Planul de mântuire - o lecţie învăţată de la o şcoală biblică de vară

În articolul de faţă vă prezint o lecţie biblică prezentată la una din sesiunile Şcolii Biblice Maranata, la care am avut ocazia să particip acum câţiva ani în urmă. Pentru cei interesaţi, vă rog să nu ezitaţi să accesaţi site-ul lor oficial: www.scoalabiblicamaranata.ro

Materialul din acest articol poate fi postat / redistribuit / copiat pe alte site-uri sau bloguri doar cu menţiunea că este luat de pe acest blog şi / sau să includeţi un link la site-ul Şcolii Biblice Maranata. Mulţumesc de înţelegere.

Cea de-a patra Evanghelie, Evanghelia după Ioan, ne prezintă divinitatea lui Hristos. În Ioan 20:30, 31 găsim scris urmatoarele: „Isus a mai făcut înaintea ucenicilor Săi multe alte semne (minuni) care nu sunt scrise în cartea aceasta. Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentru ca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi crezând, să aveţi viaţa în Numele Lui”.

Apostolul Ioan, călăuzit de Duhul Sfânt, a selectat cu multă grijă, din multele semne (minuni) pe care Domnul Isus le-a săvârşit, doar un numar de 7, care reprezintă planul lui Dumnezeu pentru mântuirea omului păcătos.

Exista două grupe a câte 3 minuni şi o minune care face legătura între cele 2 grupe.

Prima grupă cu cele 3 minuni ne descoperă cum se ajunge (capătă) la mântuire.

- prin Cuvânt
- prin credinţă
- prin har

Care sunt aceste prime 3 minuni pe care le găsim în Ioan?

1. Transformarea apei în vin – Nunta din Cana – Ioan 2:1-12;
2. Vindecarea fiului unui slujbas împaratesc – Ioan 4:43-54;
3. Vindecarea slabanogului de 38 de ani – Ioan 5:1-16.

Cea de-a doua grupa de 3 minuni ne arată rezultatele, consecinţele mântuirii. Ce produce mântuirea în viaţa omului credincios?

- pace
- lumină
- viaţă

1. Isus umblă pe mare – Ioan 6:16-21;
2. Vindecarea unui orb din naştere – Ioan 9:1-34;
3. Învierea lui Lazăr – Ioan 11:1-46.

Minunea care face legatura între cele două grupe este minunea cu nr. 4, înmulţirea pâinilor – Ioan 6:1-15.

Lucrurile acestea au fost scrise cu un scop foarte precis – ca noi să credem în Isus Hristos, şi crezând în El să avem viaţa.

În fiecare minune săvârşită de Domnul Isus, şi descrisă pe paginile Sfintelor Scripturi, identificam 3 tablouri: 1. lumea păcătoasă sau consecinţele pacatului; 2. intervenţia Mântuitorului; 3. roadele sau consecinţele, rezultatele lucrării Fiului lui Dumnezeu.

1. Transformarea apei în vin – Nunta din Cana

Ioan 2:1-12
1 A treia zi s-a facut o nunta în Cana din Galilea. Mama lui Isus era acolo.
2 Si la nunta a fost chemat si Isus cu ucenicii Lui.
3 Când s-a ispravit vinul, mama lui Isus I-a zis: „Nu mai au vin.”
4 Isus i-a raspuns: „Femeie, ce am a face Eu cu tine? Nu Mi-a venit înca ceasul.”
5 Mama lui a zis slugilor: „Sa faceti orice va va zice”.
6 Si acolo erau sase vase din piatra, puse dupa obiceiul de curatire al Iudeilor; si în fiecare vas încapeau câte doua sau trei vedre.
7 Isus le-a zis: „Umpleti vasele acestea cu apa”. Si le-au umplut pâna sus.
8 „Scoateti acum” le-a zis El si „aduceti nunului.” Si i-au adus:
9 Nunul, dupa ce a gustat apa facuta vin, el nu stia de unde vine vinul acesta (slugile însa, care scosesera apa, stiau), a chemat pe mire,
10 si i-a zis: „Orice om pune la masa întâi vinul cel bun; si, dupa ce oamenii au baut bine, atunci pune pe cel mai putin bun; dar tu ai tinut vinul cel bun pâna acum.”
11 Acest început al semnelor Lui l-a facut Isus în Cana din Galilea. El Si-a aratat slava Sa si ucenicii Lui au crezut în El.
12 Dupa aceea s-a pogorât la Capernaum, împreuna cu mama, fratii si ucenicii Lui; si acolo n-au ramas multe zile.



