3 motive pentru care oamenii nu operează în darul lor

Deşi sunt nenumărate bisericile care se laudă cu o declaraţie de credinţă, sau un crez prin care pretind că ei cred în continuarea darurilor Duhului Sfânt, adevărul este că multe din aceste biserici neagă operarea darurilor în cadrul întâlnirilor şi serviciilor lor. Duhul Sfânt este îmbrăţişat în cuvântul şi doctrina lor, dar în demonstrare este respins.

Cum este posibil ca bisericile care recunosc din punct de vedere teologic activitatea modernă a darurilor Duhului Sfânt să respingă demonstrarea lor?

Iată câteva motive:

1. Darurile au fost mistificate şi distanţate de oamenii de zi cu zi. Drept rezultat, Steven Brooks în noua sa carte How to Operate in the Gifts of the Spirit (Cum să operezi în darurile Duhului), se află într-o misiune de a demistifica supranaturalul şi de a arăta credincioşilor cât de accesibilă şi de normală ar putea fi puterea lui Dumnezeu în viaţa lor de zi cu zi. În anumite cercuri, darurile au fost prezentate ca fiind disponibile celor "supra-spirituali" şi celor din elita charismatică. Ca răspuns, credincioşii de zi cu zi se simt de parcă nu ar fi capabili să atingă acest înalt nivel de spiritualitate şi nu urmează darurile, sau să dorească să le vadă cum operează. Dacă noi mistificăm darurile, atunci le facem inaccesibile. Atunci când ele sunt prezentate ca fiind inaccesibile, ele devin foarte uşor de evitat.

2. Darurile au fost confundate. În era bisericilor sensibile la căutători şi a corectitudinii politice, e ceva tipic pentru mulţi credincioşi să adune fiecare tip de dar dat de Dumnezeu într-o singură oală şi să pună peste aceasta titlul "daruri spirituale" (Adesea, cele mai neobişnuite şi mai supranaturale daruri nici măcar nu sunt menţionate). Denominaţiile care au îmbrăţişat o abordare penticostală la Creştinism, pretind să creadă în daruri spirituale şi să recunoască faptul că toţi credincioşii au primit astfel de daruri la momentul mântuirii. Din nefericire, prin confuzie, oamenii cred că ei operează în daruri, dar de fapt ei se află într-o zonă pe care Biblia nici măcar nu o defineşte ca un dar de manifestare a Duhului Sfânt.

Dumnezeu ne-a unit împreună cu daruri şi talente unice, în mod absolut. Acestea ar trebui să fie celebrate ca fiind născute de Dumnezeu, cu originea în Dumnezeu şi dăruite de Dumnezeu. Cu toate acestea, există o diferenţă distinctivă între un dar de învăţătură, încurajare, conducere sau cântat, şi cele nouă daruri de manifestare ale Duhului Sfânt, aşa cum sunt definite ele în 1 Corinteni 12 şi 14. Aceasta nu înseamnă că există nivele de spiritualitate, care să-i facă pe cei ce nu operează în cele nouă daruri de manifestare să fie "mai prejos". Aceasta înseamnă pur şi simplu că avem nevoie de mai multă claritate în ceea ce sunt de fapt aceste daruri. Dacă nu cunoaştem ce este ceva, este imposibil ca noi să operăm acel ceva în modul corect, dar să mai şi dorim demonstrarea sa în vieţile noastre.

3. În final, darurile au fost respinse. Aceasta a fost unul din punctele majore de nemulţumire în cadrul dezbaterii Strange Fire (Foc Străin). Cu toate acestea, cartea lui Brook nu este scrisă pentru a te convinge că Duhul Sfânt este încă la lucru în lume; el duce lucrurile la următorul nivel. Asumând faptul că Duhul lui Dumnezeu nu s-a schimbat, şi că El încă se mai mişcă, Brooks ne oferă un manual bazat pe Biblie pentru a descrie ce este fiecare dintre cele nouă daruri ale Duhului Sfânt, le descrie scopul acestora, şi oferă cititorilor o înţelegere asupra felului cum noi, cei din secolul 21, putem opera în aceste daruri - şi nu trebuie să fie într-un mod mistic, ciudat sau înfricoşător. De fapt, acest lucru se poate întâmpla în cursul de zi cu zi a rutinei fiecăruia. Poate eşti la muncă, în magazinul de cumpărături, la frizer sau pe un avion - indiferent de unde te aflii, Dumnezeu vrea să te folosească în calitatea de ambasator împuternicit de Duhul Său.

În capitolele iniţiale, Brooks arată motivul pentru care o relaţie cu Duhul Sfânt este atât de importantă. El este Dumnezeu pe pământ. Tatăl este în ceruri, şi Isus este aşezat la dreapta mâinii Sale. Prin implicaţie, din moment ce Duhul Sfânt este Persoana Trinităţii trimisă pe pământ, este absolut de esenţial ca toţi credincioşii să înveţe cum să comunice cu El în mod corect.

