Intraţi în corabie! Construim o nouă navă!

În cadrul unei slujbe recente de la biserică am fost martorul unei "speculaţii", dacă nu chiar demoralizări care am auzit-o vredoată ieşind din gura unui predicator, dar şi din gura unei femei care pretindea că are darul profeţiei de la Dumnezeu. Pe paginile Scripturii nu am găsit nicăieri un proroc al lui Dumnezeu să se bată în piept şi să spună că el sau ea are darul de profeţie de la Dumnezeu; femeia de care vă vorbesc mai sus a considerat că este important să menţioneze acest lucru, probabil pentru a face din "mesajul" rostit de ea să fie ceva mai credibil. Deci da, ea are darul profeţiei, clar, aţi înţeles?

Mă gândeam atunci când ea a început să vorbească în biserică, ce a determinat-o să spună aceste cuvinte, citez, "Intraţi în corabie!..." (şi altele care nu le mai menţionez momentan). Întotdeauna am avut senzaţia că Dumnezeu ne cheamă să "ieşim afară", să propovăduim Evanghelia la cei pierduţi şi să facem apoi ucenici, care la rândul lor să poată face acelaşi lucru.

Începem să confundăm Creştinismul cu legământul lui Dumnezeu cu Noe, sau Creştinismul cu Arca. Pe vremea lui Noe oamenii au devenit nespus de răi şi Dumnezeu s-a gândit să nimicească pe toţi locuitorii pământului, însă pe Noe şi familia lui să o cruţe. Povestirea lui Noe şi arca lui nu doar că o ştiu toţi credincioşii, dar o ştiu chiar şi necredincioşii, s-a ajuns să fie jocuri cu "arca" şi numiţi voi ce alte lucruri s-au mai putut crea după această corabie.

Ideea este simplă. Familia lui Noe trebuia să intre în corabie pentru că ei aveau să fie salvaţi, cei care doreau să facă acelaşi lucru, în urma predicării lui Noe, dacă alegeau să i se alăture lui, aveau să fie şi ei salvaţi.

Acum nu văd rostul "intrării în corabie" în secolul 21. Nimeni nu construieşte nici o corabie. Suntem în era modernismului şi avem aşteptări mari. Mă aşteptăm ca acea femeie să folosească ori un limbaj şi o călăuzire biblică autentică, ORI un limbaj actual, modern şi evidenţiator. Credeam că era mai bine să spună de "o navă" (aşa cum au propus cei din filmul "2012", pentru cei care l-aţi văzut), său măcar ceva similar. În mintea ei răsunau doar aceste vorbe, dar nu aveau un fundament biblic profund pentru mine, pentru comunitate, pentru restul din jur. Aici probabil că puteţi urmări "dub-step-ul" melodiei lui Ovidiu Liteanu cu "Hai în Rai" care a apărut pe youtube... ar fi cam acelaşi lucru.

Intraţi în corabie - dacă spui aceste cuvinte unei persoane care nu ştie ce înseamnă pocăinţa adevărată - sunt nişte cuvinte care nu prea au sens astăzi. Mă întreb acum, de ce sunt unii profeţi aşa de "rapizi" în a rosti nişte cuvinte care le ies din cap fără să fie gândite, fără să fie măcar fondate pe ceva biblic, fără să aducă o zidire, o întărire trupului lui Hristos? Ce rost are dacă ar veni un înger şi ar spune aceleaşi cuvinte? Ce ar înţelege cei care le vor auzi?

Personal cred că generaţia de profeţi de acum are nevoie de o educaţie biblică şi - mai mult decât orice - să cerceteze şi să caute profund Cuvântul lui Dumnezeu şi Prezenţa lui Dumnezeu. Atunci când ai stat înaintea lui Dumnezeu poţi să vi să spui ceva la oameni. Cand ai stat în altă parte şi începi să spui ce crezi tu că ar fi potrivit... cuvintele acelea se vor potrivi precum... nuca în perete. Treaba cea mai nasoală este că atunci când spui unui proroc că ceea ce a rostit el nu ţi se pare autentic, el sau ea începe repede să se justifice. Prea puţini sunt cei care să vină cu un cuvânt autentic din partea lui Dumnezeu, ceva care să aibă o bază în Sfânta Scriptură, şi ceva care să aibă o aplicare acum, aici şi pentru persoana sau persoanele cărora li se adresează. Sau vin cu generalități, chestii pe care orice persoană cu tupeu le-ar putea pronunța în public, dacă i se dă voie.

Îmi doresc ca data viitoare când se mai rosteşte în biserică un cuvânt profetic - de orice natură ar fi acesta - să fie ceva profund, ceva biblic şi ceva cu înţeles. Nu vreau să spun iar precum apostolul Pavel, "cine nu înţelege... să nu înţeleagă". Şi, altă treabă, să nu mai existe proroci care să vorbească mereu aceleaşi cuvinte într-o altă limbă şi să spună că ceea ce zic atunci înseamnă altceva... suntem sătui cu toţi de poeziile învăţate de la alţii care se dau proroci. După roade îi veţi cunoaşte... atât pot să mai adaug.




Un comentariu:

  1. Nu stiu daca o sa va vina sa credeti, unii chiar inghit toate prostiile care le spun unii asa-zisi proroci si nu judeca deloc ceea ce zic. Oare este spre mantuirea mea sa cred toate nimicurile din jurul meu?

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.