Viata omului pe pamânt este o realitate complexa, alcatuita din nenumarate fete (aspecte); tot astfel, si lumea (societatea) în care omul traieste si se manifesta este o realitate complexa, cuprinzatoare, descrisa si pe paginile Sfintei Scripturi în multe feluri.

Tabloul # 1
Inima fiecarui om tânjeste dupa bucurie, adica dupa împlinirea vietii pamântesti. Placerile sunt nenumarate, le întâlnesti la fiecare pas, si dau omului un sentiment amagitor de împlinire, deoarece sunt limitate – mai devreme sau mai târziu se termina.

Împlinirea profesionala (cariera), împlinirea financiara (averea), împlinirea culturala (muzica, literatura, artele, etc.), împlinirea poftelor firii pamântesti (îmbuibarea, desfrâul, excursiile nenumarate, pescuitul, fotbalul, etc.), toate acestea sunt numite în scriptura desertaciunea desertaciunilor, si goana dupa vânt. Conditii naturale nefavorabile, stare de razboi, cataclisme naturale, boli sau moartea, pot pune capat sau pun capat tuturor acestor placeri sau bucurii – nu mai au vin.

Marele industrias german Krrupp, om foarte bogat în vremea lui, era îngrozit de gândul mortii; a interzis tuturor celor din casa lui si prietenilor, sa rosteasca vreodata în auzul urechilor lui cuvântul moarte. Când sotia lui l-a înstiintat despre moartea unei matusi, Krrupp a divortat de ea. Când se gasea pe patul mortii, i-a fagaduit medicului sau o suma enorma de bani, doar pentru a-i prelungi viata cu câteva saptamâni.

Moartea este o realitate puternica, indiferent de atitudinea mea fata de ea.

Nu întâmplator Domnul Isus savârseste prima minune printre oameni pe pamânt la o nunta.

Tabloul # 2
Interventia minunata a Domnului Isus. Participarea Domnului Isus la aceasta nunta descopera planul lui Dumnezeu cu privire la noua viata de credinta, la noua religie, pe care Domnul Isus a adus-o, a instituit-o pe pamânt pentru oameni. Nu este o religie a abstinentei, cum multi se înseala, ci este o religie a bucuriilor sfinte, a bucuriilor ceresti. Împaratia lui Dumnezeu nu este mâncare si bautura, ci este neprihanire, pace si bucurie în Duhul Sfânt.

Pocainta (mântuirea) începe cu momentul recunoasterii falimentului, cu momentul recunoasterii faptului ca orisice ar face omul si orisice si-ar însusi din elementele vietii pamântesti, nu se poate mântuii, nu se poate împlini. Fiecare om este creatura mâinilor lui Dumnezeu si fiecare om cauta un loc sub soare. Nu mai au vin. Resursele umane s-au epuizat. Începe o noua epoca în istoria omului, este interventia lui Dumnezeu prin Hristos Mântuitorul lumii. Umpleti vasele (inimile) acestea cu apa. Isus preia responsabilitatea mirelui.

În Biblie, unde se vorbeste despre apa de spalat este vorba de Cuvânt lui Dumnezeu, iar unde se vorbeste despre apa de baut este vorba despre Duhul Sfânt. Inima omului pacatos este un vas de piatra; când inima omului se umple de Cuvântul lui Dumnezeu, Domnul Isus intervine si transforma prin Duhul Sfânt apa în vin; apa capata putere si mireasma îmbatatoare. Nu va îmbatati de vin, caci aceasta este destrabalare; ci dimpotriva fiti plin de Duh.

