O poveste dulce-amară - Restaurantul care a inventat prajitura "tiramisu" se închide

Chiar când mă gândeam că începe primăvara la noi... am dat de un articol care mi-a produs un gust "amar". Se pare că criza economică a mai acaparat o altă victimă, desertul universal iubit - tiramisu.

Luna aceasta, restaurantul italian care îşi creditează faptul că ei ar fi inventat acest desert - un rând de pişcoturi, espresso, brânză mascarpone, albuş bătut, vin sau lichior şi cacao - îşi va închide uşile.

Povestea amar-dulce a început de fapt în anul 1939, când Le Beccherie (numele acestui restaurant) a fost deschis pentru prima dată în oraşul Treviso, din nordul Italiei, faimos pentru compania locală de îmbrăcăminte Benetton, o echipă de top din basketball şi calomnia sângeroasă din 1480 în care cinci evrei au fost arşi pe rug pentru că au omorât un copil creştin din motivele unui ritual (povestirea aceasta o puteţi găsi aici în limba engleză aici, scuze că o inserez, dar face parte din articol...).

În anii 1960, proprietarii restaurantului, Ada şi Aldo Campeol, au servit prăjitura specială pentru prima dată. Prin 1970, aceasta a fost botezată "tiramisu", însemnând "ridică-mă" din italină.

Restul putea să fie doar o istorie delicioasă pentru următorul capitol. Pe 30 martie restaurantul va fi închis datorită obiceiurilor schimbate ale consumatorilor aduse de criza economică începută târziu în anul 2007.

Carlo Cameol, proprietarul curent, în vârstă de 60 de ani, a explicat faptul că italienii şi-au strâns genţile la piept şi că acum preferă să mănânce în localuri fast-food, în loc să se bucure la o cină liniştită într-un restaurant clasic.

Acesta a declarat că... "Nimic nu durează veşnic".

Concluzii:
Data viitare când savuraţi un tiramisu, fie că este făcut de voi sau îl cumpăraţi, amintiţi-vă să mâncaţi sănătos şi să nu vă lăsaţi influenţaţi de criza economică din jur. :)

Notă: Articolul de faţă este o adaptare a unui material scris iniţial de Ofer Aderet pe 28 februarie 2014 în Haaretz.com de unde a fost preluată şi imaginea acestei postări. Dacă folosiţi acest articol în altă parte, vă rog să lăsaţi toate link-urile din el, inclusiv nota de la final.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.