Studiu uimitor: Lumea devine tot mai religioasă - Ateismul este în declin

Un nou studiu spune că lumea de astăzi este mult mai religioasă decât acum 4 decade în urmă, şi această tendinţă va continua până în anul 2020, şi probabil şi după, chiar dacă partea globală de oameni nereligioşi este într-o scădere susţinută.

Procentajul celor care sunt religioşi continuă să crească, conform studiului intitulat "Creştinismul în contextul său global, 1970-2010", efectuat de Centrul pentru Studii al Creştinismului Global din cadrul seminarului teologic Gordon Cronwell Theological Seminary din Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

În 1970, circa 80% din populaţia lumii era religioasă, şi prin anul 2010 această sumă a ajuns la 88%, cu o creştere proiectată la circa 90% în anul 2020, declară raportul. Creşterea aderenţei religioase poate fi atribuită în mare parte renaşterii religiei din cadrul Chinei, notează acesta.

În anul 1970 populaţia agnostică* şi ateistă pretindea că are 19,2% din populaţia totală a lumii, în mare parte datorită comunismului din Europa de Est şi China. Totuşi, după căderea Uniunii Sovietice din 1991, numere mari de oameni din categoria celor nereligioşi s-au întors spre [o] religie.

Conform raportului, proiecţiile pentru 2020 indică o scădere susţinută a părţii globale de nereligioşi, în mare parte pentru că China este martora unei renaşteri a Budismului, a Creştinismului şi a altor religii, Creştinismul este de asemenea în creştere în Europa de Est.

"Dacă această tendinţă creşte, agnosticii şi ateiştii vor fi o porţiune mai mică din populaţia lumii în 2020 faţă de cât erau în 2010", spune raportul. "Deşi numărul de ateişti şi agnostici continuă să fie în creştere în lumea Vestică, creşterea curentă a variatelor religii din China în special (unde locuiesc majoritatea celor nereligioşi de astăzi) sugerează o viitoare creştere demografică continuă a religiei."

Creştinismul şi Islamul domină demografia religioasă şi se aşteaptă să continue această dominaţie în viitor, conform raportului, care arată că cele două religii au reprezentat 48,8% din populaţia globală din 1970, şi prin 202 aceastea vor reprezenta, probabi, circa 57,2%. Acest studiu prezice de asemenea că vor fi în jur de 2,6 miliarde de creştini în 2020.

Religiile care cresc cel mai repede în timpul următoarei decade se prea pare că vor fi credinţa Baha'i care creşte cu 1,7% pe an, Islamul la 1,6%, Sikhismul la 1,4%, Jainismul la 1,3%, Creştinismul la 1,2%, şi Hinduismul la 1,2%. Fiecare dintre acestea cresc mai repede decât populaţia lumii la 1,1 procente.

Studiul a descoperit faptul că partea globală a populaţiei din Nord devine mult mai diversă din punct de vedere religios, cu multe ţări care devin căminul unui număr mare de religii ale lumii, în timp ce diversitatea religioasă este în scădere în ţările globale din Sud, unde în mare parte creşte o singură religie, ori Creştinismul, ori Islamul.

Raportul subliniază marea schimbare a Creştinismului din partea globală de Sud în secolul al 20-lea, o tendinţă care se aşteaptă să continue şi în viitor. În timp ce 41,3 procente dintre toţi creştinii erau din Africa, Asia sau America Latină în 1970, numărul se aşteaptă să crească la 64,7 procente în anul 2020.

Între 1970 şi 2020, toate tradiţiile creştine vor creşte probabil mai rapid decât populaţia generală din partea globală de Sud, conform raportului. În acelaşi timp, Creştinismul este în declin la un procent al populaţiei din partea globală de Nord "la o rată dramatică". Aceasta poate fi atribuită ratei natalităţii din ţările europene, care este sub nivelul celor care sunt la nivelul pensionării sau a populaţiei în vârstă. Schimbarea globală a fost reflectată în alegerea Cardinalului Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, Argentina, drept Papa Francis, primul cap al Bisericii Catolice Romane din America Latină, indică studiul.

Materialul de mai sus a fost scris de Anugrah Kumar pentru ChristianPost, de unde a fost adaptat. Fotografia a fost preluată din newsletterul celor de la ProphecyNewsWatch.com. Toate drepturile rezervate.

* Notă, pentru cei care au definiţii eronate legate de agnosticism, acesta este şi reprezintă persoanele care spun că este imposibil să-l cunoşti pe Dumnezeu, comparat cu ateiştii care nu cred deloc că există Dumnezeu (fie că e scris cu literă mare sau mică la început) --- Nota îmi aparţine.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.