Tabloul # 3
Mântuirea se capata prin Cuvânt (plinatatea Cuvântului si prezenta Duhului Sfânt). Interventia Domnului Isus produce uimire, senzatie si o bucurie fara de seama. Numai Domnul Isus, prin care am fost creati, cunoastem toate nevoile si asteptarile noastre. El ne iubeste si are pentru noi binecuvântari mari. Omul are forma lui Dumnezeu, si numai Dumnezeu îl poate umple, îl poate fericii. Nimic altceva din lumea aceasta. Vinul cel cu adevarat bun este vinul vechi, în care nu se mai gaseste nici urma de apa. Când Domnul Isus mântuieste viata cuiva, în viata cea noua nu se mai gaseste nimic din viata cea veche. Toate pacatele sunt aruncate în marea uitarii. Pacatul produce tristete, amaraciune, tulburare, melancolie, remuscare.

Pâna la venirea Domnului Isus oamenii au experimentat diferite sisteme filozofice, culturale, religioase, adica un vin care parea bun. Odata cu venirea Domnului Isus printre oameni, omul credintei experimenteaza vinul de pe urma, singurul vin cu adevarat bun. Hristos în noi, nadejdea slavei.

Ucenicii la Cinzecime, ucenicii plecând dinaintea Sinedriului, erau plini de bucurie. Pavel în închisoare.

Bucuria cea adevarata nu poate veni de la oameni si de la împrejurari, ci numai din Cer, si bucuria aceasta este Hristos Domnul Cuvântul întrupat, si Hristos Domnul prin Duhul Sfânt. Omul credintei stie ca indiferent prin ce-i va fi dat sa treaca prin viata de pe pamânt, urmeaza tarmul însorit al vesniciei, limanul cel ceresc, nunta Mielului, stralucirea eterna a slavei lui Dumnezeu.

Capernaum înseamna tara mângâierii. Dupa minunea aceasta Isus cu ucenicii s-au coborât în tara mângâierii, s-a mângâiat ca si-a proslavit numele înaintea lumii necajite, decazute din cauza pacatului.

2. Vindecarea fiului unui slujbas împaratesc

Ioan 4:43-54
43 Dupa aceste doua zile, Isus a plecat de acolo, ca sa se duca în Galilea.
44 Caci El însusi spusese ca un proroc nu este pretuit în patria sa.
45 Când a ajuns în Galilea, a fost primit bine de Galileeni, care vazusera tot ce facuse la Ierusalim în timpul praznicului; caci fusesera si ei la praznic.
46 Isus s-a întors, deci, în Cana din Galilea, unde prefacuse apa în vin. În Capernaum era un slujbas împaratesc, al carui fiu era bolnav.
47 Slujbasul acesta a aflat ca Isus venise din Iudea în Galilea, s-a dus la El si L-a rugat sa vina si sa tamaduiasca pe fiul lui, care era pe moarte.
48 Isus i-a zis: „Daca nu vedeti semne si minuni, cu nici un chip nu credeti!”
49 Slujbasul împaratesc I-a zis: „Doamne, vino pâna nu moare micutul meu.”
50 „Du-te” i-a zis Isus „fiul tau traieste.” Si omul acela a crezut cuvintele pe care i le spusese Isus si a pornit la drum.
51 Pe când se pogora el, l-au întâmpinat robii lui si i-au adus vestea ca fiul lui traieste.
52 El i-a întrebat de ceasul în care a început sa-i fie mai bine. Si ei i-au zis: „Ieri, în ceasul al saptelea, l-au lasat frigurile.”
53 Tatal a cunoscut ca tocmai în ceasul acela îi zisese Isus: „Fiul tau traieste”. Si a crezut el si toata casa lui.
54 Acesta este iarasi al doilea semn, facut de Isus, dupa ce s-a întors din Iudea în Galilea.


