Războiul spiritual - Între înţelegeri şi interpretări greşite

Unul dintre cele mai greşit înţelese subiecte din întreaga teologie şi învăţătură creştină este cel cu privire la războiul spiritual. Atunci când sunt discutate subiecte de acest gen apare şi tendinţa de a deveni puţin cam ciudate. Oamenii devin stranii, liderii pot devenii stranii, adunările de biserică pot devenii stranii. Aşadar, mai degrabă decât să trateze predicatorii şi învăţătorii Bibliei astfel de subiecte în mod direct, mai bine le evită.

Atunci când se evită ceva important pentru trupul lui Hristos, noi de fapt facem un rău mare acelora care au nevoie disperată de a fi împuterniciţi, atinşi cu impact şi pregătiţi pentru războiul spiritual. Vrăjile iadului sunt în aplicare atunci când biserica ignoră realitatea războiului spiritual. Noi nu vom câştiga niciodată o luptă pe care refuzăm să o recunoaştem.

Nu e nevoie să facem o senzaţie din războiul spiritual - este deja senzaţional! Faptul că există o lume dincolo de această lume (pe care o vedem cu ochii noştri fizici) este senzaţional - nu vi se pare? - o lume din tărâmul spiritual care este, fiecare bucăţică, pe atât de reală ca lumea în care tu şi cu mine trăim şi o înţelegem; o lume plină cu îngeri, demoni, un diavol, şi un Dumnezeu atotputernic - aceasta este uimitor în totalitate!

Ceea ce am observat, totuşi, în multe cercuri creştine, sunt manipulările şi înţelegerile greşite cu privire la acest subiect. Sunt martor al faptului că această învăţătură este senzaţionalizată în aşa fel încât să provoace interes public şi tulburare pe costul acurateţei biblice. Toată învăţătura şi revelaţia cu privire la acest subiect trebuie să se bazeze pe fundaţia fermă a adevărului biblic. Orice altceva este inexact şi ne va conduce la probleme şi deseori la teamă.

În calitate de credincioşi născuţi din nou nu ar trebui să ne temem de nimic! Singura cale prin care un credincios pierde în războiul spiritual este prin a refuza să lupte. Şi atunci când îţi trezeşti, într-un final, mintea ca să lupte, este de o importanţă extremă să-ţi cunoşti duşmanul.

Prima cheie spre victorie în lupta spirituală este aceasta: Trebuie să crezi în existenţa tărâmului spiritual. Trebuie să crezi că acest tărâm este real şi tangibil. Domeniul spiritual nu este un basm cu zâne ce există în minţile copiilor şi ale celor superstiţioşi, ci este real. Cu alte cuvinte, trebuie să crezi că ceea ce vezi (cu ochii fizici) nu e tot ceea ce există acolo. Trebuie să crezi şi să recunoşti că există ceva mai mult.

Singura modalitate prin care un credincios poate să piardă în războiul spiritual este prin a refuza să lupte.

Războiul spiritual este ceva ce are loc în fiecare zi. Decurge în 24 de ore pe zi, şi se întâmplă fie că realizăm sau nu aceasta. Doar pentru că ignorăm ceva, nu înseamnă că acel lucru nu există. Se pare că mulţi oameni suferă astăzi de boala "struţăreală". Ei cred că dacă acţionează precum un struţ cu privire la lucruri de genul luptei spirituale, atunci acest lucru nu se întâmplă. Poate că-şi bagă capul în nisip şi îl ignoră, însă el (războiul spiritual) tot se desfăşoară! Suferi cumva de struţăreală?

Una din cele mai măreţe şi mai respectate voci din Creştinismul modern crede în războiul spiritual. Billy Graham explică realitatea războiului spiritual în cartea sa, Angels (Îngerii). El descrie această luptă spirituală ca un război ce a început în însăşi inima lui Lucifer.

Există un incredibil război spiritual care are loc cu o înverşunare neîncetată. Oriunde este la lucru Dumnezeu, forţele satanice sunt şi ele de asemenea prezente. Puterile iadului caută să saboteze şi să distrugă planul şi agenda lui Dumnezeu pentru fiecare om, femeie, băiat şi fată de pe Planeta Pământ.

Încă de la căderea lui din rai, Lucifer nu a renunţat. El este maestrul înşelăciunii, şi el, împreună cu forţele sale demonice, fac tot ceea ce pot pentru a aplica dominaţia satanică.

Diavolul este serios cu privire la lupta spirituală, şi noi trebuie să fim de asemenea. Satan este mai disperat, mai determinat şi mai aprins decât oricând. Pe măsură ce ne apropiem de sfărşitul veacului, el vede şi cunoaşte - la mâna întâi - despre victoria crucii lui Isus Hristos. Nu trebuie să fie nici o îndoială că acesta este un război. "Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul..." (1 Petru 5:8).

Potrivnicul (sau adversarul) este un termen războinic. Satan se luptă cu disperare să te distrugă, să-ţi distrugă destinul, scopurile tale, familia ta. Nu fi înfrânt sau consternat; dacă crezi în Isus Hristos (şi eşti credincios Lui), eşti un învingător!

