Seria Ponturi Creştine - Cum să îţi dai seama de (şi să tratezi pe) un nebun din mijlocul tău?

Câţi dintre noi nu avem de a face la locul de muncă, la şcoală şi poate chiar în biserică - adesea - cu oameni nebuni?

Biblia vorbeşte de patru tipuri de nebuni în cartea Proverbe, conform înţelepciunii evreieşti. Unul din acei nebuni este de fapt considerat un termen pozitiv. Marvin Wilson, autorul cărţii "Our Father Abraham" (Tatăl nostru Avraaam), a scris în mod incisiv cu privire la diferitele înţelesuri ale cuvântului nebun: "În literatura de înţelepciune biblică, elevii înţelepţilor şi ai mentorilor sunt cei neînţelepţi, adesea având termenul de 'nebuni' (Proverbe 1:7) sau 'cei simplii' (1:22).

În literatura de înţelepciune, nivelurile diferite de nebuni - atât cei tineri cât şi cei bătrâni - sunt materialul brut cu care trebuiau să lucreze înţelepţii, şi aceştia reprezintă grade variate de neîndemânare. Probabil că mai mult decât orice altceva, termenul de nebun este o descriere a unei atitudini, îndoire a minţii, sau direcţie în viaţă, care are nevoie de corectare. Diferitele cuvinte evreieşti pentru nebun apar de mai mult de o sută de ori în cartea Proverbe".

Referinţa la cineva că este un nebun nu era neapărat un termen negativ, cu alte cuvinte.

Un nebun simplu, sau peti, este o persoană care face greşeli dar le îndreaptă repede şi este restaurat în părtăşia cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Regele David era un nebun simplu - unu care făcea greşeli, dar care a menţinut o inimă plină de pocăinţă faţă de Dumnezeu. Acesta e motivul pentru care Dumnezeu nu s-a întors de la el pentru multele sale păcate.

Nebunul împietrit, kesil şi ewil, este unul care face greşeli dar care nu învaţă niciodată din ele, şi nu va asculta de alţii. Astfel de oameni se pot aştepta ca mustrarea lui Dumnezeu să continue şi se spune despre ei că "mănâncă roada propriilor umblări" (Proverbe 1:31). Nebunul împietrit "se întoarce la propriul său vomat". Regele Saul era un nebun împietrit, unul care făcea greşeli şi care continua în ele chiar şi după ce realiza că greşise.

Vom greşi în propriile noastre căi. Întrebarea este, odată ce cunoaştem că am făcut o greşeală înaintea lui Dumnezeu, facem noi ajustările necesare care să-i permită Lui ca să intervină în dreptul nostru? Şi vom evita noi aceiaşi cursă de acţiune în viitor? Dumnezeu spune că dacă o vom face, El va revărsa Duhul Său peste noi (Proverbe 1:23). El îşi va face cunoscute cuvintele Sale către noi.

Al treilea nivel de nebun menţionat în Proverbe este nebunul batjocoritor, sau letz. Acesta batjocoreşte lucrurile lui Dumnezeu. Acest cuvânt înseamnă "jecmănitor" sau "zeflemist". Atunci când te întâlneşti cu oameni cinici care nu ţin seama de lucrurile lui Dumnezeu, cunoşti că aceştia sunt nebuni batjocoritori.

Al patrulea nivel de nebun este nebunul care neagă pe Dumnezeu, sau nabal. Acest termen se relatează la persoana ticăloasă din punct de vedere moral, care ignoră dezonoarea pe care o aduce el asupra familiei sale, şi care dispreţuieşte sfinţenia (vezi Proverbe 17:21). Această persoană spune, "Nu există Dumnezeu". Prin a eşua să recunoască pe Dumnezeu pentru cine este El de fapt, nabalul se declară pe sine a fi un nebun tăgăduitor de Dumnezeu.

Am găsit că este ajutător să încerci să înţelegi dacă oamenii sunt apţi de a fi învăţaţi. Sunt ei nebuni simplii - cei care fac greşeli, dar încearcă să înveţe din ele? Pot lucra cu aceşti oameni.

Dacă simt că lucrez cu un nebun încăpăţânat, ştiu că nu ar trebui să irosesc mult timp cu acea persoană. Isus nu a petrecut mult timp să încerce să convingă pe tânărul bogat. El a prezentat adevărul şi l-a lăsat pe tânăr să ia decizia sa. Unii oameni trebuie să fie zdrobiţi înainte să poată deveni nebuni simplii. Uneori este poate mai bine să laşi pe Satan să muşte din oameni până ce terenul este destul de fertil să le poţi prezenta acestora adevărul.

Cere-i lui Dumnezeu să te facă un nebun simplu care învaţă din propriile greşeli şi care capătă înţelepciune drept rezultat.

"Frica de Domnul este începutul cunoştinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi disciplina" (Proverbe 1:7 - tradus după versiunea engleză)

Notă: Articolul de mai sus este o adaptare a unui material scris de Os Hillman în Charisma Magazine în 25 aprilie 2013. Os Hillman este preşedintele organizaţiei Marketplace Leaders şi autor al cărţii Change Agent (Agentul de Schimbare) şi TGIF Today God Is First, (ADEP - Astăzi Dumnezeu Este Primul) un devoţional gratuit trimis pe email. Fotografia din acest material este preluată din articolul sursă. 




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.