Tabloul # 1 Pacatul în lume
Omul când se naste, si vine în lume, are o natura pacatoasa. El mosteneste genetic experientele pacatoase ale înaintasilor sai, pâna la Adam si Eva.

„Iata ca sunt nascut în nelegiuire si în pacat m-a zamislit mama mea” (Psalmul 51:5)

Pacatul produce deranjamente (tulburari) sufletesti (spirituale), psihice, biologice (trupesti). Boala bântuie pretutindeni în lume, în casele celor saraci si ale celor bogati, deopotriva; tineri sau vârstnici, cu carte sau fara carte, etc. Boala produce durere (suferinta) în viata celui atins de ea, dar si în inimile celor dimprejur. Sotii plâng unul pentru celalalt, parintii plâng pentru copiii lor, copiii plâng pentru parintii lor. La tot pasul durere si iarasi durere.

Un slujbas împaratesc, om însemnat în societate, cu relatii mari si probabil avere multa, este încercat de o experienta dramatica. Fiul sau, pe care negresit lucru ca îl iubea ca pe ochii din cap, este bolnav pe moarte.

Tabloul # 2 Interventia lui Dumnezeu / Întâlnirea slujbasului cu medicul ceresc
Aflat într-o situatie fara iesire, disperat si binecuvântat de faptul ca stia despre Fiul lui Dumnezeu, a alergat de la Capernaum înspre Cana din Galilea, a venit la Domnul Isus, si i-a cerut sa vina la Capernaum pentru a-i vindeca fiul. Pentru învatatura noastra, pentru învatatura acelora ce erau în jurul Lui, pentru a marturisii Adevarul iesit de la Dumnezeu, pentru a risipii valul necredintei superstitioase, Domnul Isus îi raspunde omului acestuia si noua, „Daca nu vedeti semne si minuni, cu nici un chip nu credeti!”

Prin aceste cuvinte Domnul Isus vrea sa ne învete lectia minunata a credintei coborâta din ceruri, puterea care se manifesta dincolo de timp, de loc, de spatiu, de distante, etc.

Coplesit de durerea care-i stapânea inima, slujbasul împaratesc pare ca nici nu aude si nici nu întelege spusa Mântuitorului, si staruie, „Doamne, vino pâna nu moare micutul meu”.

Adevarul este mai însemnat decât viata omului. Credinciosul stie aceasta, si este gata sa-si dea viata pentru adevar. Prin aceasta, credinciosul stie ca va capata înapoi (în schimb) o alta viata, cea vesnica.

Omul acela a crezut cuvintele spuse lui de Isus. Slujbasul împaratesc nu s-a întors acasa pentru a verifica cuvintele rostite de Domnul Isus, ci si-a vazut de drum, linistit, netulburat, neperturbat. A doua zi, dupa ce si-a terminat treburile pe unde trebuia sa ajunga, a revenit acasa (Capernaum).

Mântuirea se capata prin credinta în Cuvânt lui Dumnezeu. Credinta se capata prin trairea în Dumnezeu.

Tabloul # 3 Consecintele interventiei
Urmare celor petrecute între Fiul lui Dumnezeu si slujbasul împaratesc, minunea credintei, cel mai mare dar facut de catre Dumnezeu omului de pe pamânt, toata casa slujbasului a intrat în mântuire (în cer).

