Palpitaţii la tentaţii la care le poţi spune "pass"

Fiecare tentaţie care ne apare în viaţă - fie că este vorba de ceva dorit sau nedorit, real sau ireal, gândit ori văzut - are menirea să ne facă să eşuăm într-o zonă din viaţa noastră. Proabil că pentru unii dintre noi una dintre "ispite" este dependenţa de film. Pentru unii este dependenţa de ştiri, alţi poate că au viciul consumului de materiale nocive corpului uman (putem intra în aşa de multe detalii aici încât nu ne-a mai opri curând din enumerat...). Cele mai chinuitoare şi mai insuportabile tentanţii cred că sunt cele în care intrăm singuri şi din care nu dorim să ieşim, asta pentru că începem să iubim acel lucru.

Cunoaşteţi povestirea cupului care s-a căsătorit, şi tipa avea o singură regulă pentru tip în casă: să nu se atingă niciodată de cutia ei neagră, să nu o deschidă, şi să nu privească în ea?

Au trecut mulţi ani şi cei doi au avut o căsnicie fericită. La un moment dat ea a trebuit să plece să se întâlnească cu o prietenă şi el trebuia să plece în altă parte. Fiind atât de curios - probabil că memoria îl şi chinuia de atâta timp cât a tot trebuit să spună "nu" mereu la gândul de a se apropia de cutie, ce să mai zicem de deschiderea ei fizică - s-a asigurat că soţia lui era plecată de acasă, şi a scos cutia neagră de sub pat... şi a deschis-o. În ea a găsit un cofrag de ouă şi sub el o sumă mare de bani - să zicem 3000 de dolari. A închis cutia şi apoi a pus-o înapoi sub pat, aşa cum a şi găsit-o.

A plecat în treaba lui şi seara a revenit acasă, întâlnindu-se cu soţia lui. "Nevastă, am sosit!" Ea îl întâmpină şi citi în ochii lui că ceva se întâmplase... Nemaiputând să se abţină el s-a mărturisit... că a deschis cutia şi apoi primul lucru care a întrebat-o a fost ce era cu cei 3000 de dolari. În clipa aceea ea şi-a dat seama despre ce era vorba şi i-a mărturisit soţului ei, "De fiecare dată când tu exagerai am ales să nu te corectez, ci să pun un ou în cofrag, şi când ajungeam la 10 ouă, le vindeam...". Apoi ei şi-au dat seama că el avea o dependenţă şi ea a făcut bani din urma lui, în loc să-l ajute să se corecteze. Imaginaţi-vă ce relaţie au avut ei până atunci în viaţă....

Sunt sigur că ştiaţi altă variantă a acestei povestiri, însă am folosit această mică întâmplare pentru a vă relata ideea că, deşi poţi rezista unei tentaţii, uneori poţi ceda înaintea ei, şi dacă nu te corectezi la timp, acea tentaţie devine obicei în viaţa ta; mai apoi acel obicei devine parte din caracterul tău... şi va fi mai greu de corectat.

Nu ştiu cu ce tentaţie sau ispită te lupţi tu, însă sunt sigur că ai prieteni în jurul tău care te-ar putea ajuta. Asta pentru că atunci când eşti responsabil faţă de cineva pentru acţiunile şi gândurile tale, persoana cealaltă îţi ţine socoteala "încălcărilor" tale, şi te ajută să te îndrepţi. Ai nevoie de prieteni care să nu-ţi susţină greşelile pentru că aşa vei merge din jos în mai jos; ai nevoie de prieteni care să te corecteze şi să te ajute, pas cu pas, să învingi tentaţia şi să nu ajungi la dependenţă. Să faci paşi de progres, nu paşi de regres.

Am urmărit recent o parte dintr-o comedie, de fapt este un film care tratează o problemă legată de dependenţa a trei prieteni de... sex. Filmul cu pricina se numeşte "Thanks for Sharing" (Care este disponibil în cinematografe sub numele de "Tentaţii (i)rezistibile") şi redă fazele pline de umor prin care trec cei 3 pentru a-şi "corecta" o problemă mai veche legată de sex.

