Aproape cinci milioane de australieni spun că nu au nici un crez religios

În ultimii 100 de ani, numărul de australieni care au raportat la recensământul naţional că ei nu au "nici o religie" a sărit de la 250 în 1911 la mai mult de unu din cinci locuitori în 2011.

În plus, mulţi dintre cei care spun că aparţin unei afiliaţii religioase nu participă în mod activ la activităţile religioase.  Ultimele tendinţe sociale ale Biroului Australian de Statistică (prescurtat aici cu ABS de la Australian Bureau of Statistics) oferă o privire în profunzime asupra datelor recensământului din 2011 cu privire la religie.

"Rata celor care au raportat că nu au nici o religie este într-o creştere constantă, şi Australia nu este singură în această categorie - rata este în creştere şi în ţări precum Noua Zeelandă, Anglia şi Ţara Galilor, Canada, Statele Unite şi Irlanda", a declarat Fiona Dowsley, directorul de raportare socială şi de progres din cadrul ABS.

În timp ce 4,8 milioane, sau 22 de procente, dintre australieni au raportat că nu au "nici o religie" în recensământul din 2011, 25 de procente s-au nominalizat a fi catolici şi 17 procente anglicani.

În tendinţele prezente, "nici o religie" va fi cel mai popular răspuns din cadrul următorului recensământ. Circa jumătate dintre cei care au raportat că nu au nici un crez religios sunt sub vârsta de 30 de ani.

Aproape o treime dintre cei cu vârsta între 22 şi 24 de ani au raportat că nu au nici o religie, şi aproape un copil din cinci cu vârsta sub 15 ani au raportat acelaşi lucru, în familia lor unul sau amândoi dintre părinţi au raportat că nu au nici o religie.

Rândurile celor necredincioşi creşte totodată cu educaţia mai mare, cu circa o treime dintre cei mai în vârstă de 19 ani, care au calificative postuniversitare, care au raportat că nu au nici o religie, comparat cu unu din cinci al celor care au doar liceul ca educaţie.

De când s-a adăugat instrucţiunea specifică de a scrie "nici una", dacă o persoană nu are nici o religie, la recensământul din 1971, numărul oamenilor care raportează că nu au nici o religie a crescut la o medie de patru procentaje pe decadă, cea mai ascuţită creştere - 6,8 puncte de procentaj - având loc în ultima decadă.

Fundaţia Ateiştilor din Australia a încurajat pe oameni să raporteze "nici o religie" la formularele lor de recensământ din 2011.


Slujbă de Crăciun de la Catedrala St. Paul din Melbourne. Foto: Josie Hayden. Sursa: News Limited

Dar rate în creştere de necredincioşi din Australia reflectă totodată şi tendinţele globale.

Raportul ABS a relatat faptul că numărul crescut de necredincioşi reflectă un declin stabil în cadrul oamenilor care raportează crezul creştin, în timp ce persoanele care se declară că au alte crezuri, inclusiv Hinduismul, Islamul şi Budismul, erau în creştere.

Scăderea din cadrul celor cu convingeri creştine a trasat o creştere în cadrul căsătoriilor civile, cu şapte din 10 căsătorii fiind acum conduse (oficiate) de un celebrant civil.

Raportul a mai arătat că necredincioşii sunt mai puţin probabil să facă muncă voluntară (17 procente) decât cei care sunt cu crezuri creştine (20 de procente), dar mult mai probabil decât cei de alte crezuri (14 procente).

Sondajul Social General din 2010 (General Social Survey din Australia) a arătat că doar 15 procente dintre bărbaţi si 22 de procente dintre femei au participat în mod activ într-un grup religios sau spiritual.

Notă: Articolul prezent este o traducere a unui material apărut iniţial în Herald Sun News pe 29 decembrie 2013 (de unde este şi fotografia cu catedrala), preluat de Prophecy News Watch (de unde este fotografia de la începutul acestui articol). Dacă folosiţi acest material în altă parte, vă rog să includeţi şi această notă precum şi toate link-urile din el. Mulţumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.