Înţelegeri greşite - primul pas spre bârfă

Cu câteva zile în urmă am scris un articol despre David şi Ionatan care a produs mai multe înţelegeri "paralele", le-aş spune eu. Unii au avut bunul simţ să modifice titlul postării mele şi să spună altceva decât ceea ce declarase acel articol, alţi au interpretat faptul că eu aş fi un suţinător al mişcării homosexuale de astăzi.

Ca să nu mai lungim vorba, articolul de faţă este o explicaţie pentru cei care au început cu "bârfa" de la articolul postat pe blogul meu.

În primul rând, atunci când scriu ceva pe acest blog, personal verific veridicitatea şi autenticitatea materialului postat. Nu am îndrăzneala - deci nici tupeul - să pun pe acest blog lucruri care să producă dezbinare între creştini, deşi aşa cred unii. Mi-e milă de ei deja. Scopul scrierilor mele din acest blog este de a fi un semnal de alarmă pentru Creştinătatea de pretutindeni; personal îmi place şi doresc să prezint lucrurile aşa cum sunt, direct, fără ocolişuri, şi să chem pe oameni la schimbare, transformare, pocăinţă, sfinţenie.

În al doilea rând, atunci când cineva citeşte ceva pe acest blog trebuie să aibă în vedere ceea ce este scris, cum este scris şi de cine este scris. Există persoane care ştiu să citească aşa de bine printre rânduri, şi să spună la alţii ceea ce au citit ei, iar când alte persoane intră să citească, observă că nu prea e ceea ce a spus persoana cu "cititul printre rânduri". Nu vreau să fie o ofensă ceea ce scriu aici, dar recomand ca atunci când citiţi ceea ce scriu eu aici, fie că e vorba de un subiect mai aprins sau unul mai stins, sau ceva obişnuit, citiţi cu atenţie şi nu mai faceţi "telefonul fără fir cu alţii". Recomand de asemenea celor care citesc articolele de pe acest blog, şi au o obiecţie, sugestie, reclamaţie, nemulţumire, etc., să folosească formularul de la finalul articolului pentru a-mi lăsa un mesaj, sau să îmi trimită mesaj direct de pe pagina "Despre mine". Vă asigur că mesajele care au caracter delicat nu vor fi făcute publice - aşadar menţionaţi dacă doriţi sau nu doriţi ca mesajele din comentarii să fie sau nu făcute publice; fiecare comentariu de pe acest blog este moderat, deci nu scapă nimic şi nimeni. Să fie clar.

În al treilea rând, dacă ceva ce am scris pe acest blog te incită sau îţi place, nu mă chema la judecată pentru că sigur nu voi veni! Dacă vrei să discuţi ceva dintr-un articol / material postat aici, trimite-mi ÎN SCRIS un comentariu. Dacă eu am scris ceva ce nu ţi-a plăcut, scrie şi tu înapoi să mă combaţi. Dacă eu îţi spun ceva verbal în faţă, da, poţi să-mi răspunzi verbal în faţă. Dacă este scris, vreau răspuns în scris. Dacă nu ai curajul sau bunăvoinţa să-mi scrii, pot să înţeleg orice.

************

Îmi amintesc cu ceva timp în urmă că un presbiter de la o biserică s-a luat de mine pentru ceea ce am scris pe internet la un moment dat. Deşi ceea ce am scris nu era o ofensă pentru nimeni, nu am luat nici Numele Domnului în deşert, m-am semnat cu numele şi fotografia mea, acel presbiter a fost ofensat de faptul că eu am folosit un limbaj popular atunci când mă refeream la un om păcătos. În mintea mea s-a derulat ceea ce am scris, apoi ceea ce mi-a spus el (verbal, nu în scris, pentru că îi era greu, datorită bătrâneţii, nu?). Aveam ideea că el apăra pe păcătos - sunt sigur că asta făcea, din moment ce nu a scris că nu făcea asta. I-am transmis să-mi răspundă în scris la ceea ce am scris eu, nu vreau confruntare verbală, atâta timp cât nu am ofensat, jignit, demoralizat sau rănit pe cineva - fie că este vorba de o rănire fizică, spirituală, verbală, sau e altă natură. A refuzat şi cred că a făcut aceasta pentru orgoliul său. Să-i fie de bine!

Cu alte cuvinte, vă provoc să fiţi transparenţi. Comentaţi dacă vă place sau nu ceva. Mă ajută să înţeleg ceea ce văd cititorii mei prin ceea ce scriu. Şi atunci voi putea să scriu ceva mai profund, mai concret, mai la subiect. Deci, comentaţi! Mulţumesc!




2 comentarii:

  1. Să-mi fie cu iertare, poate că nu văd lucrurile extrem de obiectiv, însă sunt cumva dezorientat de cele afirmate de tine aici, Laurenţiu. Dacă acesta este un blog în care, expunându-ţi ideile pe marginea unor subiecte, poţi avea dreptate sau poţi greşi, de ce nu eşti combătut tot aici? De ce aici "se tace", iar apoi eşti "tras de perciuni" altundeva? (poate ar trebui chiar să îţi laşi favoriţi a la anglais, lol). Sincer să fiu, uneori mi-e jenă să comentez, din singurul motiv că mă gândesc că poate mă bag prea mult în seamă, chiar dacă nu dă lumea năvală să comenteze la o postare sau alta.

    Să fim serioşi, un om adevărat, ca să nu mai zic de un creştin adevărat, are proprietatea ideilor lui, a cuvintelor lui, rostite sau scrise. Dacă martirii creştinătăţii au murit pentru idee, adică Cuvânt, poate că ar trebui să respectăm mai mult cuvântul, măcar pentru că e rudă cu Cuvântul. Cât despre bârfă şi vorbe aiurea, chiar vreau să o spun aici - apucăturile astea îmi dau târcoale, mă fugăresc, uneori mă şi prind, şi mă tăvălesc de îmi sar fulgii; drept care sunt un nemernic. Dar dacă aş spune altceva, aş fi mincinos. Apoi.... mai bine nemernic sincer sau băiat fără cusur, mincinos?

    RăspundețiȘtergere
  2. Avand in vedere faptul ca unii citesc materialele si le "raspund" in alta parte (fie pe facebook, pe telefoane, etc.), cred ca imi da de gandit. Stiu pe cineva din biserica, care altceva nu are de facut decat sa citeasca pe bloguri ce au scris unii din biserica unde merge si el, apoi cand se intalneste cu "fratii", barfeste ce au scris aia pe acolo.


    Le e teama sa scrie un comentariu pentru ca le e teama sa fie barfiti, dar lor nu le e teama sa barfeasca pe altii pentru ca nu stiu ce pedeaspa vor lua cei care barfesc.


    Postarea aceasta este un raspuns la cineva care mi-a transmis un "comentariu" pe "alta" cale decat cea normala, adica pe blog aici... :) Nu stiu daca a citit acest material sau nu, nu stiu daca s-a simtit lezat sau nu, dar ii mai scriu si pe aceasta cale - scrie, daca ai ceva de zis si inceteaza cu barfa, clevetirea si vorbele desarte!

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.