Ideea tratată de regizorul filmului, Stuart Blumberg, care îi pune pe cei trei tipi - adică pe Mike, Adam şi Neil (oarecum parcă puşi şi în ordinea timpului trecut de când aceştia se luptau cu tentaţia menţionată anterior) - nu este alta decât participarea lor la un program prin care să poată să iasă din dependenţa lor. Ei trebuie să realizeze că au o problemă, că vor să o rezolve... şi încep să înveţe să accepte lucrurile din viaţă dintr-o altă perspectivă, prin a spune "pass" tentaţiilor la care pot ceda aşa de simplu şi de lesne.

Cred că fiecare persoană de sex masculin are multe tentaţii în capul său. Fiecare are nevoie de prieteni care să-l inspire la a învinge ceea ce îi crează o tendinţă spre ceea ce este nenatural şi, logic, că se vor evita efectele secundare nedorite.

Îmi aduc aminte, cu mult timp în urmă, am avut ocazia să întâlnesc pe un tânăr care a avut multe relaţii sexuale în viaţa sa. Într-un final a ajuns să descopere că avea SIDA şi... din ură faţă de boala care o primise şi el de la altcineva, a dorit să-i îmbolnăvească pe cât mai mulţi, din răzbunare. Totul a durat până la un moment dat când viaţa lui a fost schimbată de o întâlnire spirituală, unde a înţeles că Dumnezeu îl iubeşte, şi îi iartă trecutul său, dacă se întoarce către El cu întraga inimă. La întâlnirea de studenţi unde am avut ocazia să-l întâlnesc pe acest tânăr, deşi părea foarte suspicios, vulnerabil şi fragil parcă, a mărturisit că Dumnezeu l-ar fi vindecat de SIDA şi că i-a schimbat viaţa.

I-am solicitat un interviu pentru a scrie un articol despre viaţa lui, dar nu a fost de acord. (Pe vremea aceea eram voluntar la un ziar independent din Bucureşti.) El de fapt urma încă un tratament, însă ceva se schimbase la el. Se oprise din a-i mai infecta pe alţii cu virusul SIDA, a înţeles că a fi curat în viaţă, şi a te păstra pentru persona care îţi va fi partener de căsătorie şi de viaţă este mai de preţ decât să te defăimezi pe tine însuţi, pe alţii şi apoi să trăieşti o viaţă întreagă în ruşine.

Am întâlnit şi am auzit de mulţi slujitori bisericeşti care ei înşişi vorbeau despre lepădarea de tentaţiile sexuale, ca mai apoi să se audă că ei înşişi au căzut pradă acestor tentaţii! Sunt sigur că ei nu ar fi învăţat nimic din filmul de care vă zic mai sus. Acum ei sunt denigraţi, văzuţi negativ şi respinşi de comunitate, biserică şi apropiaţii lor, pentru că... au ajuns să se facă ei înşişi nişte făţarnici. Şi dacă stăm să ne gândim bine, poate că era bine să înveţe să spună "pass" tentaţiilor şi să fie tari pe poziţie. De acest lucru nu se scapă doar prin participarea la câteva sesiuni de consiliere, cluburi unde participanţii îşi mărturisesc unii altora "scăpările lor". Totul începe cu un gând. Atunci când gândul ajunge să fie adus la acţiune... deja totul este prea târziu. Aşadar lupta trebuie dusă la nivel de gândire, de a fi responsabil înaintea cuiva apropiat ţie, de a alege să nu cazi în groapa propriilor fantezii păcătoase, ci să te menţii curat, separat, prin puterea şi ajutorul lui Dumnezeu - aceasta pentru că El este Creatorul fiinţelor noastre.

Notă: Această postare a fost scrisă pentru SuperBlog 2013.





Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.