12 lucruri care pot provoca falimentul căsniciei

Sigur că nu doreşti ca mariajul tău să falimenteze, nu? Vrei să dureze pe viaţă.

Dar dacă prea multe din lucrurile înşirate mai jos se regăsesc în viaţa ta, s-ar putea ca mariajul tău să se îndrepte într-o direcţie periculoasă.

1. Lucrezi mai mult la nunta ta decât la căsnicia ta. Petreci sute de ore plănuind şi pregătind nunta – locaţia, rochia, lista de invitaţi, domnişoarele de onoare, cavalerii, ceremonia, jurămintele – dar alegi să nu petreci timp plănuind şi pregătind creşterea căsniciei tale.

2. Crezi despre căsătorie că este un contract. Chiar dacă nu o spui, crezi de fapt despre căsătorie că este o tranzacţie între doi oameni, un contract şi nu un legământ. Ai concepţia că majoritatea lucrurilor din relaţia ta sunt negociate – „dacă faci asta, atunci şi numai atunci voi face şi eu cealaltă.” Crezi despre căsătorie că este un parteneriat 50/50 şi nu o relaţie de dăruire-acceptare 100/100.

3. Crezi că datoria partenerului tău de viaţă este să te facă fericit(ă). În poastarea „8 greşeli pe care le-am făcut în căsnicie”, am împărtăşit modul în care obişnuiam că era de datoria soţiei mele să mă facă fericit. Mă aşteptam ca ea să mă ridice când eram doborât, să mă ajute în conducere, şi să-mi satisfacă nevoile fizice atunci când doream eu, şi astea sunt doar câteva dintre ele. În realitate, iată care ar trebui să fie aşteptările tale de la propria ta căsnicie: „8 aşteptări pentru o căsnicie extraordinară” 

4. Nu eşti om de încredere. Partenerul tău nu poate avea încredere atunci când nu spui întotdeauna adevărul, când ai secrete sau nu faci ceea ce spui că vei face.

5. Pui întotdeauna copiii înainte. Îţi investeşti tot timpul, toată energia, toată atenţia şi toată afecţiunea în copiii tăi. Le oferi întotdeauna copiilor ce ai mai proaspăt, şi mai bun, şi partenerului tău îi dai întotdeauna resturile.

6. Cazi în ispită. Vorbeşti despre presiuni şi probleme personale cu altă persoană în afară de partenerul tău. Simţi că o altă persoană te înţelege mai bine şi manifestă mai multă empatie faţă de situaţia ta. În loc să fugi de ispită, alergi spre ea cu braţele deschise şi sfârşeşti într-o relaţie intimă emoţional sau fizic.

7. Întotdeauna aştepţi ca partenerul tău să se schimbe. Vezi defectele şi falimentele partenerului tău zi de zi. Te irită şi te frustrează foarte mult. Partenerul tău este dezordonat, e leneş, te cicăleşte, nu te ajută cu copiii, e întotdeauna la lucru. Crezi că tu eşti desăvârşit dar partenerul tău/partenera ta mai are de lucru.

8. Îţi tratezi partenerul/partenera ca şi când ţi-ar fi duşman. Crezi că partenerul tău este în echipa adversă, aşa că ţii scorul în căsnicia ta. Ţii evidenţa la cine cheltuieşte mai mult, cine disciplinează mai mult, cine spală vasele mai mult, cine face curat mai mult, cine tunde iarba şi cine munceşte mai mult. Şi devii plin de amărăciune şi de resentimente când partenerul tău nu te ajută sau se distrează mai mult decât tine.

9. Cuvintele tale îl dărâmă constant pe soţul/soţia ta. Cuvintele tale sarcastice, lipsite de sprijin, nerespectuoase, comparându-l/o mereu cu alţii sunt otravă a limbii care-ţi întinează căsătoria.

10. Nu-ţi respecţi partenerul. Nu respecţi modul în care gândeşte partenerul tău. Mereu îi conteşti deciziile şi abilităţile.

11. Nu îţi ceri iertare şi nu ierţi. Partenerul tău / partenera ta îţi spune că l-ai rănit / ai rănit-o. Tu nu vezi lucrurile astfel, nu consideri că ai greşit cu ceva, aşa că nu îţi vei cere scuze. Ei se umplu de amărăciune. La fel şi tu.

12. Asculţi sfaturi neînţelepte pentru căsnicia ta. Asculţi sfaturile bine-intenţionate, dar lipsite de înţelepciune care au legătură cu relaţia ta, de la un „prieten” care doreşte să intri în clubul lor misogin sau feminist, în loc să asculţi la sfatul înţelept al unei surse de încredere.

Care dintre aceste aspecte sunt adevărate în cazul căsniciei tale? Împărtăşiţi comentariile voastre mai jos.

Notă: Material adaptat şi tradus de unul din fanii paginii de facebook a cărţii "Divorţul şi Recăsătorirea în Lumina Bibliei" articolul a aparut iniţial pe blogul lui Mark Merrill – preşedintele Family First. Pentru mai multe detalii vizitaţi blogul său la www.markmerrill.com

Cartea "Divorţul şi Recăsătorirea în Lumina Bibliei" poate fi comandată de pe următoarele site-uri:

www.amazon.com respectiv www.createspace.com




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.