Seria Ponturi Creştine - Cum să judeci un cuvânt profetic?

Cam zilnic ne confruntăm cu mesaje, dacă nu chiar persoane, care pretind că au un cuvânt "profetic" din partea lui Dumnezeu. Cunosc persoane care folosesc acelaşi limbaj, aceleaşi cuvinte, aceiaşi prorocie cu orice persoană. Nu ştiu ce rol are să "joace" teatrul care îl joacă, dar astfel de persoane nu trebuiesc mereu acceptate în cadrul nostru ca fiind "veritabili". Nu tot ce spune un proroc / profet trebuie şi este tot timpul ceva din partea lui Dumnezeu. Poate e doar o părere personală sau o minciună gogonată.

Aşa cum discutam zilele trecute despre ultima ameninţare apocaliptică în mijlocul nostru, au început să apară în biserici, pe internet, în afara internetului, cu ajutorul internetului, etc., tot felul de proroci şi profeţi care pretind să ne aducă "cuvânt" proaspăt de la Dumnezeu. Unii dintre ei chiar confundă darul profeţiei cu darul traducerii limbilor, folosesc aceiaşi exprimare într-o limbă străină, dar traduc mereu alte cuvinte în limba naţionalilor la care se adresează. O astfel de prorocie / profeţie nu doar că trebuie analizată dar şi judecată şi înţeleasă.

Dacă o persoană pretinde să fi primit un cuvânt de la Domnul pentru tine, sau oricine altcineva, primul punct important este să "recunoşti pe cei care lucrează în mijlocul tău, care vă cârmuiesc în Domnul şi care vă sfătuiesc" (1 Tesaloniceni 5:12). Este acea persoană respectată în biserică şi în trupul lui Hristos, sau este un(o) rebel(ă) care s-a auto-intitulat şi numit profet, care a plecat dintr-o altă biserică pe o tentă negativă pentru că "pastorul nu era destul de spiritual"? Uneori pastorii detectează aroganţă şi mândrie şi un duh eronat, acesta este motivul pentru care "profetul singuratic" a fost înlăturat din adunarea sfinţilor! Aşadar, primul punct este să nu accepţi un cuvânt de la o astfel de persoană doar pentru că pretinde că "Domnul mi-a spus cutare şi cutare...". Informează-te cu privire la reputaţia şi caracterul acelei persoane.

Al doilea lucru care trebuie făcut este să examinezi dacă cuvântul este în totalitate în acord cu Scripturile - când spun în totalitate spun 100%. Niciodată nu va fi vreun cuvânt din partea Duhului Sfânt care să contrazică Sfânta Scriptură. Domnul nu va spune niciodată unei persoane să-şi părăsească partenerul de viaţă pentru un alt individ "mai spiritual", deoarece căsnicia este un legământ (unii au făcut aceasta în numele a "Domnul mi-a spus asta"). Domnul nu va permite vreodată unei persoane, în numele libertăţii creştine, să participe la folosirea de substanţe care produc beţie şi dependenţă unui individ, deoarece "beţivii" nu pot "moşteni împărăţia lui Dumnezeu" (1 Corinteni 6:10). Dumnezeu nu este autorul confuziei, şi nici autorul dezbinărilor din biserici unde indivizii sunt răniţi, ofensaţi şi care renunţă la a-i mai sluji lui Dumnezeu datorită confuziei şi neîncrederii create atunci când oamenii şi-au divizat loialitatea / încrederea lor. Dumnezeu este autorul "păcii... în toate bisericile" (1 Corinteni 14:33).

Al treilea lucru este faptul că un cuvânt profetic trebuie să fie în acord cu duhul tău şi va confirma doar ceea ce ştii deja. Deoarece vasele de lucru (prorocii) sunt oameni şi sunt supuşi greşelilor, cuvintele profetice trebuiesc judecate de alţi oameni maturi şi mai în vârstă din cadrul bisericii, după cum este scris: "Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece" (1 Corinteni 14:29). Cuvântul grecest pentru "judece" de aici este diakrino, care înseamnă "a separa în totalitate" şi implică abilitatea de a diseca cuvântul care a fost rostit şi a se vedea dacă este o declaraţie corectă. Cuvântul rădăcină krino este un termen legal, care înseamnă a lua o decizie pe baza informaţiilor prezentate, similar cu a fi informat cu privire la decizia unui juriu după ce s-a audiat informaţia pertinentă.

Când spui unei persoane care îţi aduce un cuvânt profetic că vei judeca mesajul prin împărtăşirea acestuia cu alţi credincioşi maturi, vei putea să spui dacă vorbitorul are duhul corect.

O persoană sinceră va fi de acord în această privinţă, însă "profeţii" care vorbesc din propriile lor duhuri se vor enerva la însăşi ideea că tu pui sub semnul întrebării integritatea şi autoritatea lor spirituală!

Notă: Acest mesaj este o adaptare a unui material publicat de Perry Stone în revista Charisma Magazine pe 20 martie 2013. Perry Stone este un autor best-seller a numeroase cărţi, acest articol fiind adaptat din cartea sa Exposing Satan's Playbook ("Demascarea cărţii de joc a lui Satan"). În viitor urmează să citiţi alte articole inspirate şi adaptate din scrierile lui Perry Stone. Nu uitaţi să vă abonaţi la acest blog pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi! Pentru abonare, folosiţi formularul din partea dreapta sus a acestui blog. Veţi primi mesaje doar atunci când apar articole noi pe acest blog.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.