Sfaturi pentru tătici

Vrei să fii tăticul care să nu ruineze viaţa copiilor săi. Eu da! Nu te cunosc personal, dar lucrul acesta îl ştiu despre tine. Asta pentru că eu vreau ca al meu copil să poată privi în urmă, spre copilăria sa, şi să poată spune, "Tăticul meu a fost un tătic bun. El nu mi-a stricat viaţa. Şi eu îl iubesc pe Isus datorită tăticului meu".

Dacă ar fi să aibă cineva de zis ceva cu privire la paternitate, acesta ar fi Cel care a creat-o; Dumnezeu are cele mai bune lucruri de zis în această privinţă, pentru că ştim că El este un tată bun - "Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Şi suntem. Lumea nu ne cunoaşte, pentru că nu L-a cunoscut nici pe El." (1 Ioan 3:1)

Mai jos vă prezint o serie de sfaturi (sau porunci, sau îndemnuri, cum vreţi voi să le numiţi) ale paternităţii (adică sfaturi pentru tătici, cum spune de altfel şi titlul acestui material):

1. Nu-ţi provoca copiii la mânie (Efeseni 6:4)
Nu-ţi umili copilul în public. Nu îi oferi o disciplină necuvenită şi nedreaptă. Nu te râde de el, nici măcar în privat, când eşti tu cu copilul / copiii tău / tăi. În schimb, joacă-te cu el, iubeşte-l, fii "prezent" şi caută modalităţi de a-l onora.

2. Creşte-i în Domnul (Efeseni 6:4)
Du-i pe copiii tăi la o biserică sănătoasă unde să se poată închina în mod consistent. În calitatea ta de adult, tu conduci calea în privinţa frecvenţei la biserică, şi felul de a trăi viaţa în mod deschis şi onest cu ceilalţi [din jur]. Trăieşte-ţi credinţa acasă.

3. Nu-ţi instiga copiii... ei vor deveni descurajaţi (Coloseni 3:21)
Încurajează-ţi copiii! Arată-le că eşti mândru de ei... chiar şi atunci când colorează dincolo de linie. Sau poate în special când colorează şi depăşesc liniile dintr-un desen, sau carte de colorat. Când ei ştiu că l-au făcut pe tata mândru, aceasta este o mare realizare. Fă-i să ştie aceasta în mod constant, şi ajută-i pe copiii tăi să înfrâneze descurajarea. Nu vei vrea ca ei să caute sensul lor de aprobare şi valoare din partea lumii - crede-mă, nu vei vrea aceasta.

4. Disciplinează-ţi copiii (Proverbe 3:12; Evrei 12:10)
Disciplina pe moment pare negativă, însă este pentru binele copiilor noştri. Aceasta ajută la crearea unei structuri, să înveţe diferenţa între bine şi rău, şi modelează inimile copiilor noştri. Aceasta îi ajută să înţeleagă disciplina lui Dumnezeu, care este pentru binele nostru. Tatăl care nu-şi disciplinează copilul său este un tată neiubitor, aspru şi prostesc.

5. Nu abuza verbal, fizic, emoţional sau spiritual (Coloseni 3:8)
Aceasta este complet păcătos. Nici măcar nu recurge la aşa ceva. Ceea ce au făcut copiii tăi nu va necesita aceste lucruri. Niciodată!

6. Distrează-te (Proverbe 17:22)
Bucură-te de copiii tăi! Nu fi plictisitor. Mergi afară cu ei şi jucaţi-vă. Du-i în parc, la un joc cu mingea; la zoo; jucaţi-vă de-a v-aţi-ascunselea. Descoperă ceea ce iubesc ei şi fă acel lucru cu ei. O să te iubească pentru acest fapt.

7. Dă-le daruri bune (Luca 11:13)
Dă-le copiilor tăi ceva ce vor îndrăgi. Studiază-i şi descoperă ceea ce le place. Poate că e vorba de un joc video; sau de o mănuşă de baseball, o carte, un CD, o anumită bomboană. Mergi şi descoperă-ţi copiii şi interesele lor. Apoi du-te şi ia-le ceva ce ei vor iubi.

8. Îmbrăţişează-i (Eclesiastul 3:5; 2 Corinteni 1:3-4)
Îmbrăţişează-ţi copiii. Dă-le mângăiere. Fă-i să ştie că sunt în siguranţă alături de tine. Dumnezeu ne iubeşte şi ne mângâie... să facem şi noi la fel cu copiii noştri.

9. Spune-le că-i iubeşti (Ţefania 3:17 *)
Spune-le acest lucru în fiecare zi. Nu-i lăsa să se îndoiască niciodată de faptul că-i iubeşti atunci când uiţi sau eşuezi să le spui acest lucru. Dumnezeu vorbeşte deasupra noastră... să vorbim şi noi peste şi către copiii noştri.

* Versetul din Ţefania 3:17 este o "întindere în aplicaţie", nu vă stresaţi prea tare. Faptul că "Dumnezeu se bucură de tine" (în limba engleză este folosit termenul că "El se bucură deasupra noastră", în sensul că El exprimă bucuria Sa spre noi din ceruri, nota îmi aparţine), de mine, se poate aplica şi la taţii care se bucură în dragostea lor pentru copiii lor. Ceea ce TREBUIE să includă  ideea ca tu să spui copiilor tăi că-i iubeşti. Corect?

10. Fii prezent (Deuteronom 31:6)
Îţi poţi abandona copiii fără să părăseşti camera în care eşti. Ştiai asta, nu? Poţi să evadezi în ceva diferit de ceea ce te înconjoară şi de cine este în jurul tău. Aşa că mai lasă telefonul. Stinge TV-ul. Sau SMS-urile. Timpul e prea scurt, şi ei - copiii tăi - sunt prea preţioşi, pentru a fi consumat în fiecare moment cu altceva.

E vremea ca tăticii să fie tătici. Să avem o dragoste aprinsă pentru copiii noştri şi să-i îndreptăm în mod constant spre Domnul Isus. Sunt gata să am o relaţie contra culturală cu copilul meu. Dar tu?

Ai mai avea ceva de adăugat la cele sfaturile de mai sus? Dacă da, aştept comentariile tale mai jos. 

Notă: Articolul de faţă a fost preluat / adaptat de pe blogul lui Ben Reed (foto alăturat), tradus şi folosit cu permisiunea autorului.

Ben Reed este autorul unei cărţi despre grupele mici din biserică, carte ce va fi lansată în toamna anului 2013. Anterior a mai publicat în Collegiate Magazine, Outreach Magazine şi a fost co-autor la Engage, un studiu pentru grupele mici, centrat pe Evanghelie, publicat de Threads Media. Ben Reed este tată şi pastor şi scrie pe blogul său diferite subiecte din domeniul teologiei şi a vieţii.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.