Operarea în cele nouă daruri este un aspect important cu privire la Duhul Sfânt. Apropo, cele nouă daruri ale Duhului sunt nouă chei de a experimentat puterea supranaturală a lui Dumnezeu în viaţa de zi cu zi. Brooks ne aminteşte că tot ceea ce trebuie să ştim cu privire la umblarea în puterea lui Dumnezeu este deja revelat în mod clar în Scriptură.

De ce este această carte atât de importantă? Există o lume care este absolut de disperată după ceea ce este real. Dacă noi - biserica lui Isus Hristos - rămânem tăcuţi şi timizi cu privire la Duhul Sfânt, noi negăm umanitatea Aceluia care îi umple interiorul. Amintiţi-vă că Duhul Sfânt este cel care înlătură orbirea şi solzii de pe ochii noştri, iluminează mesajul evangheliei pentru duhurile noastre, şi ne umple cu prezenţa lui Dumnezeu.

Dacă negăm operarea darurilor Duhului, noi nu doar că-i furăm pe necredincioşi de o potenţială întâlnire cu Dumnezeu, schimbătoare de vieţi, dar îi şi privăm pe creştini de moştenirea lor în Hristos. Chiar dacă darurile Duhului Sfânt nu sunt o doctrină care să ducă la mântuire, ele nu sunt chestiuni secundare în ceea ce priveşte viaţa creştină de zi cu zi.

Consideră adevărata lor relevanţă pentru un moment. Ar trebui să fie în contextul sigur şi instrucţional al bisericii ca darurile Duhului să fie practicate şi cultivate, aşa încât noi, în calitate de reprezentanţi ai lui Dumnezeu, să putem opera în mod efectiv în afara celor patru pereţi exteriori ai bisericii. Dacă noi (în special liderii şi pastorii) rămânem muţi cu privire la supranatural, există câteva voci în afara credinţei care sunt fără ruşine vocalizate în această privinţă. Aceste exprimări supranaturale contrafăcute îşi caută de fapt incursiunile în următoarea generaţie. Dacă noi nu pregătim în mod practic biserica secolului 21 cu privire la felul cum să opereze în darurile Duhului Sfânt, putem fi siguri că generaţiei căreia i s-a negat puterea autentică o va căuta în altă parte.

Aceasta este ceea ce oferă declaraţiei lui Brooks cu privire la importanţa Duhului Sfânt o aşa de mare substanţă: "Cred că unul dintre cele mai triste lucruri din lume este ca un pastor să nu permită Duhului Sfânt să se mişte aşa cum doreşte El în biserică". Brooks discută acest concept în mai mare aprofunzime în cadrul interviului Voice of Destiny (emisiune audio în limba engleză).

How to Operate in the Gifts of the Spirit (Cum să operezi în darurile Duhului) este o carte ideală pentru credincioşii care doresc mai mult decât experienţa lor creştină, şi pentru liderii care vor să ajute pe oameni să opereze în darurile Duhului. Brooks a scris această carte într-un limbaj prietenos, un manual uşor de citit. Construită pe însemnătate solidă, scripturală şi plină de exemple practice, mărturii puternice şi experienţa personală, această carte se va dovedi a fi instrumentală în aducerea ta la următorul nivel de umbare cu Duhul Sfânt.

Notă: Această postare este o adaptare dintr-un articol scris de Larry Sparks (foto drepta), apărut în CharismaNews, de unde este şi fotografia din această postare. Larry Sparks este gazda emisiunii Life Supernatural (Viaţa Supranaturală), un program săptămânal de radio care îi are în emisiunea sa pe mulţi autori, regizori noi de film şi lideri slujitori cheie din diverse biserici. Pe lângă faptul că este directorul planului de resurse de la Destiny Image Publishers, el este preşedintele şi fondatorul organizaţiei Equip Culture Ministries (Slujirea de Cultură şi Echipare) - o organizaţie care îi pregăteşte pe credincioşi să experimenteze viaţa de victorie susţinută prin puterea supranaturală a Duhului Sfânt. Vizitaţi site-ul său la lawrencesparks.com pentru mai multe resurse, sau puteţi să-l urmăriţi pe Twitter la @LarryVSparks. Material folosit şi tradus cu aprobarea în scris din partea autorului. Imaginea cu cartea "How to Operate in the Gifts of the Spirit" este preluată de pe site-ul lui Steven Brooks. Cartea este disponibilă şi pe Amazon în format paperbak (de hartie) cât şi electronic (pentru dispozitive sau aplicaţii kindle).

Dacă citaţi sau folosiţi acest material în altă parte, vă rog să păstraţi nota aceasta de la final şi toate link-urile de mai sus și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.