La plăcinte înainte! - La gătit... găseşti pe net!

Când eram copil mic îmi plăcea să "fur meseria" de la mătuşa mea, atunci când ne duceau părinţii la ţară, în vacanţa de vară. Cred că eram în "al nouălea cer" atunci când reuşeam să "storc" cumva o reţetă de la mătuşa, şi să şi văd practic cu ochii mei cum se făcea. Dintre cele mai iubite reţete din copilărie, cred că "poale-n-brâu" erau cele care le îndrăgeam cel mai mult. Asta pentru că atunci când nu mai eram la mătuşica la ţară, şi nici nu mai aveam vacanţă, bunica noastră, care stătea în oraş cu noi, făcea şi ea, la rândul ei aceleaşi plăcinte. Deja era un fel de "repetir" pentru mine asta! :)

Stau acum şi mă gândesc care dintre cele două reţete erau cele mai bune, pentru că ambele erau făcute de femei cu experienţă, ce-i drept cu... tehnologii diferite.

Mătuşa de la ţară avea grâul ei din care îşi făcea singură la moară făina. Bunica de la oraş cumpăra făina de la magazin. Mătuşa, la rândul ei, avea ouăle de la găinile crescute în curtea ei. Bunica avea ouă tot de la magazin. Singurul lucru comun al mătuşii şi al bunicii cred că era... zahărul şi... mâncătorii de plăcinte. :)

Mătuşa ştiu că avea în curtea din spate un cuptor de cărămidă, pe care îl încingea cu lemne şi apoi, când se făcea jăratic, punea tăvile cu plăcintele în cuptor. Noi - cei mici, când eram la ţară - aveam obiceiul să stăm să ne uităm la gura cuptorului cum trece timpul, să vedem cum se rumenesc plăcintele. Mirosul îmbietor de la poale-n-brâu era irezistibil când începea să se simtă în aer.

La bunica de la oraş nu prea participam la momentul de "producţie" a plăcintelor. Ea ne chema la ea, fără să ne spună nimic, ţinea totul ca o surpriză, şi apoi ne aducea un ligean plin de poale-n-brâu fragede, rumenite şi calde, care ne lăsau cu ochii mari, gurile căscate... şi desigur cu un apetit irezistibil. :)

Bunica îşi cocea plăcintele la un aragaz simplu de bloc, cu gaz. Cuptorul ei era aşa de diferit de cel al mătuşii de la ţară. Mătuşa cocea în cuptorul ei doar plăcinte, pâine, cozonaci. Bunica făcea toate tipurile de mâncare pe acel aragaz, şi cuptorul era un fel de "bonus" pentru coacerea plăcintelor, a cozonacilor şi a bunătăţilor de "poale-n-brâu", cele mai iubite şi mai îndrăgite plăcinte din copilăria mea. :)

Ţin minte că atunci când m-am căsătorit a trebuit să cumpărăm un aragaz nou. Pe vremea aceea trebuia să găsim magazinele unde să căutăm ceea ce vroiam, comparam cu ce aveam noi în buzunar... şi apoi cumpăram. Acum totul e mult mai simplu! Cauţi oferte online, şi dacă ai şi o bucătărie nouă, poţi găsi cupoare incorporabile şi alte produse incorporabile care să te ajute la făcutul plăcintelor. Şi dacă nu ai chef de frământat, deşi este un "element" cheie la producerea de plăcinte bune, poţi găsi şi aparate care fac acest lucru pentru tine. Eu oricum recomand ca plăcintele "poale-n-brâu" să le faci cu mâna, şi să le coci în cuptor. Tot ceea ce îţi mai rămâne de făcut este să ai reţeta... şi să o pui în aplicare.

În cazul meu, din prezent, cum bunica nu mai este, şi pe mătuşa nu o pot contacta telefonic... trebuie să caut "pe net" o reţetă de "poale-n-brâu". Găsesc reţeta... şi o citesc. Ajung la pasul cu coacerea şi scrie că trebuie să am o anumită temperatură în cuptor şi un anumit timp de coacere. Cu cuptorul lui mătuşa de la ţară, sau cu aragazul antic al bunicii... nu aveam nici una din aceste opţiuni; trebuia ori să stai cu ochii pe ceas, ori cu ochii pe aragaz / cuptor. În vremea de acum aceste două "probleme" s-au rezolvat de mult! Cuptoarele incorporabile au timer şi au şi termometru inclus, şi poţi să le şi programezi! Tot ceea ce mai e de făcut este să am bucăţile de plăcinte pregătite, să ung tava... şi să le dau la copt!

Şi după ce sunt coapte... le scoatem... stăm şi tragem adânc în piept mirosul îmbietor de plăcinte... şi îmi amintesc din nou de copilărie. Ce momente unice! Ce gust bun! Vreţi şi voi o bucată? :)

Notă: Fotografia din această postare este preluată de pe site-ul farmcollector.com.  Această postare a fost scrisă pentru SuperBlog 2013.





Un comentariu:

  1. După ce am scris acest articol, o cunoştinţă apropiată mie mi-a recomandat să mă apuc să scriu o carte cu tematica din acest articol. Aveţi şi voi alte părari? (puteţi scrie şi aici, nu doar pe facebook la mine... Mulţumesc!)

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.