăleală!

Evanghelia lui Barnaba, descoperită în Tucia, poză de pe internet...Colac peste pupăză, parcă în ultimele 4-5 luni nu mai citim despre lucruri normale, decât despre descoperiri nemaipomenite. Şi toate au legătură cu vreo religie, mai mult sau mai puţin. Menţionez doar una care este foarte vehiculată pe internet, în toate ziarele româneşti, străine şi în presă, cum că s-ar fi descoperit Evanghelia lui Barnaba, o scriere din secolul al 5 lea, care susţine că "profeţeşte despre venirea lui Mahomed" şi că Isus Hristos nu ar fi fost crucificat. Literele din această evanghelie sunt scrie pe piele şi sunt aurite. Mai nou există şi un site complet dedicat doar acestei evanghelii... pentru cei interesaţi, sursa aici.

Intrând pe acest site să satisfac o curiozitate literară, dau de un sondaj acolo pe care îl copy/paste aici... cred că vorbeşte mai mult decât aş scrie eu ceva despre această descoperită evanghelie:

I think the Gospel of Barnabas is true Gospel of Jesus
Yes
613450.1%

No
270022%

Mostly true
192415.7%

Uncertain
10528.6%

Mostly false
4373.6%

Number of Voters: 12247
First Vote: Friday, 02 May 2008 12:16
Last Vote: Sunday, 03 June 2012 12:40

O asemănare parcă mai mare dintre cele două cărţi nu ar mai putea fi.

Punând cap la cap cele două ştiri, că mormonii au ajuns să fie furaţi de un simbol de al lor, şi al doilea că musulmanii se bat în piept că au descoperit o scriere, care contrazice credinţa creştină, nu ne poate să zicem altceva decât că ori mormonii au ajuns de râsul creştinilor (dacă ei nu sunt consideraţi creştini de către lumea evanghelică, deşi Joel Osteen îi consideră a fi parte din "cortul evanghelic" - am descoperit deci şi cine a susţinut acest lucru, ori creştinii au ajuns de râsul musulmanilor... şi de aici trebuie să modificăm şi titlul articolului (iniţial am pus "Mormonii... au ajuns de râsul lumii (creştine)")...

Deci Mormonii consideră că "furata carte" (să nu fac o cacofonie) sacră a lor este adevărată şi la fel ar fi şi "descoperita carte" a lui Barnaba (conform răspunsurilor la sondajul de pe site-ul lor), care îi pune pe musulmani pe o treaptă mai sus decât pe creştini. Acum ne gândim, "Ce e de făcut?" "Ce mai putem spune?" Având în vedere că ambele scrieri sunt extra-biblice şi nu pot fi puse în aceiaşi balanţă cu Biblia, Sfânta Scriptură, cea pe care o avem acum, atât Cartea lui Mormon, cât şi Evanghelia lui Barbana nu susţin ceea ce a predicat, trăit şi transmis Isus Hristos ucenicilor săi, prin urmare nu au esenţă divină. Aceasta este doar o însumare scurtă şi rapidă pe care o fac, pentru că a intra într-o apologie îndelungată a ambelor aspecte ar însemna să scriem la nesfărşit cărţi, care să dezabată ce spune unu şi ce spune altul. Cu siguranţă că ambele partide vor lua cuvântul să apere partea lor dar, sincer să fiu, acest aspect nu mă interesează, la fel cum nu mă interesează dacă Joel Osteen consideră pe un preşedinte musulman că este creştin - ca să nu îi închidă "cineva" show-ul său - ori să spună că un viitor candidat la preşedenţia Statelor Unite ar fi mormon şi că mormonii sunt creştini - ca să nu sară mormonii pe el să îl lase "fără piuit". Deci au ajuns până la urmă toţi de râs. Cam atât pot să conclud acum, şi parcă conclud spre ruşinea tuturor. Creştinii se râd de mormoni că li s-a furat simbolul religios, deşi mai au multe alte copii ale acesteia, şi nu ar fi o pierdere pentru ei, cel puţin nu mai mare de 100.000 de dolari. Musulmanii râd de creştini cu Evanghelia lui Barnaba (of, de ce a trebuit să o mai menţionez şi pe asta?), descoperită în Turcia în anul 2000, dar dacă ei rămân fără ea... râsul lor e ca şi un plâns. Deci am putea spune că o soluţie pentru "împăcare" este să le dăm foc la amândouă cărţile.Da, dar există pe internet, ce să mai ştergi sau să arzi de acolo? - o să zică unii... şi alţii no comment, şi aşa mai departe. În concluzie, se pare că pentru mulţi scrierile unor oameni au mai multă valoare decât esenţa vieţii: mântuirea prin Isus Hristos, singura cale către Ceruri. Deşi nu am fost chemat să fac un ecumenism, sunt de părere că toţi oamenii - din toate păturile şi categoriile de religii din lume - au şanse egale şi toţi au dreptul să primească Evanghelia lui Isus Hristos, să aibă o şansă să se întoarcă la Creatorul cel Adevărat şi să Îl recunoască pe Dumnezeu ca Unicul şi Adevăratul Salvator şi Domn al lor şi al întregului Univers. Atunci când deviem de la esenţă la formă devenim formalişti, şi pierdem ceea ce este mai important, mai de valoare, mai etern. Într-un articol viitor vă voi prezenta un mesaj despre formă şi esenţă pentru a dezbate mai pe larg aceste două chestiuni cu care ne confruntăm în aceste zile.





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.