Poate că te gândeşti, "Mulţumesc că îmi spui aceasta, pentru că nu mă simt cu siguranţă a fi un învingător!" E ca un  boxer care s-a luptat cu un oponent puternic; a primit bătaie destul de rău; nasul îi sângera şi era rupt, buzele îi erau rănite şi pline de sânge, iar ochii erau vineţi, umflaţi şi închişi. A sunat clopotul şi el s-a dus spre colţul său în ring, şi antrenorul său îi spunea, "Eşti bine; oponentul nici măcar nu a pus mâna pe tine!" Boxerul a privit la antrenorul său cu ochiul cel teafăr şi a replicat, "Păi atunci ai face bine să fii cu ochii pe arbitrul ăla, pentru că cineva din ringul ăla e pe cale să mă omoare în bătaie!"

Am fost cu toţi în astfel de locuri, nu? Au existat momente când ne-am simţit că pierdem în mod oribil în lupta noastră spirituală. Poate că te afli în această situaţie chiar acum, aş vrea totuşi să te încurajez: Rezultatul tău este deja stabilit. În timp ce te încrezi în Domnul, vei învinge - şi tu învingi!

Înainte să putem sesiza ce este războiul spiritual, trebuie să recunoaşte ce nu este acesta. Din nefericire, în mare parte din domeniul bisericesc de astăzi nu avem încă o imagine clară a războiului spiritual. Să clarificăm ceva: Războiul spiritual nu este urlatul, strigatul sau ţipatul. Nu este ridicarea volumului vocii tale şi să ameninţi pe diavol. Dacă chiar ai putere, poţi şopti şi demonii se vor cutremura. Nu spun acum că e ceva deplasat cu privire la pasiune şi emoţie, însă nici una din acestea nu este război spiritual. "Pentru că noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veşnice." (2 Corinteni 4:18).

Pavel declară aici că există o lume care nu este văzută; aceasta este o lume supranaturală, şi în această lume nevăzută are de fapt loc războiul spiritual. Încă de la început a existat o linie neclară între lumea naturală şi lumea spirituală; la apusul creaţiei, când Adam şi Eva au ajuns în Grădina Edenului, şi Satan ajunsese, şi războiul spiritual a început.

Această zbatere se numeşte război deoarece Satan şi tot iadul este într-o rebeliune totală faţă de Dumnezeu. Războiul spiritual se poate manifesta în multe feluri diferite. Atunci când suntem ispitiţi să participăm la un păcat şi comportament nelegiuit, lupta este pornită. Aceasta are loc atunci când suntem răniţi, loviţi sau dezamăgiţi de cei pe care-i iubim, sau în care avem încredere. E o luptă spirituală de a nu deveni amar, mânios şi neiertător. Duşmanul va orchestra situaţiile ce sunt puse la cale pentru a ne înfrânge, şi poate deveni o luptă grea să te menţii victorios, plin de bucurie şi chiar mântuit!

Războiul spiritual poate avea loc oriunde - acasă, la lucru şi chiar la biserică! Să nu uiţi aceasta niciodată: Şi diavolul se ştie că merge la bisercă. Acum este important să înţelegi acest adevăr: Chiar în acest moment are loc o mare bătălie spirituală. Poate te miri dacă Dumnezeu este îngrijorat, şi răspunsul ar fi un NU categorig şi răsunător. Dumnezeu este în control total şi nu se află în nici un fel de pericol din partea lui Satan.

Suntem angajaţi în război, mizele sunt enorme şi duşmanul nostru este Satan. Duşmanul nostru este duşmanul lui Dumnezeu, şi acest duşman este Satan. Pentru a înfrânge un inamic, este de o importanţă maximă să ştii cine este duşmanul tău. Atunci când îţi cunoşti duşmanul, te afli pe calea spre victorie sigură.

Satan nu este un dumnezeu rău, care să fie versiunea rea a lui Jehova Dumnezeu. El vrea ca tu să crezi asta, însă nu-i da lui acest credit! El nu este Dumnezeu deloc; el este un înger căzut. Satan este o fiinţă creată.

Dumnezeu, pe de altă parte, nu a fost niciodată creat; El este Creator. El a fost din totdeauna şi întotdeauna va fi. El este atotputernic şi nu are limitări. Acesta este unul din lucrurile care-L fac Dumnezeu. În contrast, Satan nu este atotputernic, şi el are limitări. Există un avantaj extraordinar câştigat de credinciosul care recunoaşte şi exploatează slăbiciunile diavolului.

Fii încrezător şi plin de curaj, pe măsură ce capeţi mai multă înţelegere în acest domeniu; tot cerul este de partea ta!

Notă: Materialul de mai sus este preluat/adaptat dintr-un articol scris de Jim Raley (foto dreapta) în revista Charisma Magazine pe 7 iunie 2013 (de unde a fost preluată şi poza de mai sus) şi este o adaptare din cartea sa "Hell's Spells" (Vrăjile Iadului); Jim Raley este pastor principal la Calvary Christian Center din Florida.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.