Seria Ponturi Creştine - Cum să te debarasezi de dezamăgire (în stilul lui David)?

"Nu pot să cred că viaţa mea a luat această întorsătură. Mă lupt cu mânia şi sunt dezamăgit de Dumnezeu. Oare mai merită să-L slujesc dacă aşa decurg lucrurile?"

Te poţi raporta la aceste spuse? Treci prin ceva neplăcut în viaţa ta şi te întrebi unde este Dumnezeu acum? Te găseşti în postura de a dezabate dacă viaţa creştină şi slujirea lui Dumnezeu mai merită vreun efort? Ca să fiu cinstit cu tine, personal am experimentat aceste sentimente în viaţa mea. Cred că dacă eram oneşti cu noi înşine, am fi admis cu toţi că am gândit cândva în acest fel.

A avea aceste sentimente înseamnă că nu mai putem fi folosiţi de Dumnezeu? Ei bine, răspunsul la această întrebare depinde de care este reacţia noastră faţă de sentimentele noastre iniţiale. Pentru a înţelege ceea ce vreau să spun, să privim împreună la viaţa a doi indivizi din Biblie.

Iuda este unul dintre cei mai josnici dintre ucenici, dacă nu dintre toţi oamenii, din toată istoria. El este cunoscut a fi ucenicul care l-a trădat pe Isus. Cum se face că Iuda, care a umblat, a vorbit şi a avut părtăşie cu Isus în fiecare zi, s-a transformat în simbolul mondial de înşelător, trădător ticălos?

Când Iuda a început să-l urmeze pe Isus ca ucenic, el a anticipat că, în calitatea Sa de Mesia cel promis, Isus ar răsturna pe romani şi ar stabilii Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ. El a sărit în a-l urma pe Hristos cu toată inima, în timp ce viziunile de putere şi prestigiu îi dansau prin capul său.

Pe măsură ce Iuda l-a urmat pe Isus, el a început, încetul cu încetul, să vadă că lucrurile nu aveau să fie aşa cum s-a aşteptat el. La început, Isus era alesul! El i-a dat pe toţi afară din templu pentru că l-au profanat. Deci... mai întâi El se luptă cu sistemul evreiesc, apoi vor urma romanii. Isus a adunat mulţimi de urmaşi după Sine şi ele ştiau că Iuda era unul din "băieţii de top" al lui Isus. Cu toate acestea, lucrurile au început să se destrame.

Isus a început să înveţe nişte lecţii ciudate despre a muri şi a fi înviat din morţi. Datorită acestui lucru marjoritatea urmaşilor Săi l-au părăsit. Apoi a venit vorba că fariseii doreau să-L ucidă. În loc să se ducă să se lupte cu ei, Isus a fugit într-o altă parte din Israel.

Iuda a fost buimăcit! El vroia ca Isus să înceapă o împărăţie nouă şi să-i dea lui puterea. Între timp, tot ceea ce a făcut Isus a fost să stea cu vameşii şi păcătoşii. Isus a luat chiar partea uneia din pătura mai de jos a societăţii, şi l-a mustrat pe Iuda în faţa tuturor. Iuda a devenit dezamăgit cu privire la Isus. În decursul timpului, această dezamăgire s-a transformat în mânie, mânia s-a transformat în ură, şi ura s-a transformat în trădare. Iuda a privit la Isus ca unu care putea să facă ceva pentru el, însă niciodată nu a realizat faptul că Isus vroia ca Iuda să vadă ceea ce El putea să facă prin el. Drept rezultat, Iuda a devenit un inutilizabil pentru Dumnezeu.

Poate că-ţi spui în minte, "Tare treaba. Nu am nici o speranţă să fiu folosit de Dumnezeu pentru că eu, precum Iuda, nu pot crede că Dumnezeu a permis ca viaţa mea să devină ceea ce este acum".

Răspunsul meu este nu. Nu spun aceasta. Spun că dacă te întorci de la Dumnezeu în timp ce te simţi astfel, atunci vei deveni nefolositor. Totuşi, dacă alergi către Dumnezeu în timpul acesta, atunci vei fi o forţă de neoprit în Împărăţia Sa.

De exemplu, uite-te la viaţa lui David. La vârsta sa fragedă, David a fost uns ca rege al lui Israel. Viitorul său părea clar înaintea ochilor săi. Cu toate acestea, în circa cinci ani, David se afla într-o peşteră din pustie, fugea să-şi scape viaţa şi se depărtase de prietenii şi familia sa. Singurii însoţitori pe care îi avea erau hoţii proscrişi şi rebuturile din Israel.

Nu în acest fel şi-a imaginat David că va merge viaţa sa, şi au fost momente când el a fost dezamăgit cu privire la Dumnezeu. Psalmii sunt plini de emoţiile crude ale lui David din această perioadă de timp din viaţa sa. De multe ori el l-a întrebat pe Dumnezeu cum de îi poate face aşa ceva. Şi totuşi, spre deosebire de Iuda, David a alergat către Dumnezeu, nu departe de El.

David şi-a vociferat grijile sale către Dumnezeu. El a căutat înţelepciunea şi călăuzirea lui Dumnezeu. El a permis lui Dumnezeu să-i slujească inimii lui frânte de felul cum au luat întorsătură lucrurile din viaţa sa. În loc să lase mânia şi ura în inima sa, David a alergat la Dumnezeu după ajutor. David a crescut într-o relaţie mai profundă cu Dumnezeu şi, cu câţiva ani mai târziu, Dumnezeu l-a scos din pustie şi l-a repus în chemarea Sa pentru David.

În timp ce fiecare dintre noi trecem prin momente de dezamăgire, necredinţă şi ne întrebăm "Cum a putut Dumnezeu să facă aşa ceva în viaţa mea?", noi avem două căi clare înaintea noastră: Putem locui în mânia şi amărăciunea noastră şi să fugim de Dumnezeu precum a făcut Iuda, sau putem alerga către Dumnezeu şi să-i permitem să facă ceea ce încearcă El cu noi prin aceste circumstanţe.

Putem sta concentraţi pe ceea ce nu face Dumnezeu pentru noi, sau putem urma exemplul lui David şi să căutăm ceea ce poate face Dumnezeu prin noi. O cale duce la izolare de Dumnezeu şi ne face în totalitate de nefolosit. Cealaltă cale ne duce mai aproape de Dumenezu şi ne face să fim pe deplin folositori pentru Împărăţia Sa. Eu o aleg pe a doua în timpul momentelor dificile, însă alegerea ta depinde de tine. Sper că vei face aceiaşi decizie.

Notă: Articolul de faţă este o traducere / adaptare a unui material scris de Jamie Holden (foto dreapta) iniţial pentru men.ag.org, preluat de Charisma Magazine (de unde este şi fotografia de la începutul acestei postări). Jamie Holden este facilitator şi învăţător în cadrul centrului de studiu Harrisburg First Assembly of God Berean Study Center din Harrisburg, Pa., SUA. El este liderul organizaţiei Jamie J. Holden Ministries (detalii aici). Dacă citaţi acest material în altă parte, vă rog să păstraţi nota aceasta de la final precum şi toate link-urile din postare.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.