3. Vindecarea slabanogului de 38 de ani

Ioan 5:1-16
1 Dupa aceea era un praznic al Iudeilor; si Isus s-a suit la Ierusalim.
2 În Ierusalim, lânga Poarta Oilor, este o scaldatoare, numita în evreieste Betesda, care are cinci pridvoare.
3 În pridvoarele acestea zaceau o multime de bolnavi, orbi, schiopi, uscati, care asteptau miscarea apei.
4 Caci un înger al Domnului se pogora, din când în când, în scaldatoare si tulbura apa. Si cel dintâi, care se pogora în ea, dupa tulburarea apei, se facea sanatos, orice boala ar fi avut.
5 Acolo se afla un om bolnav de treizeci si opt de ani.
6 Isus, când l-a vazut zacând, si, fiindca stia ca este bolnav de multa vreme, i-a zis: „Vrei sa te faci sanatos?”
7 „Doamne” I-a raspuns bolnavul „n-am pe nimeni sa ma bage în scaldatoare când se turbura apa; si, pâna sa ma duc eu, se pogoara altul înaintea mea.
8 „Scoala-te” i-a zis Isus „ridica-ti patul si umbla.”
9 Îndata omul acela s-a facut sanatos, si-a luat patul si umbla. Ziua aceea era o zi de Sabat.
10 Iudeii ziceau, deci, celui ce fusese vindecat: „Este ziua Sabatului; nu-ti este îngaduit sa-ti ridici patul”.
11 El le-a raspuns: „Cel ce m-a facut sanatos, mi-a zis: „Ridica-ti patul si umbla.”
12 Ei l-au întrebat: „Cine este omul acela, care ti-a zis: „Ridica-ti patul si umbla?”
13 Dar cel vindecat nu stia cine este: caci Isus se facuse nevazut din norodul care era în locul acela.
14 Dupa aceea Isus l-a gasit în Templu si i-a zis: „Iata ca te-ai facut sanatos; de acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se întâmple ceva mai rau.”
15 Omul acela s-a dus si a spus Iudeilor ca Isus este Acela care-l facuse sanatos.
16 Din pricina aceasta, Iudeii au început sa urmareasca pe Isus si cautau sa-L omoare, fiindca facea aceste lucruri în ziua Sabatului.


Tabloul # 1 Lumea pacatoasa
Omul se naste în pacat, creste într-o lume pacatoasa, si fie ca vrea sau nu savârseste pacat dupa pacat, în raport de împrejurarile vietii. Consecinta pacatului savârsit este o lume alcatuita dintr-o multime de bolnavi, orbi, schiopi, uscati.

Toti acestia asteapta, constienti sau mai putin constienti, sa se întâmple ceva (sa se miste apele), pentru mântuirea, vindecarea lor.

În multimea aceasta mare de bolnavi zacea un om de 38 de ani, ca rod al nesabuintei sale tineresti, când din dorinta de a gusta din belsug din placerile vietii, si abuzând de pacat si-a distrus viata trupeasca.

Tabloul # 2
Dintre cei multi aflati la scaldatoarea Betezda, Domnul Isus în mod intentionat se opreste în dreptul acestui om sarman, pentru a ne învata minunatul adevar, mareata lectie privitoare la Har. S-a oprit Domnul în dreptul lui, întrebându-l de-a dreptul, „Vrei sa te faci sanatos?”

Har înseamna:
- Domnul vede
- Domnul stie (cunoaste)
- Domnul face primul pas
- Domnul întreaba (stârneste, trezeste)

Harul se manifesta (lucreaza, intra în actiune) dupa ce omul ales îsi recunoaste neputinta, falimentul, „N-am pe nimeni”. Domnul Isus Hristos este darul lui Dumnezeu pentru omul pacatos si bolnav pe pamânt, si când îl ai pe El esti posesorul tuturor binecuvântarilor lui Dumnezeu. Adica harul te face sanatos si bogat. Nu este meritul nostru, este alegerea Fiului lui Dumnezeu.

Harul alege, hotaraste si actioneaza (lucreaza). „Scoala-te” i-a zis Isus „ridica-ti patul si umbla.” Harul împlineste pe de-a-ntregul (în mod deplin) lucrarea hotarâta de Dumnezeu. Harul aduce vindecarea dar si responsabilitatea celui vindecat, „De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu ti se întâmple ceva mai rau”.

Tabloul # 3 Consecintele interventiei lui Dumnezeu
Harul este miracolul interventiei divine în viata omului pacatos (bolnav) care se manifesta îndata si produce bucurie fara de seama, si mânie. Îndata omul acela s-a facut sanatos, si-a luat patul si umbla.

(Va urma...)




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.