Calităţile de care avem nevoie în liderii de astăzi

Una din cele mai importante provocări din domeniul oricărei firme, companii, localităţi, district, naţiune, este aceea de a avea un lider de calitate. La oricare lider pe care îl vei întâlni vreodată există în spatele lui un mentor, care l-a format, modelat, ajutat, ridicat, instruit, etc.

S-au scris şi se continuă să se scrie multe cărţi şi articole despre procesul de a ajunge lider. Una din cele mai importante şi mai favorite cărţi din acest domeniu este şi cartea lui Neemia. În cartea lui găsesc cele mai bune principii de leadership înregistrate vreodată. Şi vreau să le împărtăşesc cu voi, dacă sunteţi sau nu chemaţi să construiţi ceva pentru Dumnezeu.

Într-o perioadă în care liderii creştini de astăzi sunt într-un eşec continuu, avem nevoie să revendicăm aceste opt calităţi vitale de mai jos:

1. Trebuie să ai o chemare sigură. Neemia a spus regelui: "Trimite-mă în Iuda, la cetatea mormintelor părinţilor mei, ca s-o zidesc din nou" (Neemia 2:5b, accentuare adăugată). Neemia era un "trimis". El era chemat de Dumnezeu şi el s-a predat. Tu trebuie să fi convins că eşti chemat. Poate că ai bune îndemânări de predicare, o ungere puternică sau o personalitate puternică, însă doar abilităţile umane şi talentele date de Dumnezeu nu te vor face un succes. Trebuie să ştii că ştii să ştii că Dumnezeu te-a trimis!

2. Ai nevoie de o povară cerească. Atunci când Neemia a auzit că zidurile Ierusalimului erau distruse şi că evreii erau duşi în robie, el a plâns (1:4). Chemarea sa la conducere a izvorât dintr-o compasiune adevărată pentru popor. Liderii cei mai de succes păşesc în sarcinile lor nu pentru că vor să-şi facă pentru sine un nume, sau că vor un salar din partea unei biserici, ci pentru că ei vor să-i ajute pe alţii. Dacă dragostea nu este motivarea ta, fă-ne la toţi favorul şi aşteaptă până ce compasiunea lui Dumnezeu te apucă. Biserica de astăzi nu are nevoie de mai mulţi lideri cu agende personale sau ambiţii egoiste.

3. Viaţa ta trebuie să fie saturată în rugăciune. Cartea lui Neemia începe şi se termină cu o rugăciune - care ne aminteşte că orice lider de succes trebuie să trăiască o viaţă de mijlocire dacă doreşte să construiască plin de succes. Charles Spurgeon scria, "Rugăciunea a devenit pe atât de esenţială mie precum plămânii mei şi bătaia pulsului meu". Frazele de genul "Aşa că m-am rugat...", sau "Dar noi ne-am rugat..." (2:4; 4:9) sunt inserate adesea în naraţiunea lui Neemia. Orice lider de succes va experimenta acelaşi ritm de rugăciuni profunde şi răspunsuri pline de bucurii.

4. Trebuie să fii un jucător de echipă. Neemia era consumat de o mare viziune, însă nu a încercat-o de unul singur. A mers la oameni şi le-a spus, "Haideţi să reconstruim" (Neemia 2:17). El a fost de acord ca membrii echipei sale să primească credit. Circa 40 de bărbaţi şi femei cheie, care au reparat porţile şi zidurile oraşului, sunt menţionaţi în cel de-al treilea capitol. Precum apostolul Pavel - care se lăuda fără încetare cu privire la co-lucrătorii săi - Neemia nu se temea să împărtăşească centrul atenţiei. Trebuie să-ţi faci un obicei de a împuternicii şi a lăuda pe oamenii pe care Dumnezeu i-a chemat să slujească alături de tine.

5. Trebuie să fi umil. Guvernatorii dinaintea lui Neemia au fost opresivi şi lacomi. Ei cereau ospeţe şi tratament regal, însă Neemia a setat un exemplu nou prin a trăii cumpătat (5:14-19). Liderii de astăzi trebuie să respingă atitudinea de a se lăuda cu titlul propriu, care a fost practicat de mulţi din predecesorii noştri ce au crezut că leadeship-ul creştin se referea la limuzine, costume ajustate şi acomodări de lux. Neemia a setat o nouă tendinţă atunci când a spus, "n-am cerut veniturile cuvenite dregătorului" (5:18). Să modelăm calitatea de servitor.

6. Trebuie să ai un plan practic. Atunci când regele l-a întrebat pe Neemia ce vroia să facă cu privire la Ierusalim, el nu a ezitat să-şi traseze schiţele sale. El avea nevoie de bani, anumite resurse pentru construcţie şi scrisori oficiale de autorizare. Şi atunci când Neemia a ajuns la Ierusalim, el a făcut o evaluare detaliată a pagubelor. El ştia de cât de multă muncă era nevoie. Dacă Dumnezeu te-a chemat să construieşti o biserică, o lucrarea sau o afacere, o povară cerească nu este destul. Socoteşte constul, fă un buget şi planifică-ţi paşii.

7. Trebuie să fii un luptător. De îndată ce Neemia a pus piciorul pe pământul din Ierusalim, Sanbalat şi Tobia şi-au început campania lor demonică de-al oprii. Atunci când te faci voluntar pentru orice lucrarea spirituală, tu devii automat o ţintă. Dacă vrei o viaţă fără încercări, dificultăţi şi război spiritual, nu încerca să faci ceva măreţ pentru Dumnezeu. Războiul era atât de intens pentru Neemia încât poporul trebuia să poarte săbii într-o mână şi uneltele în alta (4:15-17). Liderii buni sunt multi-tasking: ei ştiu cum să se lupte şi cum să zidească în acelaşi timp.

8. Trebuie să fii dedicat Cuvântului lui Dumnezeu. Neemia 8:4 este singura referinţă din Biblie către un amvon - şi a fost construit pentru ca evreii care s-au readunat să poată auzii Cuvântul lui Dumnezeu citit cu voce tare în oraşul restaurat. Liderii buni oferă Cuvântului platforma pe care o merită - şi ei nu rescriu mesajul ca să se potrivească culturii lor sau să distragă pe oameni de la cuvânt cu slideshow-uri religioase. Fă întotdeauna adevărul lui Dumnezeu evenimentul principal - şi ucenicizarea mandatul tău principal.

Doamne, dă-ne lideri precum Neemia! În această vreme de denominaţiuni apostate, predicatori decăzuţi şi lipsiţi de indicii, să ne dedicăm pe noi înşine în a construi calea Domnului.

J. Lee Grady Notă: Articolul de mai sus este o adaptare dintr-un articol scris de J. Lee Grady pe site-ul Charisma News. J. Lee Grady este fostul editor al Charisma şi directorul misiunii Mordecai Project (themordecaiproject.org). El poate fi urmărit pe Twitter la @leegrady. J. Lee Grady este autorul cărţii "The Holy Spirit Is Not for Sale" ("Duhul Sfânt nu este de vânzare"), şi alte carţi şi articole. Tradus şi folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Dacă citați acest material în altă parte, rog să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.