Criza economică este de natură spiritual-morală. Oare?

Un mare conducător de biserică din România (probabil că dacă dau numele o sa vă fie tot una, aşa că îl voi pune în anonimat ca să nu daţi "skip" la acest articol) a ajuns la finalul lunii octombrie 2012 să tragă o concluzie destul de interesantă:

"Rădăcina crizei economico-financiare este de ordin spiritual şi moral."

Parţial această afirmaţie a lui este adevărată. Parţial este neadevărată pentru că a spune una şi a face alta nu este nimic altceva decât falsitate sau ipocrizie religioasă.

Citind aceste lucruri declarate de un om bisericesc m-am gândit că aşa ceva putea să spună şi cel care este portarul bisericii. Dacă ai avut ocazia măcar o dată în viaţă să citeşti Sfânta Scriptură, de la început şi până la sfârşit, cu siguranţă că ţi-ai dat seama de un adevăr simplu: dacă alegi viaţa şi binele vei trăi, dacă alegi opusul... nu. De aici putem să facem articolul mai stufos şi să ne extindem, dar nu este cazul.

A declara ceva care este în esenţă un lucru adevărat poate fi făcut de oricine. A trăi şi a executa ceea ce ai spus prin acea declaraţie este poate chiar imposibil, dacă nu chiar ceva ce depăşeşte limitele umane.

În zilele pe care le trăim este aşa de uşor să găsim soluţii la probleme şi să nu facem nimic; sau să continuăm să fim familiari cu tot ceea ce făceam până acum, vorba aceea: "good old..." şi acolo se poate completa cu orice vreţi voi....

Nepăsarea şi indiferenţa noastră sunt de fapt sursa crizei care o trăim în prezent. Atâta timp cât ne batem cu pumnul în piept că ştim ce e de făcut şi nu facem nimic, transformăm criza din ceva rău în cel mai mare rău. Cred că am spus esenţialul. Cred că acesta e cel mai scurt articol care l-am scris vreodată. Mă opresc aici.

Domnul să aibă milă de noi şi să ne dea disperare şi foame după El şi după prezenţa Lui! Atunci probabil că se va schimba ceva. Amin!




3 comentarii:

  1. Nu degeaba exista zicala "Sa faci ce zice popa, nu ce face el." Sau "Gura pacatosului adevar graieste". Stiu la ce cap bisericesc te referi si, personal, sunt destul de dezamagit de lipsa unei reforme morale chiar in domeniul pe care il pastoreste - dar problema unei astfel de reforme, (metodologia si continutul ei), ma depaseste totusi, asa ca mai departe tac.
    Altminteri, daca e sa simplificam la maxim, apropos de criza economica (sau de orice fel) ajungem la aceleasi vechi metehne, lacomia si mandria (ego-ul). Le stapanesti sau esti stapanit de ele. Cu ce putere le poti stapani? E evident. Launtric poti avea doar bunavointa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este. E putin deplorant ceea ce se intampla, dar e o realitate cruda. Pe mine m-a socat o chestie mai "dureroasa"... In timpul unei slujbe de biserica, unul dintre preotii de la acea biserica statea in afara bisericii la taclale si la ras cu un membru de acolo.... in loc sa fie in biserica, sa isi faca datoria pentru care cere mereu bani de la enoriasi. Vorba aia, asa oameni, asa viitor. :( Atasez si o poza care am gasit-o astazi... sugestiva: o carte deschisa pe o plaja, sa o citeasca vantul - probabil ca are in ea si cateva topice legate despre reabilitarea spirituala, morala, economica etc....

    RăspundețiȘtergere
  3.  Eh, acel preot care statea la taclale s-ar putea sa nu fie vinovat - poate ca era cu alta treaba pe acolo, preotii desemnati pentru slujba fiind la datorie. Sigur, se poate discuta pe subiect, ma gandesc insa ca poate vorbea cu respectivul enorias pentru vreo viitoare slujba (sfintire de casa, etc). Pe de alta parte, un exemplu de "ASA NU" este popa Ungureanu, de pe la mine din cartier, care vorbea cu omul sa vina sa ii tie ori o slujba de pomenire, ori un botez... si de multe ori omul tot astepta sa vie popa, pana cand, exasperat, se ducea la el acasa - gasindu-l fie la sprit cu careva, fie jucand carti.... si scuzandu-se ca "a uitat". Cred ca (si sper) a fost matrasit din functie, pana la urma. De altfel, eu ii si numesc pe unii "popi", iar pe cei seriosi, "preoti".
    Faina poza si intr-adevar - punctul forte al ei este tocmai absenta vreunui suflet pe acolo....

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.