Lecţii de la cel mai stupid om din Biblie

Cine credea vreodată că vom citi, din Biblie încă, materiale cu cel mai stupid om? Nu ne e destul că avem aşa de mulţi în jurul nostru, ba chiar şi în biserică - şi nu ştim cum să mai scăpăm de ei - şi acum să mai avem şi CEVA de învăţat de la ei? Cred că este cea mai bună glumă a zilei!

Poate că nu consideri la fel cu mine, însă au existat oameni în Biblie care au făcut lucruri fără să îşi folosească capul, menţionez doar pe câţiva: Adam, Cain, Esau, Faraon, Saul, Ahab, Iuda şi Simon Magul. Îmi place că în Biblie greşelile oamenilor nu sunt "diluate". Chiar şi cei mai sfinţi au dat-o în bară (vă vine şi vouă în minte Petru?), însă din fericire cei mai mulţi dintre ei au găsit iertare şi o a doua şansă. Ce altceva să-ţi mai crească speranţa decât acest lucru?

Există totuşi un personaj în Biblie, a cărui stupizenie face din el să fie parte dintr-o clasă unicat - asta şi pentru că el nu a realizat cât de lipsit de spiritualitate era de fapt. Dacă nu aţi reuşit să vă daţi seama despre cine este vorba... vă spun eu, Nabal. Însăşi numele său înseamnă "nebun". Iată câteva motive pentru care l-am catalogat pe Nabal în categoria "stupid":

Nabal nu îl cinstea pe Dumnezeu. El era un antreprenor şi şi-a construit o afacere prosperă cu oi şi capre (seamănă cu cineva parcă din România, nu?). Problema e că el era "aspru şi rău în faptele lui" (1 Samuel 25:3). El era tipul de persoană pe care nimeni nu şi-o doreşte în preajmă: pompos, corupt şi egoist. Atunci când David a ajuns la el, şi căuta mâncare pentru luptătorii săi, Nabal a refuzat să-l ajute. Lui nici măcar nu-i păsa de împărăţia lui Dumnezeu pentru că el era concentrat în totalitate pe construirea împărăţiei lui proprii!

Lecţia nr. 1: Băieţii deştepţi cedează tronul vieţilor lor - precum şi banii şi carierele lor - lui Hristos. Nabal nu a ascultat-o pe soţia lui. Dacă vă uitaţi în dicţionar la cuvântul macho, ar trebui să apară poza lui Nabal acolo. Soţia lui, Abigail, este descrisă ca fiind "inteligentă" (v. 3), şi ea este lăudată în versetul 33 datorită discernământului ei. Treaba e că Nabal nu a beneficiat de înţelepciunea soţiei lui pentru că el a ignorat-o. Ea era o femeie profund spirituală, şi ea l-a oprit pe David de la a face greşeala prostească să-l atace pe Nabal. David a ascultat-o pe Abigail, dar Nabal a refuzat-o cu aroganţă.

Lecţia nr. 2: Băieţii deştepţi se căsătoresc cu femei care îl iubesc pe Dumnezeu - şi ei învaţă să preţuiască sfaturile soţiilor lor. Nabal nu s-a debarasat niciodată de natura lui păcătoasă. Abigail a pictat o imagine deplorabilă despre soţul ei atunci când a implorat pe David să nu-l atace pe Nabal. Ea a spus: "Să nu-şi pună domnul meu mintea cu omul acela rău, cu Nabal, căci, cum îi este numele, aşa este şi el; Nabal îi este numele şi este plin de nebunie." (1 Samuel 25:25). Nabal nu s-a ridicat niciodată mai presus de depravarea trecutului său. El nu a devenit niciodată spiritual. El a refuzat să se schimbe.

Lecţia nr. 3: Băieţii deştepţi nu provin neapărat din mediile cele mai bune, însă ei se încred în Isus să-i elibereze de orice tendinţă păcătoasă. Nabal a lăsat ca patimile lui să-l controleze. După ce Abigail l-a prevenit pe David de la a ucide pe oamenii lui Nabal, ea a mers să-i povestească soţului ei, şi l-a găsit atât de beat încât a trebuit să aştepte până dimineaţa, ca să poată vorbi cu el. Alcoolul era drogul alegerii lui, şi el a devenit debilitat complet deoarece nu a putut renunţa la acel obicei.

Lecţia nr. 4: Băieţii deştepţi nu permit nici unui comportament nesănătos să-i controleze. Ei caută ajutor şi îşi mărturisesc păcatele lor. Nabal avea o inimă rea. Când i-a spus Abigail, într-un final, de felul cum a intervenit ea la David, şi cum că David era destinat pentru tronul poporului Israel, inima lui Nabal "a primit o lovitură de moarte şi s-a făcut ca o piatră" (1 Samuel 25:37). Condiţia sa fizică oglindea moartea sa spirituală. Refuzul lui încăpăţânat de a se supune autorităţii lui Dumnezeu l-a dus la mormânt cu mult mai devreme.

Lecţia nr. 5: Băieţii deştepţi menţin o părtăşie apropiată, intimă cu Isus aşa încât inima lor să rămână în starea de modelare. Una din tragediile generaţiei noastre este că aşa de mulţi bărbaţi creştini stau pe băncile din spate ale bisericilor, luptându-se să devină adevăraţi ucenici. Unii au fost vânaţi de anumite modele de comportament încă de când erau tineri, cu toate acestea ei nu au descoperit niciodată vindecarea sau eliberarea emoţională din ruşinea greşelilor lor. Unii sunt dependenţi în secret de alcool, droguri, pornografie sau jocuri de noroc. Sunt mulţi bărbaţi pentru care m-am rugat şi care se luptă în căsniciile lor deoarece ei îşi văd soţiile ca fiind ceva inferior lor. Uneori o atitudine aprinsă de macho erupe în furie sau chiar în violenţă.

Drept rezultat, multe femei - precum Abigail din relatarea biblică - suferă din cauza stupidităţii soţilor lor. Ele se roagă pentru o intervenţie sfântă. Ce s-ar întâmpla în această ţară dacă un număr imens de bărbaţi ar renunţa la egoismul lor, s-ar pocăi de nebunia şi prostimea lor, şi ar cere lui Dumnezeu să le zdrobească inimile lor împietrite? Evanghelia lui Isus are puterea de a face acest lucru posibil! Cu ocazia Sărbătorii Taţilor (sărbătoare care are loc în Statele Unite ale Americii în a treia duminică din iunie a fiecărui an - anul acesta pe 16 iunie 2013 - şi în alte ţări la diferite date şi sub diferite nume) mă rog ca Dumnezeu să aprindă o mişcare naţională printre bărbaţi care să frângă dependenţa, să oprească violenţa domestică, să reconcilieze familiile zdrobite şi să întoarcă pe Nabalii încăpăţânaţi în Davizi umili.

J. Lee Grady
Notă: Acest articol este o adaptare a unui mesaj predicat şi scris de J. Lee Grady (foto alăturat) în Charisma News pe 12 iunie 2013 (de unde a fost preluată şi imaginea de mai sus). J. Lee Grady este fost editor la Charisma şi directorul misiunii The Mordecai Project (themordecaiproject.org). El poate fi urmărit pe Twitter la @leegrady. Ultima sa carte, "Fearless Daughters of the Bible" (Fiice fără frică din Biblie) - de unde a fost adaptat acest material - este acum valabil şi în limba spaniola la Casa Creación. Articol tradus şi folosit cu permisiunea autorului. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final, și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.